Zo was het toen... Haarlem Oost

______________________________________________________________________

De foto's in de berichten zijn meestal verkleind weergegeven.
Door op de foto te klikken kan dan een groter formaat foto worden bekeken.
______________________________________________________________________


maandag 17 januari 2011

‘Alleen goedkope huizen in Zuidstrook?’


16 december 2010
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Tekst & foto: Richard Stekelenburg, HD

Luttele weken voor de sloopkogel door de eerste flats van de Hannie Schaftstraat gaat, rijst opnieuw de vraag: wat moet er eigenlijk voor terugkomen? Vrijwel uitsluitend sociale huurwoningen, zoals nu op papier staat?


Volgens keiharde afspraken tussen gemeente en woningcorporaties moet negentig procent van de daar nieuw te bouwen woningen in de sociale huurklasse zitten. Maar is dat eigenlijk wenselijk?

Niets zo veranderlijk als plannenmakerij, zeker als die gaat over de inrichting van een stukje Haarlem. Deze week zou na jaren van beraad, overleg en het sluiten van delicate compromissen de gemeenteraad eindelijk het finale oordeel geven over de Zuidstrook Slachthuisbuurt, ware het niet dat het onderwerp alsnog van de raadsvergadering is gehaald. Bovendien: te elfder ure staat de uitkomst van alle beraad danig ter discussie.

,,Ik heb een vraagje…”, klonk het bijna bescheiden uit de mond van VVD’er Wybren van Haga tijdens de raadscommissie Ontwikkeling. Hij zit nog niet zo lang in de gemeenteraad, erkende hij, dus misschien was het wel een beetje een domme vraag. Maar toch: ,,Waarom moet daar eigenlijk zoveel sociale woningbouw komen?”

PvdA’er Jeroen Fritz was eerst met stomheid geslagen en probeerde Van Haga toen zo goed als mogelijk bij te praten over de hele geschiedenis van het project en de keiharde noodzaak van het hoge percentage sociale woningbouw. Van Haga keek Fritz geboeid aan, en raakte geen moment overtuigd.

‘Waarom?’
Allengs kreeg Van Haga steun. Van grootste coalitiegenoot D66, van – zij het aarzelend – GroenLinks en het CDA. Waarom eigenlijk niet wat duurdere huizen op deze plek? Zo’n gekke vraag was dat toch niet?

De reden ligt inderdaad in het verleden besloten. Sinds jaar en dag houdt de gemeente vast aan de stelregel dat dertig procent van de nieuw te bouwen huizen in de sociale prijsklasse moet vallen. Probleem is dat dit op heel veel plekken in Haarlem niet haalbaar blijkt, omdat er voor een (commerciële) projectontwikkelaar met sociale woningbouw domweg te weinig te verdienen valt. Om over de hele stad gemeten toch de beoogde dertig procent te halen is een bijna volledige ‘sociale’ strook langs de Schipholweg in de Slachthuisbuurt nodig.

Daar komt bij: de huidige flats bestaan ook uit goedkope woningen, en – zo is de gedachte – de huidige bewoners willen na de nieuwbouw vast terugkeren naar hun oude buurtje in een voor hen betaalbare woning.

Nieuwe gemeenteraadsleden blijken maar weinig op te hebben met oude afspraken en redenaties: ‘Is dat wel zo? En zo ja: is het wenselijk?’ – is het adagium. En dat geldt niet alleen voor nieuwe raadsleden. Ook wethouder Ewout Cassee (Ruimtelijk Ordening, D66) zegt openlijk moeite te hebben met de afspraak. ,,Er ligt een afspraak”, zegt hij, ,,maar ik zou geen probleem hebben met meer duurdere woningen. Ik vind dat er in het huidige plan te veel sociale woningen zitten.”

Openbreken
Valt de afspraak dan misschien nog open te breken? Daar lijkt het wel op. Projectmanager Ernst Damen van Elan Wonen laat namens de gezamenlijke woningcorporaties al opzichtig doorschemeren dat er ook wat hen betreft wel wat meer dure huizen aan de rand van de Slachthuisbuurt mogen komen. Ook zij kijken naar de kassa.

Misschien nog wel belangrijker: óók de wijkraad zegt helemaal niet zo blij te zijn met een nieuwe zuidstrook met nagenoeg alleen goedkope huizen. In de woorden van wijkraadslid Herman Wijkhuisen: ,,De buurt kan wel wat variëteit gebruiken. Voor je het weet zitten we over tien jaar met dezelfde problemen in de Hannie Schaftstraat als nu.” De angst voor nieuwe verpaupering zit er, kortom, in bij de wijk.

Parkje
Duurdere woningen zouden lucht kunnen geven aan een ander probleem waar de buurt tegenaan hikt: de bebouwing van het huidige parkje op de hoek van de Schipholweg en de Prins Bernhardlaan. Daar zouden, in het ‘ergste’ geval, kantoren moeten komen en in het ‘minst erge’ geval huizen. De bebouwing is in de huidige plannen nodig om de financiering van het hele project rond te breien. Geplande opbrengst: 1 miljoen euro.

De gemeenteraad is een aantal jaar geleden met tegenzin akkoord gegaan met deze bebouwing – als een noodzakelijk kwaad. Behalve de bewoners van de Slachthuisbuurt zijn ook de bespelers van het Slachthuis (Slachtlijn BV) en het ICT- centrum aan de Gouwwetering (Veduta Vastgoed) fel gekant tegen de bebouwing van de hoekkavel. Dus wie weet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten