Zo was het toen... Haarlem Oost

______________________________________________________________________

De foto's in de berichten zijn meestal verkleind weergegeven.
Door op de foto te klikken kan dan een groter formaat foto worden bekeken.
______________________________________________________________________


vrijdag 21 januari 2011

Scharrelaars rond sloopflats Hannie Schaft


19 januari 2011
Door: Jacqueline
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Tekst: Ruud van der Klooster, Haarlems Dagblad
Foto: Anneke de Nobel

Zolang de flats aan de Hannie Schaftstraat nog niet gesloopt zijn, is het er een komen en gaan van scharrelaars. ,,Ik zal blij zijn als ze straks starten met de nieuwbouw”, zegt Trudy van der Meijen. ,,Je zit hier nu niet prettig.”

Trudy woont in een rijtjeshuis aan de Hannie Schaftstraat. Dit gedeelte van de straat blijft voorlopig nog staan, maar de flats aan de overkant worden gesloopt.

Ook al zijn alle flatbewoners vertrokken, toch is het een drukte van belang. Her en der zijn mensen bezig achtergelaten spullen in de portieken te doorzoeken. Af en toe komt er iemand een flat uit, meestal beladen met oud ijzer. Ook rijdt er een opvallend groot aantal bestelbusjes op een lage snelheid door de straat, sommige voorzien van reclames van ijzerhandels. Zij proberen waardevolle metalen uit de flats te halen.

Jordy, die een straat verderop woont, vindt dit niet vreemd: ,,Als er iets gesloopt wordt, gaat iedereen erin.” Hij spreekt uit ervaring. ,,Wij leefden hier vroeger van”, vertellen hij en een andere buurtbewoner grijnzend. Ook vandaag heeft Jordy zijn betonschaar bij zich. Of hij veel kan afknippen is nog maar de vraag, want de meeste flats zijn al geplunderd. ,,Alles is opengebroken, zelfs ons eigen pand aan de Hamelinkstraat”, vertelt straatveger Dennis.

De dieven hebben het vooral voorzien op aanrechten, wasbakken en alle materialen van koper of ander metaal. Maandagochtend ontplofte daardoor bijna een flat. De koperen gasleidingen waren gestolen, terwijl het gas nog niet was afgesloten.

De koperdieven komen vooral uit Oost-Europa, vermoeden buurtbewoners. ,,Gisternacht stond hier nog een Bulgaars busje, met een paar man eromheen op de uitkijk”, zegt sigarenboer Rob Roodbol. ,,´s Nachts staan er files in de straat”, bevestigt straatveger Ron. ,,Ze trekken elkaar het ijzer uit handen.”

Er is nu maar één Bulgaar aanwezig in de straat. Anatoli woont hier tot 30 januari anti-kraak. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om oud ijzer te verzamelen in de flats rondom zijn huis. ,,Met het verkopen verdien ik vijftien, twintig euro per dag, maximaal”, schat hij. Hij kan niet te lang praten, want een jonge automobilist met een zichtbaar overbeladen caravan achter de auto vraagt zijn aandacht: ,,Weet jij een adres waar ik een caravan vol kan wegbrengen?”

Iets verderop komt Mario verheugd omhoog uit een berg troep. Hij heeft een Playstation gevonden. Een portiek verder is ijzerzoeker Harry minder succesvol. Mario is niet te beroerd hem een handje te helpen. ,,Ik denk dat hier nog wel wat van je gading bij zit”, zegt hij, rammelend met een zak tentstokken. ,,Heb jij toevallig nog joysticks gezien?” Gebroederlijk lopen ze naar Harry´s auto, op zoek naar het ontbrekende onderdeel van Mario´s net gevonden spelcomputer.

Van de acht woningen in de flat van Bianca Bierman staan er zes leeg. ,,Ik wil hier weg, maar ik krijg pas volgende week een nieuwe woning”, zegt ze angstig vanachter haar halfgeopende voordeur. Ze is bang dat er ingebroken wordt. Ook de politie ziet dit gevaar, zij surveilleert daarom extra in de buurt. Maar beveiliging van het sloopterrein is de verantwoordelijkheid van de woningbouwverenigingen, zegt een politiewoordvoerder.

Trudy van der Meijen haalt haar schouders op over de inbraken, ze is banger voor de toekomst. ,,Als alles straks gesloopt is, zitten we hier in the middle of nowhere. Laten ze niet vergeten dat hier nog mensen wonen.”

________________________________________

  1. Ron zegt:

    Hoe kunnen die mensen nu in Gods-naam koperen (gas) leidingen van de muren rukken terwijl er nog gas op staat, omdat er nog altijd mensen in die flats wonen die hun huis willen verwarmen, moeten kunnen douchen, tevens koken?

    Dan ben je toch niet goed bij je hersens als je zomaar als een ”dolle stier” die leidingen los gaat rukken met het gas erop? Enfin; politie verwijst weer naar de woningbouwvereniging om het sloopterrein te beveiligen. Lekker makkelijk zo!

    Dus het ”zwarte-pieten” is begonnen. Welke rol speelt Alpha Security in dit geheel? Waren zij niet belast met de terrein-bewaking, meende ik laatst ergens gelezen te hebben. Hoe zit dat?

    Werkt deze beveiligingsdienst, of een andere, dan niet samen met de politie en zo nee, wordt het dan niet hoog tijd dat zij dit wel gaan doen?

    Zolang die flats er nog staan en het ”koper” er nog in zit, draait het vandaag of morgen echt op ”stront” uit. Dit gaat fout! Kijk; dat voddeboeren – al dan niet professioneel – spullen uitzoeken tussen de afdankertjes, dat is wel begrijpelijk.

    Maar dat jatten van koper, terwijl ”de druk” er nota-bene nog op staat, is onbegrijpelijk en feitelijk krankjorum! Dan ben je toch gewoon niet goed bij je hoofd?! Mensen denken ook niet na!

    Hoop, alle nostalgische buurtgevoelens ten spijt, dat die flats nu rap plat gaan! Verstand moet in dit kader maar boven nostalgie gaan. Mede in het licht van de algehele buurtveiligheid bezien.

    Je moet er niet aan denken, bij een eventueel daadwerkelijke gasontploffing, wat de gevolgen kunnen zijn van rondvliegend glas voor eventueel toevallige passanten? Je zal er net maar lopen!

    Maar daar denken die stommelingen niet aan! Enfin; deze gebeurtenissen zullen wel voor de bewaking worden meegenomen in een nieuwe ”plan van aanpak”, zoals dat zo mooi heet.

    Eenvoudiger gesteld; verscherpte bewaking! Beste oplossing. Misschien kunnen bewoners van die flats, die er nog even wonen, zelf ook de politie bellen, als men toevallig onder, naast of boven een verlaten verdieping woont en bij geval verdachte (loop) geluiden, boven of beneden of waar dan ook, hoort terwijl er niemand meer woont…

    (Weet je veel wat ze uitspoken om maar aan koper te komen?) Dan weet je dat er iets niet klopt! Klink dit onlogisch? Ach; het is maar een gedachte! Iedereen moet even waakzaam zijn!

    Alleen zo, stel ik mij voor, kun je met een gecombineerde aanpak die figuren buiten de deur houden en het risico op een serieuze gas-explosie beperken. Gelukkig gaat de sloop snel beginnen! Des te eerder hebben we het gehad!

  2. Ray zegt:

    Ron, ik ben het helemaal met je eens. Het geeft eens te meer aan in wat voor een maatschappij we leven. Alles draait in deze wereld naast macht, om geld, geld en nog eens geld. En hoe ze er aan komen en wat de gevolgen zijn, als ze die al overzien, deert ze niet. Ik zal verder mijn gedachten maar niet uitspreken en het netjes houden, maar het kost me enige moeite.

  3. Ron zegt:

    Nou, Ray; je gedachten vrij uitspreken en het toch netjes houden, het gaat je prima af zo te lezen, kan heel goed samengaan, hoor!

    We leven in een vrije democratie dus ook jij hebt recht op je vrije meningsuiting! Dit is een van de plekken waarop je dat mooi kan kanaliseren, samen met andere mensen die ook vinden wat ze vinden en het opschrijven. Doel van de wijkkrant.

    En je constatering klopt! Afwachten hoe de Hannie Schaftstraat zich verder zal ontwikkelen. De waakzaamheid zal, nu, wel verscherpt zijn na de incidenten met de koperen leidingen. Kleine 14 dagen. Dan begint het slopen, heb ik begrepen.

    Grtx,

    RON.

  4. Ray zegt:

    Ja Ron, met de sloop van de flats in de omgeving uit onze jeugd, gaat weer een stukje verleden dat afbrokkelt.
    Helemaal als wordt begonnen met het slopen van de flats gelegen aan het pleintje grenzend aan de Richard Holkade, Willempijperstraat.
    Ron, weet jij wanneer de sloop begint van deze flats. Anders moet ik snel nog even een paar foto’s schieten.

    Gr. Ray

  5. Ron zegt:

    Hallo, Ray.

    De sloop van de Richard Holkade-flat en de daar achtergelegen identieke flats van de Henriette Bosmansstraat en de Willem Pijperstraat (laatste deel) staat gepland voor eind 2012, heb ik begrepen.

    Dat is ”fase 2”. Fase 1 begint zeer binnenkort in de Hannie Schaftstraat.

    Hier heb je twee links van de Richard Holkade blog welke wordt beheerd door, ik denk jou ook bekend van vroeger, Ed Post.

    Dit is de eerste link: http://www.wijkraadslachthuisbuurt.nl/cms/media/Slachthuisbuurt-Zuid%20Nieuwsbrief%20dec_2008.pdf

    Hier heb je de R. Holkade-blog zelf. Kun je alles nalezen: http://richardholkade.blogspot.com/

    Laatste opmering. De jaartallen van de diverse fases kloppen inmiddels niet meer. Dat plan is van 2008.

    Thans is alles ruim 1 jaar opgeschoven, dus wat voor 2010 gold, geldt nu voor 2011, enz. Dus dat moet je wel even incalculeren.

    Grtx,

    RON.

  6. Bep zegt:

    Ray,de sloop van flats Henr. Bosmanstraat,Rich.Holkade en evenzijde W.Pijperstraat staat gepland op begin 2013.Dit kan je vinden op de site van Gem.Haarlem/-a-z/bouwprojecten/stadsdeel Haarlem oost,groetjes,Bep

  7. Ron zegt:

    Hallo, Ray,

    Ik had je gisteravond om 19.21 uur al een reactie gegeven. Helaas is die niet ”doorgekomen” op deze site, omdat ik een melding kreeg dat mijn reactie ”in afwachting van moderatie” was???

    (Wellicht omdat een link naar een site plaatste, vermoed ik? Kan zijn dat e.e.a. alsnog geplaatst wordt?)

    Maar goed; je hebt via Bep nu ook ‘n antwoord. Je kunt op de Richard Holkade-blog van Ed post ook e.e.a. lezen. Daar had ik naartoe verwezen.. Googel daar ook maar eens heen. Mooie blog!

    Grtx,

    RON.

  8. Ray zegt:

    Hi Bep en Ron, hierbij mijn dank voor jullie snelle reactie!

    Alvast een fijn weekend vanuit West Friesland

    Gr.,
    Ray

Geen opmerkingen:

Een reactie posten