Zo was het toen... Haarlem Oost

______________________________________________________________________

De foto's in de berichten zijn meestal verkleind weergegeven.
Door op de foto te klikken kan dan een groter formaat foto worden bekeken.
______________________________________________________________________


maandag 17 januari 2011

Plantsoen mag worden bebouwd


2 december 2010
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Tekst: Henk Geist, HD

Het parkje op de hoek van de Schipholweg en Prins Bernhardlaan mag wat betreft de gemeente worden opgeofferd voor de bouw van een kantoor- of woontoren. Bezwaren van onder meer de wijkraad Slachthuisbuurt zijn door de gemeente terzijde geschoven.


De bouw van de toren (tot 36 meter hoog) maakt onderdeel uit van de omvangrijke sloop- en nieuwbouwplannen voor de zuidstrook van de Slachthuisbuurt. Volgend jaar begint de sloop van de portiekflats aan de noordkant van de Schipholweg.

Daarvoor terug komen zeshonderd woningen, kantoorruimtes (twintigduizend vierkante meter) en commerciële ruimtes (achtduizend vierkante meter). De kantoren moeten vooral komen in het bouwblok op de hoek van het drukke kruispunt Schipholweg/Bernhardlaan, een locatie die daar volgens de gemeente uitermate geschikt voor is.

De wijkraad Slachthuisbuurt verwerpt de bouw van de kantoren op het stukje groen. Het gaat hier om een van de laatste plantsoenen in de toch al dichtbebouwde Slachthuisbuurt. Met zijn vele oude en brede bomen gaat het om een beeldbepalende plek. Het mag niet opgeofferd worden aan kantoorbebouwing waarvan de noodzaak volgens de wijkraad niet duidelijk is aangetoond. In Haarlem is al sprake van veel leegstand van kantoren, meent de wijkraad.

Om de metamorfose van de zuidstrook mogelijk te maken moet er een nieuw bestemmingsplan komen. In het kader van deze procedure had de wijkraad dan ook bezwaar aangetekend. Maar dat is nu door de gemeente verworpen. Het huidige bestemmingsplan staat bebouwing van het parkje al toe.

Het verlies van groen wordt elders in de zuidstrook ruimschoots gecompenseerd, stelt de gemeente. Zo komt er een nieuw park achter de kantoortoren. De toren zorgt er voor dat de achterliggende woonbuurt en het nieuwe park minder last ondervinden van verkeerslawaai. Wel maakt de gemeente het in het nu vastgestelde bestemmingsplan mogelijk dat er ook woningen kunnen komen in dit bouwblok.

De gemeente en de drie betrokken corporaties zijn overeengekomen dat er niet alleen sociale woningbouw terug komt. De wijkraad is bevreesd dat de huren straks te hoog worden voor de terugkerende bewoners. ,,De sociale huurgrens is 647 euro en dat is veel meer dan de bewoners van een woning in de zuidstrook nu betalen. Men krijgt huurgewenning, maar dat is voor een periode van vijf jaar. Het gevaar bestaat dat bewoners dan alsnog genoodzaakt zijn om te vertrekken wegens hoge huurlasten”, voorziet de wijkraad.

________________________________________


Edward zegt:

En dus is Haarlem weer een enorm afzichtelijk en compleet nutteloze kantoortoren rijker.En wat een enorm doorzichtige manier van politiek…want het was allang bekend dat de ‘nieuwe’ politici zwichten voor geld van meneer Prins.Iemand die dit leest en een vliegtuig kan besturen?…gnagna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten