Zo was het toen... Haarlem Oost

______________________________________________________________________

De foto's in de berichten zijn meestal verkleind weergegeven.
Door op de foto te klikken kan dan een groter formaat foto worden bekeken.
______________________________________________________________________


dinsdag 18 januari 2011

Vrees explosie leegstaande portiekflats


18 januari 2011
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Foto: Anneke de Nobel

Politie, brandweer en ambulance rukten maandagochtend uit naar de Hannie Schaftstraat omdat gevreesd werd voor een gasexplosie. Een bewoner had melding gemaakt van een gaslucht. Koperdieven hebben afgelopen weekend leidingen, geisers en gasmeters uit woningen gestolen.

,,Levensgevaarlijk”, zegt een medewerker van Liander, die met een groot aantal collega’s in allerlijl naar de Slachthuisbuurt is gekomen om de leidingen af te sluiten. ,,Ze rukken zelfs geisers van de muur terwijl het gas is aangesloten en het pand nog gedeeltelijk bewoond wordt. Als iemand nietsvermoedend een sigaret opsteekt, is het boem.” Volgens de monteur komen de dieven vooral uit het Oostblok. ,,Dat zie je aan de kentekenplaten. Roemenen, Bulgaren. Koper brengt zes, zeven euro per kilo op en in een leegstaand pand zit al gauw honderd kilo. Zoveel verdien je niet in de tuinbouw.”

Terwijl de mannen van Liander in hoog tempo doorwerken, kunnen Herman, Danny en Dave van reinigingsbedrijf Aquarel het vandaag juist rustig aan doen. Ze moeten in opdracht van de wooncorporaties de huizen sloop-klaar maken, maar dat is ‘een makkie’. ,,Alles is er al uitgehaald”, verklaart Herman. ,,Inbrekers trappen de deur open en stelen alles wat los en vast zit. We hebben zeker dertig woningen gezien waar was ingebroken. Er zijn in het weekend zelfs mensen beroofd terwijl ze aan het verhuizen waren.”

De wooncorporaties die de woningen beheren, hadden de inbraken op klaarlichte dag niet zien aankomen. ,,We zijn geschokt door de brutaliteit van deze mensen”, zegt Marieke Wassenaar, gebiedsmanager van Ymere. ,,Er zijn zelfs dieven die zich hebben uitgeven voor medewerkers van Ymere en vervolgens de leidingen uit een huis hebben getrokken.”

Ook projectleider Elan Wonen Wiebe Fennema vindt de diefstallen ‘ongelooflijk brutaal’. ,,Zo extreem hebben we het nog nooit meegemaakt. De koperdieven liggen gewoon op de loer. Woningen die om 15.00 uur zijn opgeleverd, worden de volgende dag dichtgetimmerd. Toch zien die lieden kans om voor die tijd de koperleidingen te stelen.” De corporaties en gemeente, verenigd in het Interim Beheer, hebben een particulier beveiligingsbedrijf ingeschakeld en ook de politie surveilleert extra in de buurt. ,,Het wordt een spookstad zo”, aldus Fennema. De wooncorporaties verwachten eind januari hekken om het gebied te kunnen zetten.

Het grasveld tussen de portiekflats biedt ondertussen ook op klaarlichte dag een troosteloze aanblik. Er liggen rolgordijnen, wasrekjes, vuilnisbakken en laminaatvloeren. Het complete assortiment van een woninginrichtingwinkel lijkt er te zijn uitgestort. Afgelopen weekend was de grote verhuisdag voor veel van de laatste flatbewoners, die naar een tijdelijke of definitieve woning zijn vertrokken. Een handjevol bewoners is in de flats achtergebleven, in afwachting van een nieuwe stek.

,,Wat een puinhoop”, gromt Johan Prent (89), terwijl hij een kartonnen doos op het grasveld opzij trapt. Hij is al verhuisd naar Schalkwijk en komt vandaag de laatste spullen uit zijn schuurtje halen. ,,Als mensen twee minuten lopen, komen ze bij de rode containers die aan de kop van ieder huizenblok staan. Maar mensen doen het liever zo,” zegt hij, en wijst naar de tuin van zijn buurman, waar het huisraad ligt dat de bewoners van driehoog over hun balkon gekieperd hebben.

Dan komt de vuilnisauto van Spaarnelanden de troep ophalen. Voor even ziet de buurt er weer aardig uit.

________________________________________

  1. a zegt:

    kom op zeg las je opbelt dat er mensen in de containers de boel over hoop gooien overdag als zowel om 3 uur in de nacht want dat gaat niet zacht zinnig aan toe je word van zelf wakker er door word er ge zegt we kunnen niks er aan doen hoor nee ik woon nu in de sloppenwijken van bogota en als dat zo door gaat is mijn nachtrust gedaan en dat de mensen hun troep naar beneden gooien ach wat maakt dat nou uit ik zit straks in een ander huis denken ze dan maar ze vergeten dat de gewonen huizen er nog moeten wonen en het liefst niet op een vuilnisbelt

  2. Edward zegt:

    !SHOUTOUT! Hallo meneer Jos Derissen…nog steeds geen ghetto?!!!!
    Nee…sorry…u heeft gelijk: daar hebben ze geen koperen leidingen meer om te stelen…dus vanaf volgende week is het een ghetto?
    Je zal er maar wonen….gestoorde gekken…oudijzerboeren waarschijnlijk….STERKTE allen!

  3. gcnswart zegt:

    Ja het is triest, dat onze wijk weer op deze manier in het nieuws komt.
    Het is te hopen dat de bewoners die de boel naar beneden gooien, deel uit maken van hen die niet meer terug komen, geeft weer een beetje hoop.
    en, ghetto’s vormen de mensen zelf, door hun gedrag, heeft niets te maken met geld/afkomst,al willen een heleboel mensen, vooral pvv stemmers dit graag naar voren brengen, stigmatiseren heet dat ,jammer dat we in onze wijk zoveel van deze mensen hebben met deze overtuiging, wie wil zich hier nou nog vestigen , met dit gegeven, de middenstand?.., probleem is dat velen misschien wel weg willen, maar gewoon niet kunnen!
    We hopen er maar het beste van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten