Zo was het toen... Haarlem Oost

______________________________________________________________________

De foto's in de berichten zijn meestal verkleind weergegeven.
Door op de foto te klikken kan dan een groter formaat foto worden bekeken.
______________________________________________________________________


vrijdag 21 januari 2011

Scharrelaars rond sloopflats Hannie Schaft


19 januari 2011
Door: Jacqueline
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Tekst: Ruud van der Klooster, Haarlems Dagblad
Foto: Anneke de Nobel

Zolang de flats aan de Hannie Schaftstraat nog niet gesloopt zijn, is het er een komen en gaan van scharrelaars. ,,Ik zal blij zijn als ze straks starten met de nieuwbouw”, zegt Trudy van der Meijen. ,,Je zit hier nu niet prettig.”

Trudy woont in een rijtjeshuis aan de Hannie Schaftstraat. Dit gedeelte van de straat blijft voorlopig nog staan, maar de flats aan de overkant worden gesloopt.

Ook al zijn alle flatbewoners vertrokken, toch is het een drukte van belang. Her en der zijn mensen bezig achtergelaten spullen in de portieken te doorzoeken. Af en toe komt er iemand een flat uit, meestal beladen met oud ijzer. Ook rijdt er een opvallend groot aantal bestelbusjes op een lage snelheid door de straat, sommige voorzien van reclames van ijzerhandels. Zij proberen waardevolle metalen uit de flats te halen.

Jordy, die een straat verderop woont, vindt dit niet vreemd: ,,Als er iets gesloopt wordt, gaat iedereen erin.” Hij spreekt uit ervaring. ,,Wij leefden hier vroeger van”, vertellen hij en een andere buurtbewoner grijnzend. Ook vandaag heeft Jordy zijn betonschaar bij zich. Of hij veel kan afknippen is nog maar de vraag, want de meeste flats zijn al geplunderd. ,,Alles is opengebroken, zelfs ons eigen pand aan de Hamelinkstraat”, vertelt straatveger Dennis.

De dieven hebben het vooral voorzien op aanrechten, wasbakken en alle materialen van koper of ander metaal. Maandagochtend ontplofte daardoor bijna een flat. De koperen gasleidingen waren gestolen, terwijl het gas nog niet was afgesloten.

De koperdieven komen vooral uit Oost-Europa, vermoeden buurtbewoners. ,,Gisternacht stond hier nog een Bulgaars busje, met een paar man eromheen op de uitkijk”, zegt sigarenboer Rob Roodbol. ,,´s Nachts staan er files in de straat”, bevestigt straatveger Ron. ,,Ze trekken elkaar het ijzer uit handen.”

Er is nu maar één Bulgaar aanwezig in de straat. Anatoli woont hier tot 30 januari anti-kraak. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om oud ijzer te verzamelen in de flats rondom zijn huis. ,,Met het verkopen verdien ik vijftien, twintig euro per dag, maximaal”, schat hij. Hij kan niet te lang praten, want een jonge automobilist met een zichtbaar overbeladen caravan achter de auto vraagt zijn aandacht: ,,Weet jij een adres waar ik een caravan vol kan wegbrengen?”

Iets verderop komt Mario verheugd omhoog uit een berg troep. Hij heeft een Playstation gevonden. Een portiek verder is ijzerzoeker Harry minder succesvol. Mario is niet te beroerd hem een handje te helpen. ,,Ik denk dat hier nog wel wat van je gading bij zit”, zegt hij, rammelend met een zak tentstokken. ,,Heb jij toevallig nog joysticks gezien?” Gebroederlijk lopen ze naar Harry´s auto, op zoek naar het ontbrekende onderdeel van Mario´s net gevonden spelcomputer.

Van de acht woningen in de flat van Bianca Bierman staan er zes leeg. ,,Ik wil hier weg, maar ik krijg pas volgende week een nieuwe woning”, zegt ze angstig vanachter haar halfgeopende voordeur. Ze is bang dat er ingebroken wordt. Ook de politie ziet dit gevaar, zij surveilleert daarom extra in de buurt. Maar beveiliging van het sloopterrein is de verantwoordelijkheid van de woningbouwverenigingen, zegt een politiewoordvoerder.

Trudy van der Meijen haalt haar schouders op over de inbraken, ze is banger voor de toekomst. ,,Als alles straks gesloopt is, zitten we hier in the middle of nowhere. Laten ze niet vergeten dat hier nog mensen wonen.”

________________________________________

  1. Ron zegt:

    Hoe kunnen die mensen nu in Gods-naam koperen (gas) leidingen van de muren rukken terwijl er nog gas op staat, omdat er nog altijd mensen in die flats wonen die hun huis willen verwarmen, moeten kunnen douchen, tevens koken?

    Dan ben je toch niet goed bij je hersens als je zomaar als een ”dolle stier” die leidingen los gaat rukken met het gas erop? Enfin; politie verwijst weer naar de woningbouwvereniging om het sloopterrein te beveiligen. Lekker makkelijk zo!

    Dus het ”zwarte-pieten” is begonnen. Welke rol speelt Alpha Security in dit geheel? Waren zij niet belast met de terrein-bewaking, meende ik laatst ergens gelezen te hebben. Hoe zit dat?

    Werkt deze beveiligingsdienst, of een andere, dan niet samen met de politie en zo nee, wordt het dan niet hoog tijd dat zij dit wel gaan doen?

    Zolang die flats er nog staan en het ”koper” er nog in zit, draait het vandaag of morgen echt op ”stront” uit. Dit gaat fout! Kijk; dat voddeboeren – al dan niet professioneel – spullen uitzoeken tussen de afdankertjes, dat is wel begrijpelijk.

    Maar dat jatten van koper, terwijl ”de druk” er nota-bene nog op staat, is onbegrijpelijk en feitelijk krankjorum! Dan ben je toch gewoon niet goed bij je hoofd?! Mensen denken ook niet na!

    Hoop, alle nostalgische buurtgevoelens ten spijt, dat die flats nu rap plat gaan! Verstand moet in dit kader maar boven nostalgie gaan. Mede in het licht van de algehele buurtveiligheid bezien.

    Je moet er niet aan denken, bij een eventueel daadwerkelijke gasontploffing, wat de gevolgen kunnen zijn van rondvliegend glas voor eventueel toevallige passanten? Je zal er net maar lopen!

    Maar daar denken die stommelingen niet aan! Enfin; deze gebeurtenissen zullen wel voor de bewaking worden meegenomen in een nieuwe ”plan van aanpak”, zoals dat zo mooi heet.

    Eenvoudiger gesteld; verscherpte bewaking! Beste oplossing. Misschien kunnen bewoners van die flats, die er nog even wonen, zelf ook de politie bellen, als men toevallig onder, naast of boven een verlaten verdieping woont en bij geval verdachte (loop) geluiden, boven of beneden of waar dan ook, hoort terwijl er niemand meer woont…

    (Weet je veel wat ze uitspoken om maar aan koper te komen?) Dan weet je dat er iets niet klopt! Klink dit onlogisch? Ach; het is maar een gedachte! Iedereen moet even waakzaam zijn!

    Alleen zo, stel ik mij voor, kun je met een gecombineerde aanpak die figuren buiten de deur houden en het risico op een serieuze gas-explosie beperken. Gelukkig gaat de sloop snel beginnen! Des te eerder hebben we het gehad!

  2. Ray zegt:

    Ron, ik ben het helemaal met je eens. Het geeft eens te meer aan in wat voor een maatschappij we leven. Alles draait in deze wereld naast macht, om geld, geld en nog eens geld. En hoe ze er aan komen en wat de gevolgen zijn, als ze die al overzien, deert ze niet. Ik zal verder mijn gedachten maar niet uitspreken en het netjes houden, maar het kost me enige moeite.

  3. Ron zegt:

    Nou, Ray; je gedachten vrij uitspreken en het toch netjes houden, het gaat je prima af zo te lezen, kan heel goed samengaan, hoor!

    We leven in een vrije democratie dus ook jij hebt recht op je vrije meningsuiting! Dit is een van de plekken waarop je dat mooi kan kanaliseren, samen met andere mensen die ook vinden wat ze vinden en het opschrijven. Doel van de wijkkrant.

    En je constatering klopt! Afwachten hoe de Hannie Schaftstraat zich verder zal ontwikkelen. De waakzaamheid zal, nu, wel verscherpt zijn na de incidenten met de koperen leidingen. Kleine 14 dagen. Dan begint het slopen, heb ik begrepen.

    Grtx,

    RON.

  4. Ray zegt:

    Ja Ron, met de sloop van de flats in de omgeving uit onze jeugd, gaat weer een stukje verleden dat afbrokkelt.
    Helemaal als wordt begonnen met het slopen van de flats gelegen aan het pleintje grenzend aan de Richard Holkade, Willempijperstraat.
    Ron, weet jij wanneer de sloop begint van deze flats. Anders moet ik snel nog even een paar foto’s schieten.

    Gr. Ray

  5. Ron zegt:

    Hallo, Ray.

    De sloop van de Richard Holkade-flat en de daar achtergelegen identieke flats van de Henriette Bosmansstraat en de Willem Pijperstraat (laatste deel) staat gepland voor eind 2012, heb ik begrepen.

    Dat is ”fase 2”. Fase 1 begint zeer binnenkort in de Hannie Schaftstraat.

    Hier heb je twee links van de Richard Holkade blog welke wordt beheerd door, ik denk jou ook bekend van vroeger, Ed Post.

    Dit is de eerste link: http://www.wijkraadslachthuisbuurt.nl/cms/media/Slachthuisbuurt-Zuid%20Nieuwsbrief%20dec_2008.pdf

    Hier heb je de R. Holkade-blog zelf. Kun je alles nalezen: http://richardholkade.blogspot.com/

    Laatste opmering. De jaartallen van de diverse fases kloppen inmiddels niet meer. Dat plan is van 2008.

    Thans is alles ruim 1 jaar opgeschoven, dus wat voor 2010 gold, geldt nu voor 2011, enz. Dus dat moet je wel even incalculeren.

    Grtx,

    RON.

  6. Bep zegt:

    Ray,de sloop van flats Henr. Bosmanstraat,Rich.Holkade en evenzijde W.Pijperstraat staat gepland op begin 2013.Dit kan je vinden op de site van Gem.Haarlem/-a-z/bouwprojecten/stadsdeel Haarlem oost,groetjes,Bep

  7. Ron zegt:

    Hallo, Ray,

    Ik had je gisteravond om 19.21 uur al een reactie gegeven. Helaas is die niet ”doorgekomen” op deze site, omdat ik een melding kreeg dat mijn reactie ”in afwachting van moderatie” was???

    (Wellicht omdat een link naar een site plaatste, vermoed ik? Kan zijn dat e.e.a. alsnog geplaatst wordt?)

    Maar goed; je hebt via Bep nu ook ‘n antwoord. Je kunt op de Richard Holkade-blog van Ed post ook e.e.a. lezen. Daar had ik naartoe verwezen.. Googel daar ook maar eens heen. Mooie blog!

    Grtx,

    RON.

  8. Ray zegt:

    Hi Bep en Ron, hierbij mijn dank voor jullie snelle reactie!

    Alvast een fijn weekend vanuit West Friesland

    Gr.,
    Ray

dinsdag 18 januari 2011

Vrees explosie leegstaande portiekflats


18 januari 2011
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Foto: Anneke de Nobel

Politie, brandweer en ambulance rukten maandagochtend uit naar de Hannie Schaftstraat omdat gevreesd werd voor een gasexplosie. Een bewoner had melding gemaakt van een gaslucht. Koperdieven hebben afgelopen weekend leidingen, geisers en gasmeters uit woningen gestolen.

,,Levensgevaarlijk”, zegt een medewerker van Liander, die met een groot aantal collega’s in allerlijl naar de Slachthuisbuurt is gekomen om de leidingen af te sluiten. ,,Ze rukken zelfs geisers van de muur terwijl het gas is aangesloten en het pand nog gedeeltelijk bewoond wordt. Als iemand nietsvermoedend een sigaret opsteekt, is het boem.” Volgens de monteur komen de dieven vooral uit het Oostblok. ,,Dat zie je aan de kentekenplaten. Roemenen, Bulgaren. Koper brengt zes, zeven euro per kilo op en in een leegstaand pand zit al gauw honderd kilo. Zoveel verdien je niet in de tuinbouw.”

Terwijl de mannen van Liander in hoog tempo doorwerken, kunnen Herman, Danny en Dave van reinigingsbedrijf Aquarel het vandaag juist rustig aan doen. Ze moeten in opdracht van de wooncorporaties de huizen sloop-klaar maken, maar dat is ‘een makkie’. ,,Alles is er al uitgehaald”, verklaart Herman. ,,Inbrekers trappen de deur open en stelen alles wat los en vast zit. We hebben zeker dertig woningen gezien waar was ingebroken. Er zijn in het weekend zelfs mensen beroofd terwijl ze aan het verhuizen waren.”

De wooncorporaties die de woningen beheren, hadden de inbraken op klaarlichte dag niet zien aankomen. ,,We zijn geschokt door de brutaliteit van deze mensen”, zegt Marieke Wassenaar, gebiedsmanager van Ymere. ,,Er zijn zelfs dieven die zich hebben uitgeven voor medewerkers van Ymere en vervolgens de leidingen uit een huis hebben getrokken.”

Ook projectleider Elan Wonen Wiebe Fennema vindt de diefstallen ‘ongelooflijk brutaal’. ,,Zo extreem hebben we het nog nooit meegemaakt. De koperdieven liggen gewoon op de loer. Woningen die om 15.00 uur zijn opgeleverd, worden de volgende dag dichtgetimmerd. Toch zien die lieden kans om voor die tijd de koperleidingen te stelen.” De corporaties en gemeente, verenigd in het Interim Beheer, hebben een particulier beveiligingsbedrijf ingeschakeld en ook de politie surveilleert extra in de buurt. ,,Het wordt een spookstad zo”, aldus Fennema. De wooncorporaties verwachten eind januari hekken om het gebied te kunnen zetten.

Het grasveld tussen de portiekflats biedt ondertussen ook op klaarlichte dag een troosteloze aanblik. Er liggen rolgordijnen, wasrekjes, vuilnisbakken en laminaatvloeren. Het complete assortiment van een woninginrichtingwinkel lijkt er te zijn uitgestort. Afgelopen weekend was de grote verhuisdag voor veel van de laatste flatbewoners, die naar een tijdelijke of definitieve woning zijn vertrokken. Een handjevol bewoners is in de flats achtergebleven, in afwachting van een nieuwe stek.

,,Wat een puinhoop”, gromt Johan Prent (89), terwijl hij een kartonnen doos op het grasveld opzij trapt. Hij is al verhuisd naar Schalkwijk en komt vandaag de laatste spullen uit zijn schuurtje halen. ,,Als mensen twee minuten lopen, komen ze bij de rode containers die aan de kop van ieder huizenblok staan. Maar mensen doen het liever zo,” zegt hij, en wijst naar de tuin van zijn buurman, waar het huisraad ligt dat de bewoners van driehoog over hun balkon gekieperd hebben.

Dan komt de vuilnisauto van Spaarnelanden de troep ophalen. Voor even ziet de buurt er weer aardig uit.

________________________________________

  1. a zegt:

    kom op zeg las je opbelt dat er mensen in de containers de boel over hoop gooien overdag als zowel om 3 uur in de nacht want dat gaat niet zacht zinnig aan toe je word van zelf wakker er door word er ge zegt we kunnen niks er aan doen hoor nee ik woon nu in de sloppenwijken van bogota en als dat zo door gaat is mijn nachtrust gedaan en dat de mensen hun troep naar beneden gooien ach wat maakt dat nou uit ik zit straks in een ander huis denken ze dan maar ze vergeten dat de gewonen huizen er nog moeten wonen en het liefst niet op een vuilnisbelt

  2. Edward zegt:

    !SHOUTOUT! Hallo meneer Jos Derissen…nog steeds geen ghetto?!!!!
    Nee…sorry…u heeft gelijk: daar hebben ze geen koperen leidingen meer om te stelen…dus vanaf volgende week is het een ghetto?
    Je zal er maar wonen….gestoorde gekken…oudijzerboeren waarschijnlijk….STERKTE allen!

  3. gcnswart zegt:

    Ja het is triest, dat onze wijk weer op deze manier in het nieuws komt.
    Het is te hopen dat de bewoners die de boel naar beneden gooien, deel uit maken van hen die niet meer terug komen, geeft weer een beetje hoop.
    en, ghetto’s vormen de mensen zelf, door hun gedrag, heeft niets te maken met geld/afkomst,al willen een heleboel mensen, vooral pvv stemmers dit graag naar voren brengen, stigmatiseren heet dat ,jammer dat we in onze wijk zoveel van deze mensen hebben met deze overtuiging, wie wil zich hier nou nog vestigen , met dit gegeven, de middenstand?.., probleem is dat velen misschien wel weg willen, maar gewoon niet kunnen!
    We hopen er maar het beste van.

maandag 17 januari 2011

Ook ‘dure’ huizen zuidstrook


17 januari 2011
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Tekst en Foto: Richard Stekelenburg, HD


De nieuw te bouwen zuidstrook Slachthuisbuurt zal straks niet alleen bestaan uit sociale woningbouw. Ook duurdere woningen moeten in de strook een plek krijgen. Die intentie spreken wethouder Ewout Cassee (Ruimtelijke Ordening, D66) en de woningbouwcorporaties uit.

De wethouder laat daarmee eerdere afspraken om 85 tot 100 procent sociale woningbouw in de strook te realiseren definitief los. Hij gaat nu uit van zestig procent goedkope woningen en veertig procent duurdere.

De wijkraad is blij met het wat gevarieerdere aanbod. Die gaf al eerder aan dat de Slachthuisbuurt behoefte heeft aan meer verschillende inkomensgroepen onder de bewoners. De eerste flats in de strook zullen volgende maand gesloopt gaan worden. Cassee houdt vast aan de garantie dat wie van de oude bewoners terug wil komen in een goedkope nieuwbouwwoning, dat ook kan. Een peiling wijst uit dat het om niet veel meer dan een kwart van de huidige bewoners gaat.

Het bouwen van duurdere woningen in de strook ligt politiek gevoelig. Voormalige coalitiegenoten SP en PvdA hebben er een paar jaar geleden juist hard voor gevochten. Ook de huidige coalitie (D66, PvdA, GroenLinks en VVD) gaat uit van dertig procent sociale woningbouw op het totaal aantal woningen in Haarlem. De stad telt in totaal zo’n 18.000 van zulke huizen. Cassee zegt dit aantal ook zonder een volledig ‘sociale’ zuidstrook in de Slachthuisbuurt overeind te kunnen houden.

Meerderheid
Een paar weken geleden toonde de wethouder zich al principieel tegenstander van alleen maar goedkope woningen in de Slachthuisbuurt. Een meerderheid van D66, VVD, CDA, Trots en GroenLinks gaven toen al aan die mening in min of meerdere mate te delen. Cassee wil het onderwerp apart nog een keer met de raadscommissie Ontwikkeling bespreken.

Langs de Schipholweg moeten ruim honderd nieuwe huizen komen. De duurdere woningen zullen volgens Cassee niet ‘heel duur’ worden. ,,Het worden geen penthouses of villa’s. Die raak je op deze plek niet kwijt, denk ik.”

Meer toezicht, schoonmaak en schaatsbaan


12 januari 2011
Door: Jacqueline
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Foto: Richard Stekelenburg, HD


Over een paar weken worden de eerste panden aan de Hannie Schaftstraat gesloopt. In de nieuwsbrief van december blikt de Interim Beheergroep terug op het afgelopen jaar. José de Cock (Elan Wonen) volgt Jos Derissen (Pré Wonen) op als voorzitter.

Kijk hier voor de nieuwsbrief in pdf.

________________________________________

  1. Ron Magielsen zegt:

    Wanneer gaat de sloop gebeuren, heb namelijk in jaren 60-70 op de hannieschaftstraat gewoont op 158 2hoog.
    Mijn jeugdherrinneringen ben ik nog steeds niet vergeten.
    Ik ben in 1910 nog wezen kijken, het zag er niet uit, vervallen en troosteloos.
    Jaren 60-70, zag het er een stuk netter uit.
    Heb daar met veel plezier gewoont op 158 2hoog.

  2. Ron Magielsen zegt:

    Jaartal is niet juist; het moet zijn 2010, en geen 1910.

  3. Jan zegt:

    De sloop begint achteraan en de bedoeling is over 3 weken het eerste gedeelte zover ik weet.

  4. Ron Magielsen zegt:

    Bedankt Jan, Als ik in de buurt ben ga ik toch even kijken.

  5. Edward zegt:

    hahaha….dat zeiden ze 13 jaar geleden ook.

  6. Ed Post zegt:

    Ook ik hou het als oud buurtgenoot (Richard Holkade) goed in de gaten. De camera is al uit het “vet”…

  7. Ed Post zegt:

    Overigens kan ik de nieuwsbrief niet lezen…


‘Alleen goedkope huizen in Zuidstrook?’


16 december 2010
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Tekst & foto: Richard Stekelenburg, HD

Luttele weken voor de sloopkogel door de eerste flats van de Hannie Schaftstraat gaat, rijst opnieuw de vraag: wat moet er eigenlijk voor terugkomen? Vrijwel uitsluitend sociale huurwoningen, zoals nu op papier staat?


Volgens keiharde afspraken tussen gemeente en woningcorporaties moet negentig procent van de daar nieuw te bouwen woningen in de sociale huurklasse zitten. Maar is dat eigenlijk wenselijk?

Niets zo veranderlijk als plannenmakerij, zeker als die gaat over de inrichting van een stukje Haarlem. Deze week zou na jaren van beraad, overleg en het sluiten van delicate compromissen de gemeenteraad eindelijk het finale oordeel geven over de Zuidstrook Slachthuisbuurt, ware het niet dat het onderwerp alsnog van de raadsvergadering is gehaald. Bovendien: te elfder ure staat de uitkomst van alle beraad danig ter discussie.

,,Ik heb een vraagje…”, klonk het bijna bescheiden uit de mond van VVD’er Wybren van Haga tijdens de raadscommissie Ontwikkeling. Hij zit nog niet zo lang in de gemeenteraad, erkende hij, dus misschien was het wel een beetje een domme vraag. Maar toch: ,,Waarom moet daar eigenlijk zoveel sociale woningbouw komen?”

PvdA’er Jeroen Fritz was eerst met stomheid geslagen en probeerde Van Haga toen zo goed als mogelijk bij te praten over de hele geschiedenis van het project en de keiharde noodzaak van het hoge percentage sociale woningbouw. Van Haga keek Fritz geboeid aan, en raakte geen moment overtuigd.

‘Waarom?’
Allengs kreeg Van Haga steun. Van grootste coalitiegenoot D66, van – zij het aarzelend – GroenLinks en het CDA. Waarom eigenlijk niet wat duurdere huizen op deze plek? Zo’n gekke vraag was dat toch niet?

De reden ligt inderdaad in het verleden besloten. Sinds jaar en dag houdt de gemeente vast aan de stelregel dat dertig procent van de nieuw te bouwen huizen in de sociale prijsklasse moet vallen. Probleem is dat dit op heel veel plekken in Haarlem niet haalbaar blijkt, omdat er voor een (commerciële) projectontwikkelaar met sociale woningbouw domweg te weinig te verdienen valt. Om over de hele stad gemeten toch de beoogde dertig procent te halen is een bijna volledige ‘sociale’ strook langs de Schipholweg in de Slachthuisbuurt nodig.

Daar komt bij: de huidige flats bestaan ook uit goedkope woningen, en – zo is de gedachte – de huidige bewoners willen na de nieuwbouw vast terugkeren naar hun oude buurtje in een voor hen betaalbare woning.

Nieuwe gemeenteraadsleden blijken maar weinig op te hebben met oude afspraken en redenaties: ‘Is dat wel zo? En zo ja: is het wenselijk?’ – is het adagium. En dat geldt niet alleen voor nieuwe raadsleden. Ook wethouder Ewout Cassee (Ruimtelijk Ordening, D66) zegt openlijk moeite te hebben met de afspraak. ,,Er ligt een afspraak”, zegt hij, ,,maar ik zou geen probleem hebben met meer duurdere woningen. Ik vind dat er in het huidige plan te veel sociale woningen zitten.”

Openbreken
Valt de afspraak dan misschien nog open te breken? Daar lijkt het wel op. Projectmanager Ernst Damen van Elan Wonen laat namens de gezamenlijke woningcorporaties al opzichtig doorschemeren dat er ook wat hen betreft wel wat meer dure huizen aan de rand van de Slachthuisbuurt mogen komen. Ook zij kijken naar de kassa.

Misschien nog wel belangrijker: óók de wijkraad zegt helemaal niet zo blij te zijn met een nieuwe zuidstrook met nagenoeg alleen goedkope huizen. In de woorden van wijkraadslid Herman Wijkhuisen: ,,De buurt kan wel wat variëteit gebruiken. Voor je het weet zitten we over tien jaar met dezelfde problemen in de Hannie Schaftstraat als nu.” De angst voor nieuwe verpaupering zit er, kortom, in bij de wijk.

Parkje
Duurdere woningen zouden lucht kunnen geven aan een ander probleem waar de buurt tegenaan hikt: de bebouwing van het huidige parkje op de hoek van de Schipholweg en de Prins Bernhardlaan. Daar zouden, in het ‘ergste’ geval, kantoren moeten komen en in het ‘minst erge’ geval huizen. De bebouwing is in de huidige plannen nodig om de financiering van het hele project rond te breien. Geplande opbrengst: 1 miljoen euro.

De gemeenteraad is een aantal jaar geleden met tegenzin akkoord gegaan met deze bebouwing – als een noodzakelijk kwaad. Behalve de bewoners van de Slachthuisbuurt zijn ook de bespelers van het Slachthuis (Slachtlijn BV) en het ICT- centrum aan de Gouwwetering (Veduta Vastgoed) fel gekant tegen de bebouwing van de hoekkavel. Dus wie weet.

Pré Wonen vrolijkt portieken op


14 december 2010
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Tekst en foto: Pré Wonen.

Begin vorige week gingen alle medewerkers van de vestiging Zijlweg van Pré Wonen de Slachthuisbuurt in om de portieken in een aantal straten op te vrolijken. Met in de ene hand een kwast en in de andere blauwe, roze of paarse verf, hebben ze in de portieken van de Richard Holkade, de Henriëtte Bosmansstraat en de Willem Pijperstraat vrolijke fruitfiguren geschilderd.


Organisatoren van deze dag waren Maaike Arts, woonconsulent bij Pré Wonen en Jos Derissen, wijkconsulent bij Pré Wonen en hoofd van de werkgroep Interim Beheer. “We gebruikten niet alleen fruitsjablonen om de portieken op te fleuren, maar ook onze eigen fantasie,” vertelt Arts enthousiast. “Om wat te doen voor de Slachthuisbuurt en haar bewoners hebben we de hele dag geverfd, waardoor levendige en kleurige portieken ontstonden. Wij hebben een erg leuke dag gehad en we hopen dat de bewoners er blij mee zijn!”

________________________________________


Ron zegt:

Heee, wat een leuke foto! De herinneringen aan dat halletje komen meteen weer terug! Weet niet waar die foto is genomen, in de flat van de Richard Holkade of achter aan het pleintje?

Maar ja; dit is zooo herkenbaar! Die originele houten leuningen zijn er nog altijd, waar we vroeger zo ”met 1 bil steunend” vanaf gleden, naar beneden om met een dreunende sprong op de tussenverdieping te belanden, hahaha…
De akoestiek leek wel dat van een binnen-bad, dus dat dreunde flink door.

Je dorst ‘s avonds niet eens hard te praten in die halletjes, want zelfs je stem dreunde enorm door, zo gehorig!

De akoestiek in die flats waren (en zijn) echt ”legendarisch”… Wat hebben wij, jongens, daar vaak van geprofiteerd met onze klappertjes-pistooltjes, hahaha… BAAMMMM…

(Of ”klieren” met plastic bommetjes die we bij vader Roodbol kochten en dan, van boven naar beneden, in het trappenhuis lieten vallen, de kelder in… KNALLLLLL… (echo, echo, echo…) heerlijk, wat een tijd en een lol!

Ja hoor, het is er nog altijd. En die bekende liftdeurtjes. Meesten zijn, begreep ik laatst, voorgoed afgesloten, want menige lift zal wel niet meer werken?

En de bol-lampjes van weleer zijn vervangen door rechthoekige zuinigheidslampen… Ja, die had je niet in mijn tijd op de flat. Toen waren het bol lampen, verbonden met een tijdschakelaar in de kelder.

Moest je op iedere verdieping op een knopje drukken, had je ongeveer 5 minuten licht en halverwege was het ”klap”, licht uit en moest je opnieuw op een verdieping drukken. (Vooral als je naar de 3e of 4e verdieping moest lopen.)

Wat een tijd, wat een tijd… Maar deze mensen weten de portieks en trappenhuizen aardig op te leuken! Toppie! (Voor zolang als het nog duurt, tot 2012… Dan is het voltooid, verleden tijd…)

Maar het staat beter als die graffiti. Dat haalde je vroeger niet in je hersens, om zomaar de muren te gaan bekladden… Maar dit is leuk! Heel origineel bedacht. Erg creatief en kunstzinnig!

Grtx,

RON.


Plantsoen mag worden bebouwd


2 december 2010
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Tekst: Henk Geist, HD

Het parkje op de hoek van de Schipholweg en Prins Bernhardlaan mag wat betreft de gemeente worden opgeofferd voor de bouw van een kantoor- of woontoren. Bezwaren van onder meer de wijkraad Slachthuisbuurt zijn door de gemeente terzijde geschoven.


De bouw van de toren (tot 36 meter hoog) maakt onderdeel uit van de omvangrijke sloop- en nieuwbouwplannen voor de zuidstrook van de Slachthuisbuurt. Volgend jaar begint de sloop van de portiekflats aan de noordkant van de Schipholweg.

Daarvoor terug komen zeshonderd woningen, kantoorruimtes (twintigduizend vierkante meter) en commerciële ruimtes (achtduizend vierkante meter). De kantoren moeten vooral komen in het bouwblok op de hoek van het drukke kruispunt Schipholweg/Bernhardlaan, een locatie die daar volgens de gemeente uitermate geschikt voor is.

De wijkraad Slachthuisbuurt verwerpt de bouw van de kantoren op het stukje groen. Het gaat hier om een van de laatste plantsoenen in de toch al dichtbebouwde Slachthuisbuurt. Met zijn vele oude en brede bomen gaat het om een beeldbepalende plek. Het mag niet opgeofferd worden aan kantoorbebouwing waarvan de noodzaak volgens de wijkraad niet duidelijk is aangetoond. In Haarlem is al sprake van veel leegstand van kantoren, meent de wijkraad.

Om de metamorfose van de zuidstrook mogelijk te maken moet er een nieuw bestemmingsplan komen. In het kader van deze procedure had de wijkraad dan ook bezwaar aangetekend. Maar dat is nu door de gemeente verworpen. Het huidige bestemmingsplan staat bebouwing van het parkje al toe.

Het verlies van groen wordt elders in de zuidstrook ruimschoots gecompenseerd, stelt de gemeente. Zo komt er een nieuw park achter de kantoortoren. De toren zorgt er voor dat de achterliggende woonbuurt en het nieuwe park minder last ondervinden van verkeerslawaai. Wel maakt de gemeente het in het nu vastgestelde bestemmingsplan mogelijk dat er ook woningen kunnen komen in dit bouwblok.

De gemeente en de drie betrokken corporaties zijn overeengekomen dat er niet alleen sociale woningbouw terug komt. De wijkraad is bevreesd dat de huren straks te hoog worden voor de terugkerende bewoners. ,,De sociale huurgrens is 647 euro en dat is veel meer dan de bewoners van een woning in de zuidstrook nu betalen. Men krijgt huurgewenning, maar dat is voor een periode van vijf jaar. Het gevaar bestaat dat bewoners dan alsnog genoodzaakt zijn om te vertrekken wegens hoge huurlasten”, voorziet de wijkraad.

________________________________________


Edward zegt:

En dus is Haarlem weer een enorm afzichtelijk en compleet nutteloze kantoortoren rijker.En wat een enorm doorzichtige manier van politiek…want het was allang bekend dat de ‘nieuwe’ politici zwichten voor geld van meneer Prins.Iemand die dit leest en een vliegtuig kan besturen?…gnagna

Bestemmingsplan Slachthuisbuurt-Zuid


25 november 2010
Tekst: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost

Het college van B en W van Haarlem heeft ingestemd met het bestemmingsplan Slachthuisbuurt Zuidstrook. Op 2 december aanstaande kunnen de indieners van een zienswijze hun zienswijze toelichten aan de Commissie Ontwikkeling. Daarna wordt het bestemmingsplan besproken.

Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om het gebied te herontwikkelen dat tussen de Schipholweg, de Schalkwijkerweg en de Prins Bernardlaan ligt. De vroeg-naoorlogse portiekflats worden binnenkort gesloopt en vervangen door hedendaagse woningbouw. In het plan is ook ruimte gereserveerd voor kantoren en commerciële functies.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 12 maart 2010 gedurende zes weken ter inzage gelegen. De ingediende zienswijzen op dit plan zijn inmiddels verwerkt in een wijzigingsnota.

Op 2 december aanstaande kunnen de indieners van een zienswijze hun zienswijze toelichten aan de Commissie Ontwikkeling. Daarna wordt het bestemmingsplan besproken. Als de Commissie instemt met het bestemmingsplan, gaat deze naar de gemeenteraad. De raad stelt het bestemmingsplan hoogst waarschijnlijk op 16 december vast.

Vervolgtraject
Het vastgestelde bestemmingsplan komt vervolgens ter inzage te liggen, waarbij belanghebbenden in de gelegenheid zijn om beroep aan te tekenen bij de Raad van State.

Slachthuisbuurt geen getto


11 november 2010
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Foto: Bep Uithol


In het Haarlems Dagblad verscheen onlangs een artikel over de Slachthuisbuurt met de kop ‘Getto midden in Haarlem’. Reden voor de gemeente Haarlem, Elan Wonen, Pré Wonen en Ymere om te reageren met hun eigen verhaal. Ze stuurden de krant de volgende ingezonden brief…

Slachthuisbuurt intensief begeleid bij vernieuwing

Je zult maar een van de vele vrijwilligers zijn die dagelijks in de Slachthuisbuurt actief zijn. Of je werkt bij Paswerk of Spaarnelanden en trekt dagelijks de buurt in om schoon te maken en groenonderhoud te doen. Dan ben je niet blij met de kop ‘Getto midden in Haarlem’.

Onder die tendentieuze kop schonk Haarlems Dagblad onlangs aandacht aan de Slachthuisbuurt. De buurt is niet vrij van problemen. Dat was precies de reden dat de gemeente Haarlem en de woningbouwcorporaties Elan wonen, Pre wonen en Ymere flink investeren in de Slachthuisbuurt. Niet alleen in de woningen, maar ook in sociale en economische projecten. De gemeente en de corporaties staan daarin niet alleen. De politie, Spaarnelanden en vele anderen organisaties doen mee. Veel projecten zouden er bovendien niet zijn zonder de vele vrijwilligers, in onder meer de Hamelink, buurtcentrum Troll en sportcentrum Kwiq Fit.

Het is waar dat we er in de Slachthuisbuurt nog niet zijn. Het is ook waar dat daar met man en macht aan wordt gewerkt. En het is goed dat een journalist zijn oor te luister legt bij een aantal bewoners. Maar het is ook waar dat elke journalist tijdens zijn opleiding het principe van ‘hoor en wederhoor’ leert: laat het verhaal altijd van twee kanten zien.

De vernieuwing van de woningen in het zuidelijke deel van de Slachthuisbuurt staat dus niet op zichzelf. Bovendien krijgen de bewoners wier woningen wordt gesloopt, persoonlijke begeleiding. De woningcorporaties en de gemeente zorgen voor passende huisvesting voor alle bewoners die vanwege de sloop moeten vertrekken. Een deel van hen maakt gebruik van hun recht om later terug te keren naar de nieuwbouw. Anderen vinden ergens anders in Haarlem een geschikt thuis.

De oorspronkelijke bewoners van de Slachthuisbuurt komen dan ook beslist niet op straat te staan als gevolg van de wijkvernieuwing. Voor tijdelijk bewoners ligt dit anders, zij hebben minder rechten en weten dat ook. Haarlem kent helaas, net als elke stad, mensen die dakloos zijn. Dat is heel triest maar is niet het gevolg van een wijk die wordt opgeknapt. Een aantal bewoners was zelfs blij dat ze hun slechte woning konden verlaten. Bovendien geldt voor een bewoners een ruimhartig Sociaal Plan, opgesteld in nauw overleg met huurdercommissies, bewonerscommissies en de wijkraad Slachthuisbuurt.

Juist tijdens deze periode van vernieuwing is extra aandacht voor de buurt nodig. Buren trekken weg, de sociale controle wordt minder. Daarom is er onder de noemer ‘Interim Beheer’ een indrukwekkend pakket aan maatregelen genomen om de Slachthuisbuurt leefbaar te houden tijdens de vernieuwing. Leegstaande woningen worden tijdelijk verhuurd. Het is veel schoner op straat dan een half jaar geleden. Dagelijks trekt een schoonmaakteam de wijk in, dat is aanzienlijk vaker dan in de meeste Haarlemse wijken. Er is nauw overleg met de politie, die beslist optreedt bij serieuze calamiteiten.

De wijkraad dacht actief mee over het interim beheer en is ook nu nog dagelijks met de leefbaarheid bezig. Ook dragen de gemeente en corporaties bij aan sociale activiteiten in de wijk, zoals het jaarlijkse Zomerfeest en de Lentefris-actie. De Slachthuisbuurt krijgt maandelijks tienduizenden euro’s en onschatbare persoonlijke inzet om de buurt leefbaar en aantrekkelijk te houden. De Slachthuisbuurt verdient dit.

________________________________________


  1. Jan zegt:

    En zo is het!!!
    Goed geschreven brief mijn complimenten daarvoor.
    Gr Jan

  2. Jan Kuipers zegt:

    Beste mensen van het Haarlems Dagblad:
    Neem eens contact op met de buurtbeheerder die kan jullie vast veel meer vertellen en laten zien.b Zijn telefoonnummer is 06 26048488 begin_of_the_skype_highlighting 06 26048488 end_of_the_skype_highlighting.
    Jan Kuipers

  3. Ray zegt:

    Waar is die tijd gebleven? Zo’n 30 jaar terug speelde ik geregeld op het zichtbaar gelegen grasveld. Meestal waren we aan het voetballen met enkele klasgenoten, waarvan er één rechts op de 4e etage woonde. In die tijd zeer zeker geen Ghetto, maar een gezellige buurt!

  4. Ron zegt:

    Hallo, Ray,

    Helemaal waar! Maar ik denk (weet wel zeker!) Dat bedoeld wordt, de huidige situatie van ons oude buurtje van toen. Vroeger was alles verzorgd en werd altijd keurig bijgehouden.

    1 keer per jaar (dacht ik?) kwam een kiepwagen met zand en werd de zandbak ververst met ”zoveel kuub” nieuw aangevoerd zand.

    Het plein werd regelmatig geveegd. Zie nog, ook zo’n herinnering, de plaatsing van nieuwe klimrekken voor me, waarvan de constructie eerst in beton gegoten werd en moest drogen, voordat erop gespeeld kon en mocht worden.

    De heg werd van tijd tot tijd gesnoeid en bijgehouden. De mensen in de flats schrobten keurig netjes (althans; de meesten!) om de 14 dagen de verdiepingen, krachtens het huurcontract. Dat zal ook wel ”verwaterd” zijn?

    Kortom; alles was smetteloos. Maar als ik NU (!) weleens door de buurt fiets en ”ons” pleintje zie… om te janken! Zwaar bekladde portiek-deuren van de flats, graffiti op de muren, binnen. (H. Bosmansstraat.) Opgehoopt vuilnis, enz.

    Temidden van dit trieste verval staat nog een goedbedoeld bontgekleurd geclusterd aantal speeltoestelletjes bij elkaar voor de kinderen, op het grasveldje van weleer…. Het maakt het niet goed, in het totaal van die miserabele toestand!

    Dus je hebt gelijk zoals je het stelt, Ray, maar nu heeft het inderdaad veel weg van een Ghetto, in tegenstelling, uiteraard, tot vroeger in onze tijd.

    Het kan niet meer zo! We moeten de feiten onder ogen zien. De tijd heeft onze herinneringen en het gevoel wat erbij hebben en zullen behouden duidelijk ingehaald, in alles!

    Het is er nog, maar in feite nu geweest. De verpakking van weleer is weg. Alleen het ”skelet” staat er nog, zodat je de contouren ziet, van wat eens was, als je de buurt in metaforen wilt samenvatten.

    Dadelijk wordt met een nieuw elan een nieuw wijkje aangebracht. Dat levert weer nieuwe herinneringen op voor mensen die er dan zullen wonen. Zo is de kringloop van het leven…

    Met vr.gr,

    RON.

  5. Edward zegt:

    NIEHIET????????????????????

  6. Edward zegt:

    Wijlen heer E.Presley had deze buurt voor ogen toen hij het bekende liedjes zong over het jochie.

  7. Edward zegt:

    Wie wil er na oudejaarsnacht nog beweren dat het geen ghetto is? De Bijlmer was veiliger…net als de Harlem Bronx…

  8. Anna

    Ben van plan naar Haarlem te verhuizen.
    Kan iemand me aub iets vertellen over de Gouwstraat?
    Valt dit ook echt onder de wijk “Slachthuisbuurt”?
    Is het hier beetje veilig, fijne mensen enz. ?

    Alvast bedankt

  9. Letty

    Anna, kijk maar eens op de website van de wijkraad, wijkraadslachthuisbuurt.nl. Daar kom je van alles te weten over onze buurt, waar de Gouwstraat ook deel van uitmaakt. En onthoud: overal is wel eens iets, en sommige mensen schrijven alleen maar iets als een soort stemmingmakerij. Laat je daardoor niet beïnvloeden.

Werk aan de kerk


5 november 2010
Door: Jaqueline Schadee
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost

Afgelopen week werd een begin gemaakt met de opbouw van steigers om de Zuid-Oosterkerk aan de Richard Holkade. ‘Eindelijk wordt er weer aan ons kerkje gewerkt’, dacht buurtbewoonster Bep Uithol, en ging op onderzoek uit.

Tekst & foto: Bep Uithol

Bep belde projectleider Bennot Riteco van Pré Wonen, die over de renovatie van de Zuidooster gaat. Hij vertelde dat de asbest die voor de bouwvak werd gevonden in de nok van het dak, vorige week is verwijderd. Dat maakt de weg vrij voor de verdere werkzaamheden. Binnen is de sloop bijna klaar, nu kan de buitenkant onder handen worden genomen.

De aannemer denkt dat hij de klus dankzij de goede voorbereidingen zonder veel problemen kan klaren en hoopt dat de winter niet voor te veel stagnatie zorgt.

De bedoeling is dat half april alles klaar is en we een prachtig kerkje rijker zijn in onze buurt. We kijken er echt naar uit, vooral omdat er zo veel sloop- en bouwprojecten in de buurt op stapel staan. Over de nieuwe bestemming van de Zuid-Oosterkerk is nog niet veel bekend. Er zijn wel besprekingen over de mogelijkheden, maar nog niets is zeker.

________________________________________

  1. Ron zegt:

    Het is, inderdaad, een troosteloos gezicht om dat ludieke kerkje dat zo centraal stond en staat in mijn (ons) ”oude buurtje” zo verloedert is geraakt. (Architect Boeienga zou ervan janken!)

    Het ziet er niet uit! Ik fietste er, onlangs, nog langs. Ik ben weliswaar niet Gereformeerd of anderszinds ”Geloofs-belijdend”, maar dat staat volstrekt buiten het betoog, hierin gevat!

    Het is gewoon een uniek en leuk gebouwtje van zojuist genoemde illustere architect Boeienga.

    Ik hoop dat het, na renovatie, een goede en blijvend zinvolle buurt-gecentraliseerde ”multi-functionele functie” zal krijgen, zodat de kosten die nu worden gemaakt voor de renovatie door een zinnige exploitatie, dadelijk, zal worden gerechtvaardigd. Ik weet zeker dat er ”creatieve geesten” een uiteindelijke bestemming bedenken!

    Temeer ”daar er nog niet veel over bekend” schijnt te zijn? Dit klinkt een beetje als ”het paard achter de wagen spannen”. Je bedenkt, in mijn logica, immers VOORAF wat je ermee gaat doen? Maar nee. Je gaat eerst geld uitgeven en dan ga je zitten met de vraag… ”ja, wat doen we er eigenlijk mee?” Zo klinkt het, althans…

    Nee! Eerst maak je een plan en DAN ga je geld genereren. Of is dit iets te simplistisch gedacht? Nu is het zoiets van; ”ach; we zien nog wel…

    Dus nu zweeft de bestemming blijkbaar nog ”tussen Hemel en Aarde”, om deze bijdrage enigszins ”kerkelijk”, aan de oorspronkelijke bestemming revererent, aldus af te sluiten, hetgeen ik als ”metafoor” wel een aardige illustratie vond en vind. We houden het luchtig!

    M.vr.gr.,

    RON.

  2. Bep zegt:

    Hallo Ron,even een terugblik. PréWonen heeft ons kerkje gered door het te kopen,anders was het bijna zeker gesloopt!Ik heb er respect voor dat ze dat aangedurfd hebben terwijl er nog geen nieuwe bestemming voor was.Hieraan wordt hard gewerkt en zowel Pré als de omwonenden hebben er vertrouwen in dat er een goede bestemming voor komt.Wat het belangrijkste is dat het kerkje behouden blijft en weer de mooie uitstraling krijgt die het verdiend,toch? (Boeyinga wordt er vast blij van) Groetjes,Bep

  3. Ron zegt:

    Hallo, Bep,

    Ja; die geschiedenis ken ik ook. Zeker; het is hogelijk te respecteren in Pre Wonen, die hele aankoop. Woningbouw-corportaties zijn bepaalt niet onbemiddeld, dus met een ”tiet met geld” in de knip konden ze dat risico, opzich, wel nemen.

    Een renovatie als ”schot voor de boeg en later zien we wel” is voor een vermogende instelling als Pre Wonen, laten we maar zeggen, ”een ”gecalculeerd risico”. Dat zie ik uiteraard ook in!

    Snap ik, maar sec. logisch is het, zakelijk gezien, niet en dat gaf ik weer in mijn redenatie, snap je Bep? Maar dat had je ook al begrepen, denk ik?

    Ik doelde dus meer op de logica, of liever het ontbreken ervan, dat, vind ik, in mijn perceptie althans, wat haaks staat op het gedurfde plan. Respect? Zeker! Een goede afloop? Vertrouwen! Een goed initiatief? Absoluut! Fijn dat het blijft!

    We wachten het af. Tuurlijk zal Boeiyinga (goed spellen, naam schreef ik fout!) blij worden als e.e.a. klaar is, maar van de actuele situatie niet.

    Enfin; het begin van de renovatie is aan de gang. We wachten af. In Drente zeggen ze; ‘t zal recht kom’n. (of zoiets, of is het Gronings?)

    Groet,

    RON.