Zo was het toen... Haarlem Oost

______________________________________________________________________

De foto's in de berichten zijn meestal verkleind weergegeven.
Door op de foto te klikken kan dan een groter formaat foto worden bekeken.
______________________________________________________________________


maandag 17 januari 2011

Ook ‘dure’ huizen zuidstrook


17 januari 2011
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Tekst en Foto: Richard Stekelenburg, HD


De nieuw te bouwen zuidstrook Slachthuisbuurt zal straks niet alleen bestaan uit sociale woningbouw. Ook duurdere woningen moeten in de strook een plek krijgen. Die intentie spreken wethouder Ewout Cassee (Ruimtelijke Ordening, D66) en de woningbouwcorporaties uit.

De wethouder laat daarmee eerdere afspraken om 85 tot 100 procent sociale woningbouw in de strook te realiseren definitief los. Hij gaat nu uit van zestig procent goedkope woningen en veertig procent duurdere.

De wijkraad is blij met het wat gevarieerdere aanbod. Die gaf al eerder aan dat de Slachthuisbuurt behoefte heeft aan meer verschillende inkomensgroepen onder de bewoners. De eerste flats in de strook zullen volgende maand gesloopt gaan worden. Cassee houdt vast aan de garantie dat wie van de oude bewoners terug wil komen in een goedkope nieuwbouwwoning, dat ook kan. Een peiling wijst uit dat het om niet veel meer dan een kwart van de huidige bewoners gaat.

Het bouwen van duurdere woningen in de strook ligt politiek gevoelig. Voormalige coalitiegenoten SP en PvdA hebben er een paar jaar geleden juist hard voor gevochten. Ook de huidige coalitie (D66, PvdA, GroenLinks en VVD) gaat uit van dertig procent sociale woningbouw op het totaal aantal woningen in Haarlem. De stad telt in totaal zo’n 18.000 van zulke huizen. Cassee zegt dit aantal ook zonder een volledig ‘sociale’ zuidstrook in de Slachthuisbuurt overeind te kunnen houden.

Meerderheid
Een paar weken geleden toonde de wethouder zich al principieel tegenstander van alleen maar goedkope woningen in de Slachthuisbuurt. Een meerderheid van D66, VVD, CDA, Trots en GroenLinks gaven toen al aan die mening in min of meerdere mate te delen. Cassee wil het onderwerp apart nog een keer met de raadscommissie Ontwikkeling bespreken.

Langs de Schipholweg moeten ruim honderd nieuwe huizen komen. De duurdere woningen zullen volgens Cassee niet ‘heel duur’ worden. ,,Het worden geen penthouses of villa’s. Die raak je op deze plek niet kwijt, denk ik.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten