Zo was het toen... Haarlem Oost

______________________________________________________________________

De foto's in de berichten zijn meestal verkleind weergegeven.
Door op de foto te klikken kan dan een groter formaat foto worden bekeken.
______________________________________________________________________


maandag 17 januari 2011

Slachthuisbuurt geen getto


11 november 2010
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Foto: Bep Uithol


In het Haarlems Dagblad verscheen onlangs een artikel over de Slachthuisbuurt met de kop ‘Getto midden in Haarlem’. Reden voor de gemeente Haarlem, Elan Wonen, Pré Wonen en Ymere om te reageren met hun eigen verhaal. Ze stuurden de krant de volgende ingezonden brief…

Slachthuisbuurt intensief begeleid bij vernieuwing

Je zult maar een van de vele vrijwilligers zijn die dagelijks in de Slachthuisbuurt actief zijn. Of je werkt bij Paswerk of Spaarnelanden en trekt dagelijks de buurt in om schoon te maken en groenonderhoud te doen. Dan ben je niet blij met de kop ‘Getto midden in Haarlem’.

Onder die tendentieuze kop schonk Haarlems Dagblad onlangs aandacht aan de Slachthuisbuurt. De buurt is niet vrij van problemen. Dat was precies de reden dat de gemeente Haarlem en de woningbouwcorporaties Elan wonen, Pre wonen en Ymere flink investeren in de Slachthuisbuurt. Niet alleen in de woningen, maar ook in sociale en economische projecten. De gemeente en de corporaties staan daarin niet alleen. De politie, Spaarnelanden en vele anderen organisaties doen mee. Veel projecten zouden er bovendien niet zijn zonder de vele vrijwilligers, in onder meer de Hamelink, buurtcentrum Troll en sportcentrum Kwiq Fit.

Het is waar dat we er in de Slachthuisbuurt nog niet zijn. Het is ook waar dat daar met man en macht aan wordt gewerkt. En het is goed dat een journalist zijn oor te luister legt bij een aantal bewoners. Maar het is ook waar dat elke journalist tijdens zijn opleiding het principe van ‘hoor en wederhoor’ leert: laat het verhaal altijd van twee kanten zien.

De vernieuwing van de woningen in het zuidelijke deel van de Slachthuisbuurt staat dus niet op zichzelf. Bovendien krijgen de bewoners wier woningen wordt gesloopt, persoonlijke begeleiding. De woningcorporaties en de gemeente zorgen voor passende huisvesting voor alle bewoners die vanwege de sloop moeten vertrekken. Een deel van hen maakt gebruik van hun recht om later terug te keren naar de nieuwbouw. Anderen vinden ergens anders in Haarlem een geschikt thuis.

De oorspronkelijke bewoners van de Slachthuisbuurt komen dan ook beslist niet op straat te staan als gevolg van de wijkvernieuwing. Voor tijdelijk bewoners ligt dit anders, zij hebben minder rechten en weten dat ook. Haarlem kent helaas, net als elke stad, mensen die dakloos zijn. Dat is heel triest maar is niet het gevolg van een wijk die wordt opgeknapt. Een aantal bewoners was zelfs blij dat ze hun slechte woning konden verlaten. Bovendien geldt voor een bewoners een ruimhartig Sociaal Plan, opgesteld in nauw overleg met huurdercommissies, bewonerscommissies en de wijkraad Slachthuisbuurt.

Juist tijdens deze periode van vernieuwing is extra aandacht voor de buurt nodig. Buren trekken weg, de sociale controle wordt minder. Daarom is er onder de noemer ‘Interim Beheer’ een indrukwekkend pakket aan maatregelen genomen om de Slachthuisbuurt leefbaar te houden tijdens de vernieuwing. Leegstaande woningen worden tijdelijk verhuurd. Het is veel schoner op straat dan een half jaar geleden. Dagelijks trekt een schoonmaakteam de wijk in, dat is aanzienlijk vaker dan in de meeste Haarlemse wijken. Er is nauw overleg met de politie, die beslist optreedt bij serieuze calamiteiten.

De wijkraad dacht actief mee over het interim beheer en is ook nu nog dagelijks met de leefbaarheid bezig. Ook dragen de gemeente en corporaties bij aan sociale activiteiten in de wijk, zoals het jaarlijkse Zomerfeest en de Lentefris-actie. De Slachthuisbuurt krijgt maandelijks tienduizenden euro’s en onschatbare persoonlijke inzet om de buurt leefbaar en aantrekkelijk te houden. De Slachthuisbuurt verdient dit.

________________________________________


  1. Jan zegt:

    En zo is het!!!
    Goed geschreven brief mijn complimenten daarvoor.
    Gr Jan

  2. Jan Kuipers zegt:

    Beste mensen van het Haarlems Dagblad:
    Neem eens contact op met de buurtbeheerder die kan jullie vast veel meer vertellen en laten zien.b Zijn telefoonnummer is 06 26048488 begin_of_the_skype_highlighting 06 26048488 end_of_the_skype_highlighting.
    Jan Kuipers

  3. Ray zegt:

    Waar is die tijd gebleven? Zo’n 30 jaar terug speelde ik geregeld op het zichtbaar gelegen grasveld. Meestal waren we aan het voetballen met enkele klasgenoten, waarvan er één rechts op de 4e etage woonde. In die tijd zeer zeker geen Ghetto, maar een gezellige buurt!

  4. Ron zegt:

    Hallo, Ray,

    Helemaal waar! Maar ik denk (weet wel zeker!) Dat bedoeld wordt, de huidige situatie van ons oude buurtje van toen. Vroeger was alles verzorgd en werd altijd keurig bijgehouden.

    1 keer per jaar (dacht ik?) kwam een kiepwagen met zand en werd de zandbak ververst met ”zoveel kuub” nieuw aangevoerd zand.

    Het plein werd regelmatig geveegd. Zie nog, ook zo’n herinnering, de plaatsing van nieuwe klimrekken voor me, waarvan de constructie eerst in beton gegoten werd en moest drogen, voordat erop gespeeld kon en mocht worden.

    De heg werd van tijd tot tijd gesnoeid en bijgehouden. De mensen in de flats schrobten keurig netjes (althans; de meesten!) om de 14 dagen de verdiepingen, krachtens het huurcontract. Dat zal ook wel ”verwaterd” zijn?

    Kortom; alles was smetteloos. Maar als ik NU (!) weleens door de buurt fiets en ”ons” pleintje zie… om te janken! Zwaar bekladde portiek-deuren van de flats, graffiti op de muren, binnen. (H. Bosmansstraat.) Opgehoopt vuilnis, enz.

    Temidden van dit trieste verval staat nog een goedbedoeld bontgekleurd geclusterd aantal speeltoestelletjes bij elkaar voor de kinderen, op het grasveldje van weleer…. Het maakt het niet goed, in het totaal van die miserabele toestand!

    Dus je hebt gelijk zoals je het stelt, Ray, maar nu heeft het inderdaad veel weg van een Ghetto, in tegenstelling, uiteraard, tot vroeger in onze tijd.

    Het kan niet meer zo! We moeten de feiten onder ogen zien. De tijd heeft onze herinneringen en het gevoel wat erbij hebben en zullen behouden duidelijk ingehaald, in alles!

    Het is er nog, maar in feite nu geweest. De verpakking van weleer is weg. Alleen het ”skelet” staat er nog, zodat je de contouren ziet, van wat eens was, als je de buurt in metaforen wilt samenvatten.

    Dadelijk wordt met een nieuw elan een nieuw wijkje aangebracht. Dat levert weer nieuwe herinneringen op voor mensen die er dan zullen wonen. Zo is de kringloop van het leven…

    Met vr.gr,

    RON.

  5. Edward zegt:

    NIEHIET????????????????????

  6. Edward zegt:

    Wijlen heer E.Presley had deze buurt voor ogen toen hij het bekende liedjes zong over het jochie.

  7. Edward zegt:

    Wie wil er na oudejaarsnacht nog beweren dat het geen ghetto is? De Bijlmer was veiliger…net als de Harlem Bronx…

  8. Anna

    Ben van plan naar Haarlem te verhuizen.
    Kan iemand me aub iets vertellen over de Gouwstraat?
    Valt dit ook echt onder de wijk “Slachthuisbuurt”?
    Is het hier beetje veilig, fijne mensen enz. ?

    Alvast bedankt

  9. Letty

    Anna, kijk maar eens op de website van de wijkraad, wijkraadslachthuisbuurt.nl. Daar kom je van alles te weten over onze buurt, waar de Gouwstraat ook deel van uitmaakt. En onthoud: overal is wel eens iets, en sommige mensen schrijven alleen maar iets als een soort stemmingmakerij. Laat je daardoor niet beïnvloeden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten