Zo was het toen... Haarlem Oost

______________________________________________________________________

De foto's in de berichten zijn meestal verkleind weergegeven.
Door op de foto te klikken kan dan een groter formaat foto worden bekeken.
______________________________________________________________________


vrijdag 19 maart 2010

Winkelgalerij Willem Pijperstraat

Tekst: Anneke de Nobel
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost


Een foto van de winkelgalerij aan de Willem Pijperstraat uit het jaar 1971. Een plek die komende jaren ingrijpend zal veranderen.


In 1954 werden door woningbouwvereniging Patrimonium bijna honderd 3- en 4-kamerflats gebouwd aan de Henriëtte Bosmansstraat en omgeving. Al spoedig werden deze flats bewoond door vele kinderrijke gezinnen. Ik zat toen in de Slachthuisbuurt op de lagere school, de Mr. J.H.Thielschool, en veel vriendinnetjes woonden in zo'n gloednieuwe flat met uitzicht op de Schipholweg en Prins Bernhardlaan. Natuurlijk werd ook gedacht aan een kleine winkelgalerij met zaken voor de eerste levensbehoeften, zoals een groenteman en buurtsuper.

Een groot contrast met de situatie van nu. Binnenkort zal de slopershamer toeslaan. Door drie grote woningbouwcoöperaties is een gebiedsvisie opgesteld, die in twee varianten aan de buurtbewoners werd getoond. Weer een stukje Haarlem wordt ingrijpend veranderd. Morgen meteen maar even wat foto's maken van de situatie daar, voor je het weet…

____________________________________


Heee, wat een leuke foto! Oude herinneringen komen weer terug. Dit was van 1961 tot 1989 ongeveer het uitzicht dat mijn ouders, zus en ik hadden op de Willem Pijperstraat!
De groenteman als eerste op het rijtje, vervolgens Albert Heijn (Later nog een broodzaak met ‘‘Kaiser-broodjes, etc.) Slagerij van Leeuwen (meen ik) opgevolgd door buurgenoot Sjors de Jager.
En natuurlijk op de hoek kapper Teunissen, opgevolgd door kapper Karel Wester. Vooral tegen oudjaar zijn aandacht verdelend tussen het knippen, zijn enthousiaste Feyenoord-verhalen, het verkopen van tabaksartikelen en vuurwerk.
De knipbeurten duurden dan ook dikwijls drie keer zo lang als anders, maar in die tijd hadden we nog geen haast en was de wereld nog niet in een stroomversnelling geraakt. Je wachtte af!
En ach ja… dat Volkswagenbusje van groenteman ??? (weet zijn naam niet meer, maar was er voor Jos Smakman) stond altijd bijna ‘‘vastgeplakt’‘ tegen de zij-etalageruit. Dat soort details was ik alweer vergeten, maar kwamen meteen terug bij het zien van uw foto. Goh, wat leuk is dat toch!
1971. Nou! Waar blijft de tijd? En dan die oude straatlantaarns. Geen lichtkappen, maar nog van die ouwe hangende ‘‘schemerlamp’‘-achtige kappen van het type: ‘‘wie licht spreidt, spreidt gezelligheid, hahaha.. Ja, ik ken ze nog goed!
We hebben er heerlijk gewoond. Opmerkelijk toch wel dat ‘‘de groenteboer’‘, heden ten dagen, de enige overgebleven middenstander is van het oude pleintje aan de Willem Pijperstraat van weleer.
Maar toen was het nog net zo’n leuk en levendig middenstands-straatje, als nu nog immer de Hannie Schaftstraat, waar de middenstand wel heeft overleefd! (Zij het met wisselend succes.)
Dit soort plaatjes moeten we koesteren want als straks ‘‘fase zoveel’‘ is voltooid, dan zijn dit soort foto’s nog slechts een illustratie op onze herinnering aan die fijne buurt waar we zijn opgegroeid. Nogmaals dank voor het leuke fotootje.
Ron - 26 05 08 - 14:40

Vergat trouwens nog 1 vermelding. Een leuk detail! Het Centrale Antenne-systeem op het dak van de oude winkelgallerij aan de Willem Pijperstraat. Mijn oog viel er eigenlijk net op.
Zo’n zelfde antenne-installatie stond ook jarenlang op het tegenover gelegen dak van het flatgebouw aan de Henriette Bosmanstraat.
Een veel betere ontvangst, in vergelijk met de oude particuliere ‘‘harken’‘ van weleer was het resultaat.
Ze hebben er gestaan, totdat er in Haarlem (als eerste Gemeente, meen ik) kabeltelevisie werd aangelegd. Maar die Centrale Antenne zorgde wel voor een aanzienlijk betere televisie-ontvangst.
Ron - 26 05 08 - 15:11

Hallo Ron, even reagerend op jouw stukje hierboven. Voor groenteman Jos Smakman had fa.Blom er zijn groentewinkel. En inderdaad prachtig zo’n foto, alle herinneringen aan die tijd komen boven. Zelf woonde ik in de Dunklerstraat en voetbalde ik dikwijls op het voorgelegen grasveldje. Dan kocht je na afloop bij de groenteman voor 0,65 een snicker (toen nog verpakt in roodpapier) of een Twix (heette toen raider). Naast de Groentezaak zat destijds een bloemenwinkel beginnend met de naam Jack. Daarnaast zat jarenlang een slagerij, gerund door diverse personen / ondernemers. O.a. zat er een slager in met voornaam Jan. Die verkocht ook waterijsjes of liever gezegd deelde ze uit. Prachtig nietwaar? Overigens in dat gedeelte hebben later nog eens een dierenwinkel en een reisbureau gezeten. En wat ik me nog vaag herinner is inderdaad de kapperszaak Wester. Wanneer is die eigenlijk opgehouden? Ik weet wel dat er een aantal jaren schoonmaakbedrijf Vesto heeft gezeten. Waar blijft de tijd?
Ray - 26 05 08 - 16:26

Hallo, Ray. Even ingaan op je schrijven. Die bloemenwinkel was van, dat weet ik ineens weer, Jack’s Flowershop. Weet niet precies zijn echte achternaam, maar dat was de naam van zijn winkel. Later ging Jack naar Schalkwijk toe.
Ik weet niet precies wanneer kapper Wester ermee opgehouden is. Ik zie hem nog weleens lopen met zijn vrouw. Ik dacht dat het ergens halverwege de jaren tachtig moet zijn geweest, denk ik. Een humoristische en markante vent. Altijd gezellig!
Hij en zijn vrouw hebben twee kinderen die veel achter speelden. Zoon Frankie (nu Frank, natuurlijk) en een dochter, Elles genaamd.
Frankie zeurde altijd om ‘‘een rotje’‘, tegen oudjaarstijd. Die werd door zijn dan vuurwerk-verkopende pa soms verstrekt, maar ‘‘de jongens van het pleintje’‘ moesten hem aansteken. (Link bekeken, haha…)
Ja, er hebben heel wat zaken op die gallerij gezeten, nadat de ‘‘gevestigde orde’‘ van slagers, kappers, Albert Heijn en broodwinkel waren vertrokken. Zit Teerenstra er nog ergens?
De groenteman verkocht inderdaad de lekkernijen die je noemt. Bij kapper Wester kon je terecht voor zoethout en bij de Donald Duck-kauwgum en drop-automaat, FAAM drop genaamd. Zo zout, dat je mond bij elkaar ‘‘krakkeleerde’‘. Yukkk!!!
Ron - 26 05 08 - 16:50

Ja, een mooie tijd was dat in deze buurt.
Mijn ouders hebben vanaf de oplevering in 1954 op de Richard Holkade gewoond (= de flat van waaruit deze foto is genomen) en ik ben er in 1957 geboren en heb daar tot ik in 1979 het huis uit ging gewoond.
We hebben wat afgespeeld op het pleintje, de bosjes en het grasveld.
En ehhh, Elles…, een lelijk eendje werd een hele knappe meid, en eigenlijk was ik wel een beetje verliefd op haar. Zucht….
Snel maar eens een mooie fotoserie maken voordat alles is verdwenen.
Ed Post - 11 06 08 - 01:00

Wat jammer dat dat allemaal weggaat !!!
De bedrijfsleider van AH heette Bou(w)man en ik heb daar zelfs nog een paar middagen gewerkt. (1 kilo suiker afwegen). Mijn moeder bracht de bestelde boodschappen rond van klanten die dat iedere week in een boekje opschreven.
De kapper had een drop-automaat aan de gevel waar je een rolletje kon trekken voor 5 cent!
Prachtige tijd.
Wij hebbben er gewoond vanaf het begin 1954 tot 1971.
Wij woonden op de hoek vooraan op nr. 19; 3 hoog.
Erg jammer dat alles gaat verdwijnen.
Maar wat een geluk dat de kerk mag blijven !! Daar ben ik getrouwd! Tóch nog een stukje herinnering over.
Ada Howell-Spits - 11 06 08 - 14:44

p.s. Met “wij” in het voorgaande stukje bedoel ik mijzelf. Mijn ouders zijn er weggegaan in 1977.
Ada Howell-Spits - 11 06 08 - 14:46

Volgens mij was de naam van de groenteboer Snoeks,een heerlijke tijd op het pleintje en het grasveld beleefd,tot laat in de avond voetballen met de jongens van de buurt. Woonde zelf in de Diepenbrockstraat t/o de kerk,mijn moeder heeft er tot 2004 gewoont.
John Kortekaas (Email) - 02 07 08 - 07:45

Nee hoor, John. Op die foto uit 1971 zat, bij mijn weten, toen echt de firma Blom erin! Piet Blom, zo herinner ik mij hem nu ineens weer.
Piet Blom kwam, meen ik, uit een grote familie van groente-ondernemers. Ze hadden een groot magazijn, zo weet ik ook nog, in Vijfhuizen. Dat scheelt natuurlijk, als je ‘‘collectief’‘ kan inkopen. Ze hadden altijd goede spullen.
De heer en mevrouw Snoeks, Ko en Jo Snoeks voor familie, bestierden het leuke winkeltje zeker al in 1961, toen mijn ouders ikzelf en 1 jaar later mijn zus er op de flat kwamen wonen.
Het was inderdaad een geweldige tijd, toen wij er in de woelige jaren vijftig / zestig onze belevenissen en vele avonturen ‘‘bespeelden’‘.
Lekker vies worden in de bosjes achter op het pleintje. Allemaal verdwenen, of in de zandbak ‘‘taarten en kastelen’‘ scheppen. Urenlang!!
Of kattendrollen ‘‘vangen’‘, waarop je weer naar boven kon om je handen te wassen! Alles is verdwenen… in de grote schaduw van de Richard Holkade-flat die nog altijd zijn schaduw werpt maar nergens meer echt op ‘‘reflecteert’‘.
Onder ‘‘supervisie’‘ van op vele kleine balkons zittende ouders als het lekker weer was. Het is straks allemaal ‘‘vergangen’‘, zoals dat heet in oud-Hollands. (‘k Vind het een mooie zin!)
Wim Sonneveld zong al: ‘‘het is de moderne tijd, net wat u zegt, maar het maakt mij wat melanchoniek. Die tekst kan ik erg invoelen!
Eigenlijk steeds meer, naarmate je ouder wordt en het eerste deel des levens ineens vaker ‘‘in retrospectief’‘ beziet en mijmerend, met nodige creativiteit en wisselend succes, schriftelijk tracht te verankeren voor nu en ‘‘those who may follow…??!!
Dat alles op ‘n ludieke site alhier om mensen deelgenoot te maken van een gelukkig nog goed functionerende lange-termijn geheugen,’‘ter leering ende vermaeck’‘ van ‘‘lezende ogen’‘.
Gelukkig blijken ook meerdere schrijvers in dat opzicht wel erg goed ‘‘geconserveerd’‘, getuige vele leuke bijdragen van ‘‘vaste columnist der Haarlem Oost-site’‘, hr. Peter Piet H. Schulte.
Maar ja…. aan de andere kant: ‘‘zonder vernieuwing geen toekomst’‘. ‘t Is maar hoe je het bekijkt… Voor beiden is wat te zeggen.
Leuk dat er een site als deze bestaat, waarop we onze herinneringen ‘‘leeg’‘ mogen graven en ons geheugen’‘ tot het uiterste kunnen testen!
Dat levert een leuk tijdsbeeld op, gegarneerd met fraaie, vaak ‘‘gefoto-shopte’‘ foto’s om de vergeling (Ver GEE LING, let wel!!!) tegen te gaan. Dat vind ik weer een ‘‘zegen’‘ dezer tijd.
(Even en hierbij de, wellicht, nu wel inmiddels ontstane typische Babylonische spraakverwarring ‘‘compenseren’‘, voor zover reeds sprake van?!)
Ron - 02 07 08 - 13:37

Hallo Ron,

Ik ben van een paar jaartjes eerder, maar de groenteman die ik mij kan herinneren heette volgens mij Snoeks, het was een stevige man.
Hij had een vrouw en een zoon.
En daarna kwam Blom.

Marry.
Marry Spijkerman (Email) - 02 07 08 - 14:12

Hallo, Marry! Leuk je naam weer eens te lezen!
Precies zoals jij beschrijft, zo begon ik mijn verhaaltje ook! Inderdaad met de vermelding dat begin jaren zestig, toen mijn ouders, ikzelf en 1 jaartje later mijn zus er kwamen wonen, op DAT moment de heer Ko en mevrouw Jo Snoeks de groentezaak op de hoek hadden. Je hebt ‘t goed!
Enige tijd daarna kwam, in mijn herinnering, Piet Blom en zijn gezin deze erg fijne mensen opvolgen. Dank voor je bijdrage! Waar blijft de reunie trouwens? Ik hoor er niets meer over?!

Groetjes,
Ron - 02 07 08 - 15:10

Vanmiddag was ik even bij mijn moeder, zij wist zich te herinneren toen wij daar in 1954 kwamen wonen, dat ene fam. Drogtrop de groentezaak had.
Het was inderdaad een leuke tijd, alles werd nog verpakt in kranten.
Als je een krob sla kocht dan kreeg je er automatisch een uitje bij. Dat alles voor 10 cent.
Over de reunie ik geloof niet dat deze gaat plaatsvinden.
Er zijn eigenlijk te weinig oude bekenden van de Richard Holkade te bereiken, en de mensen die regelmatig iets van zich laten horen kennen we eigenlijk wel.
Het is jammer maar helaas.
M.Spijkerman (Email) - 02 07 08 - 17:04

Hallo allemaal,
Volgens mij was Drogtrop de opvolger van Snoeks,wat ook nog in mijn herinnering op komt, is die beestachtige grote slager, hete die niet van Leeuwen ?,handen als kolen schoppen,samen met zijn vrouw,ook niet de kleinste trouwens.
Groet,John
John Kortekaas (Email) - 08 07 08 - 07:30

Jongens die ik mij nog kan herinneren van het voetballen op het grasveldje,maar ook op het pleintje,Hans Terhoeven-Manus Wagen-Lex Hoefs-Charles Jacques-Henk Graas Gezinus Stevens-Bob Martens-Martin Reijerkerk-Dick Schous-Wim Bosman,Help er zijn nog veel meer namen.

Groet John
John Kortekaas (Email) - 08 07 08 - 08:07

Hallo John (en andere lezers(essen),
Namen van het pleintje die ik mij nog wel kan herinneren zijn: Theo Haldeman, ‘‘Willempie’‘ de Wetten, Bertje de Mooij, Tonny Wilpen, Sjors de Jager en Hielke Hagen. Zeggen die namen je nog iets? We praten zo over de jaren ’60 / ’70.
Van Willem de Wetten en Bert de Mooij herinner ik mij vooral de spannende urenlange vuurwerk-gevechten. Ze hadden ‘‘zakken vol’‘ rotjes bij zich en dan maar knallen en gooien naar elkaar.
Of wat Willem en anderen ook graag deden. Op het muurtje bij de zandbak een appelmoesblik plaatsen. Snel rotje aansteken. Gauw dat blik eroverheen zetten en dan kort daarop… BAMMM!!
Dan vloog dat blik als een ‘‘raket’‘ omhoog, letterlijk boven de flat uit! (Niet overdreven, ik heb het echt gezien!) Om maar weer eens een typisch, maar levensgevaarlijk spel van toen te beschrijven. (Ook toen werd er dus geklierd…)
Niks nieuws onder de zon, in vergelijking met ‘‘spelletjes’‘ van de huidige jeugd zo rond oudjaar waar, wellicht en ook terecht, weleens op gemopperd wordt. Onze generatie was, soms, geen haar beter. De geschiedenis herhaalt zich!)
Het spel boeide mij als kind wel bovenmatig en stond ‘n uur lang een opening voor het bevroren slaapkamerraam te blazen om vooral dan niks van het achteraf gezien dwaze schouwspel te missen!
Tenslotte de ‘‘groenteboeren’‘. Ja, de volgorde weet ik niet meer zo precies, John. Dat is wat ‘‘mistig’‘ geworden. Wel weet ik dat in 1961 de heer en mevrouw Snoeks toen de winkel bemanden.
Maar wie daarna erin kwamen, qua volgorde, weet ik niet meer precies. Wel herinner ik mij goed namen, na Snoeks, als: Blom, daarna nog eentje?
(Meen wel nog genoemd ergens op de Haarlem-Oost site maar dan zou ik even terug moeten kijken.) En tenslotte de huidige ondernemer, Jos Smakman.
En ja…. bekendeslagerij van LEEUWEN. (N.G. van Leeuwen?) Inderdaad; ‘n indrukwekkende man, vanuit het perspectief van een kind gezien. We haalden beurtelings bij hem het vlees, of ook wel bij ‘‘Straathof’‘ in de Hannie Schaftstraat.
Groet,
Ron - 08 07 08 - 11:30

Leuk stukje begint dit te worden.
Oude namen waren ook Marcel Frijns, Iemke Zoer, de jongens Otte, Veering en Keizer….
Wat die reunie betreft, ik heb een heleboel emailadressen van oud R. Holkadebewoners, maar op mijn schrijven omtrent een reunie wordt nauwelijks gereageerd. Zie ook bijgaande website.
Ed Post (URL) - 13 07 08 - 01:07

Hallo Allemaal,
Ik woonde op de PrinsBernhardlaan en ging altijd spelen op de rolschaatsenbaan aan de rekstokken, rolschaatsen en toen ik jonger was in de zandbak.
Naast groetenboer Snoek, wiens lieve boxer Dinky steevast voor de ingang lag te pitten, zat Albert Heijn, daarnaast slager van Leeuwen. En op het hoek het kappertje…zoals wij dat noemde. In/ voor het portiekje hingen de jongens vaak rond. Lekker handig, want zo was het snoepwerk lekker dicht bij…BAZOOKA kauwgom was zeer populair! Ik mocht van mijn moeder niet bij de jongens gaan staan…dat snapte ik niet hoor…We deden toch niks..of wel misschien. Ik herinner me nog Tonny Handgraaf die samen met nog een meisje (carla?)daar wel mocht staan. Er was ene Lex een getinte gast die in de H.Bosmanstraat woonde, en een jongen uit de Bastiaanstraat die ik alleen ken onder zijn bijnaam: MUIS...hij was vaak kaal omdat ie een haarziekte had.
Dan herinner ik meook nog CENT (karel?) die altijd achter me aanliep en verkering met me wilde hebben. ( of ben ik daar in de maling genomen?)CENT woonde op 3 hoog aan de RH kade Met het zusje van Hans Terhoeven( Nellie) en met Ina Rijerkerk liep ik altijd richting Thielschool. Ook Hans broertje Ted, die een wijn vlek boven zijn wenkbrauw had, herinner ik me nog goed.
De naam Theo Halderman ken ik ook, die woonde bij mij op de PRB laan…ik ging af en toe om met zijn zusje Adrie.
In 1968 ben ik verhuisd maar kwam wel regelmatig in ons oude buurtje. Mijn ouders hebben daar nog jaren gewoond.
In 1978 ben ik van uit Doetinchem weer terug gekeers in de H Schaft straat.
In het pandje van AH heeft van alles ingezeten.
Ik weet nog dat er een dierenwinkel ingezeten heeft( vlak voor de bloemenman)
Mijn dochter heeft daar nog een papagaai en 2 parkietjes en 2 hamsters gekocht.
Smakman…daar ben ik nog jaren klant geweest.
Inmiddels woon ik alweer 15 jaar in schalkwijk en kom niet meer zo in het oude buurtje.
Er verandert zoveel door de jaren heen.
Het beste zijn de leuke herinneringen…de Thielschool,schaatsen op de go, de vuilnisbelt tegenover ons huis…die regelmatig in de fik stond, de schooltuintjes…waar de oogst goed was. Radijsjes smaakten toen nog als radijsjes moeten smaken…en de tomaten ook.
De Willem pijperstraat was een ontmoetingsplek van alle kinderen uit de hele buurt.
Ik denk er met plezier aan terug!
Groetjes allemaal,
Diana Wassink.
Diana Wassink (Email) - 03 09 09 - 16:03

Ik heb in de Willem Pijperstraat op nr 35 gewoond,vlg. mij rond 1966. een vriendinnetje Sonja woonde in de flat tegenover mij en een ander vriendinnetje Inez Landweer? woonde om de hoek, prins Bernardlaan. Wij speelden niet alleen op het speelveldje van de w.pijperstraat, maar ook op het veldje tegenover de vuilnisbelt.(elastieken en knikkeren) trekdrop kochten we bij de groenteboer, niet bij de herenkapper, die mij ook knipte. dat kostte 75 cent!!In het pad van de schuurtjes (kant p.Bernardlaan werd ik lastig gevallen door een “kinderlokker” moest ik op het politiebureau nog uitgebreid vertellen. In één van die tuintjes aan het pad was een witte kale agressieve hond (rottweiler?) daar was ik wel bang voor.Ik zal eens op zoek gaan naar foto’s, want het is wel leuk om dit zo te te lezen en te bekijken.
Thea de Kruijf (Email) - 25 10 09 - 12:16

Op zoek Hans Verhoeven ook bij toeval op deze site Ik woonde in de Dunklerstraat nr 75 rood. In 1955 kwamen daar te wonen recht tegenover het huurkantoor van Ons Belang waar op elke donderdagavond tussen 7 en 8 de huurders contant hun weekhuur betaalden en een stempel kregen op hun gekleurde huurkaart. In 1957 werd mijn broertje Willem geboren. Als deze site lees komt er weer geweldig veel herinneringen bij me boven. En vooral namen zoals Hans Scholten, Gert Lambrechts,Jo Klinkenberg, Manus, Muis, Pietje Beurkens, de broers Luuk en Kees Beckers, Roy en Leslie Laverman, Kees en Joop Kamp, Hans en Tedje Verhoeven, Lex en Ron de Groot, Willempie Weltevreden, Ronald Krom, Jan Hitma, Manus (Robbie) Wagen, ... Schorrevaar, Voetballen op grasveld of rolschaatsbaan, een helling van zand in de zandbak met raceauto spelen (dinky toys) een jongen met de bijnaam Mien, Johnnie Kortekaas Charles jacques, enz. enz. Mijn ouders hebben nog tot 2008 in de Dunklerstraat gewoond. In kleine korte anekdote: Zomer 1957, We voetbalden op het grasveld wat eigenlijk verboden was in het begin. De gemeente had een paaltje met een bord VRIJ GRASGAZON BALSPEL VERBODEN geplatst die maar enkele dagen heeft geleefd. Wij voetballende jongens hadden dat bord in de Go (Richard Holkade) gelazerd. Een stompje paal kwam boven het gras uit waarop we een lekke bal over hadden geplaatst en we speelden gewoon door. In de H.Bosman woonde een man die door zijn haardracht door ons Elvis werd genoemd en vaak naar ons voetballen keek vanaf zijn balkon.
Die mooie zomeravond liep hij langs ons op weg naar Teunissen om sigaretten te kopen uit de automaat. Wij riepen;“Hee Elvis schiet bal even terug!” Elvis rende tot onze grote schrik op die verankerde bal af en schopte met alle kracht tegen die bal! Dit hadden we echt niet verwacht! hij viel over de kop en schreeuwde het uit van de pijn, onderwijl rolden de “zilveren” guldens over het wegdek van de Willem Pijperstraat. Van schrik renden we weg maar dat was niet nodig hij kwam ons niet achterna, Elvis had zijn middenvoetbeentjes gebroken en liep wekenlang daarna in het gips en belde als eerste de politie als we weer voetbalden (Wijkagent Vermeulen en later Schaaf uit de Graaf Willem Straat) veel later mochten we overal voetballen. Voordien zijn vele, vele ballen lekgeschoten op het prikkeldraad. Groet aan alle oude kinderen, wil je meer van mij lezen ik sta op schoolbank en woon nu in Amersfoort.
Koos Snijder (Email) - 13 02 10 - 01:54

Wat een vet verhaal zeg.Ben nu toch wel nieuwsgierig hoe het nu met de schrijver gaat.
leslie laverman (Email) - 16 02 10 - 18:52

Nog even een kleine annecdote uit 1956. We waren heerlijk aan het voetballen op het nieuw ingezaaid gras voor de Willem Pijperstraat met een plastiek bal. De eerste ballen van plastiek waren van goede kwaliteit en erg prijzig wel 2 tot 3 gulden, maar altijd nog goedkoper dan een leren pieper. Vooraf moest je beloven dat je meelapte als de bal lek getrapt werd. Als je eigenaar was van een bal dan was je ook zeker van meedoen en kon je als eerste iemand uitkiezen voor je team. Wij gingen daarna zo op in ons spel dat we niet in de gaten hadden dat op de hoek plotseling de wijkagent Vermeulen stond met zijn fiets. Vermeulen was een echte balafpikker en had ons vele malen gewaarschuwd. Hij wenkte ons en braaf kwamen we naar hem toe (Een wijkagent was een echte autoriteit in dagen). Als eerste moesten we die dure bal inleveren die hij klemzette met een snelbinder tegen zijn zadel van statige zwarte dienstfiets en dan kregen we zijn gebruikelijke preek te horen. De bal was van lange Klinkenberg die we Rooie noemde vanwege zijn haar. Rooie Klinkenberg was iets ouder en hondsbrutaal want toen Vermeulen statig wegfietste met de bal achterop rende hij er stilletjes achteraan en met welgemikte tik sprong de bal omhoog die de Rooie opving en rende als een speer de tegengestelde richting uit en via een poortje in de Dunklerstraat was hij uit het beeld vandaan voor ons verbaasde toeschouwers. Vermeulen was nog het meest uit het veld geslagen, hij fietste direct terug naar ons groepje om te informeren wie die jongen was. Gesterkt door het optreden van onze rooie vriend die op de Richard Holkade woonde gaven we niet thuis voor oom agent. Vermeulen fietste toen weg. Wij hadden onze eerste overwinnig behaald op het gezag!

Groet,

Koos Snijder
Koos Snijder (Email) - 17 02 10 - 19:41

  1. monique spijker-Mens zegt:

    Hallo allemaal,
    Ik heb in de Willem Pijperstraat gewoond.
    Ik ben in 1961 geboren en heb er t/m met 15e jaar gewoond.
    Heb ook op de Thielschool gezeten.
    Veel gespeeld op pleintje voor de Richard Holkade. Kan mij Hetty Hameetman nog herinneren. Zat bij mij in de klas.
    Jammer dat alles gesloopt wordt.
    Maar gelukkig hebben we er mooie herinneringen aan.

  2. Ron Magielsen zegt:

    Zag de naam Dunklerstraat, die naam was ik helemaal vergeten tot ik het las.
    In de Dunklerstraat woonde een oma van me, huisnummer weet ik niet meer, achternaam was Sonnemans, zij liep altijd met een bruin hondje, hij werd Trix genoemd.
    In de tijd dat ik op de Hannieschaft 158 2hoog (aan het plantsoen) woonde, begin 1958: waren mijn ouders gescheiden.
    De zoon van haar werdt later mijn tweede vader.
    Dit verhaaltje wou ik toch even kwijt.
    Groetjes Ron Magielsen.

  3. Ron zegt:

    Wauw, wat verhaal, Ron. Zo zie je maar, hoe zaken kunnen ”samenvallen”. Ja, ook die herinnering blijft gekoppeld aan de Hannie Schaftstraat. Je leven speelde zich er af.

    En Monique (Spijker – Mens, geen familie van ”Harry?” Hahahaha…) Ik ben de broer van Hetty. Ik weet dat jij vriendin van haar bent geweest!

    Je bent nog wel, dacht ik, ook op verjaardag geweest bij ons, samen met haar andere vriendinnen zoals Anja Joosten uit de Diederik-straat (heel lief, mooi en zachtaardig meisje was ze, dus was altijd blij dat ze uitgenodigd werd, haha.. Was stiekem beetje verliefd op d’r, toen!)

    En nog een meisje uit de slachthuisbuurt. Weet haar naam niet meer. Ze woonde bij de Mr. Thielschool in een flat. Goh… Ik kan mij nog veel namen herinneren uit de Willem Pijperstraat.

    Mensen die ik ook op het pleintje ontmoette. Bert de Mooij, Willem de Wetten, Ton Wilpen.
    Hielke Hagen (woonde boven de winkelgallerij.) Theo Haldeman.

    Dat zijn namen die mij zo, spontaan, te binnen schieten, naast mijn vaste vrienden waar ik vaak mee speelde. Ja, het was er en zit blijvend in ons lange termijngeheugen. Heerlijk dat ”mijmeren”.

  4. Aad Ipenburg zegt:

    Een vraag waar zat Albert Hein dan in de Hannie schaftstraat?. Mijn broer heeft namelijk daar een lange tijd gewerkt is helaas overleden.

  5. Ron zegt:

    Hallo, Aad,

    Albert Heijn heeft, bij mijn weten, nooit in de Hannie Schaftstraat gezeten. Wel in een der winkels van (voormalige) winkelgallerij in de Willem Pijperstraat. (Alleen is groenteman, de heer Jos Smakman, nog de enige ondernemer.)

    (Albert Heijn zat ooit in de winkel waarin thans de dieren-ambulance medewerkers zitten, mocht je nog aktueel bekend zijn met de situatie, daar.)

    Met vr.gr.,

    RON.

  6. Ray zegt:

    Ik sprak onlangs in de A’damstraat nog met de meneer van de Bloemenzaak van destijds. Hij ziet er nog even vitaal uit als toen. Helaas geldt dat niet meer voor de buurt. Zit Jos Smakman er nog wel in? Laatst dat ik langs reed kreeg ik de indruk dat de zaak niet meer geopend was. Naar de foto kijkend behorend bij dit artikel, kan ik zeggen: Wat een heerlijke tijd was dat! Zag er allemaal schoon en puur uit.

    Gr. Ray

  7. Ron zegt:

    Hai, Ray,

    Dan zou dat wel heel recentelijk moeten zijn. Moet ik toch eens ff extra goed kijken, want kom nog regelmatig door de Willem Pijperstraat, op weg naar familie niet ver daar vandaan…

    Ja, hoe leuk was het toen. Groenteman Snoeks zat er eerst in. Co en Jo Snoeks. Waren zelfs hechte vrienden van een oom en tante van mij, die voor ons op de Richard Holkade woonde.

    Daarna kwamen er nog twee groentewinkels in. (Ben even hun naam kwijt…. O JA!!! BLOM heette die ene,…. Andere niet meer? Maar goed.

    Ja! Albert Heijn zat daarnaast. Later een broodjeszaak dat van die heerlijke harde Duitse Kaiser-broodjes had.(Vers leken het gebakjes!)

    Toen kwam buurtgenoot Sjors de Jager in de slagerij, waar tot die tijd slager van Leeuwen zat. En op de hoek had je dan kapper Theunissen (Met th of t, dat weet ik niet meer, helaas!)

    Daarna kwam de heer Karel Wester met zijn gezin erin. Hele joviale vent. Simultaan knippen en tegelijk vuurwerk verkopen, ken je dat? (En hele verhalen over Feijenoord. Je zat ‘n uur in zijn stoel, haha… Maar gezelligheid kende geen tijd!)

    Zie nog zijn winkel-interieur voor mij. Zijn vrouw verkocht bladen en rookwaar aan de ene kant. Aan de andere kant was de ”kapsalon”. En met oud en nieuw allemaal metalen ”geldkistjes” vol met rotjes, keukenmeiden, zwermers 1 t/m 4 of ”astronauten”.

    In afgesloten soort ”regenpijpen” stonden dan de vuurpijlen… Kon allemaal… Wel keuze uit slechts twee merken, te weten; A. J. de Kat uit Leiden en Schuurmans te Leeuwarden… Weet het nog.

  8. Peter Ransijn zegt:

    Aad , de kruidenierswinkel in de Hannie Schaftstraat hoek Merovingenstraat was van de CO-OP. Met als bedrijfsleider de heer van de Zijde. Met zijn zoon Adrie speelden ik altijd. Bij de opening van de winkel (en galerij) kan ik me nog goed de tegen de gevel gehangen houtenclown met een bos ballonnen herinneren. Albert Heijn heeft in de winkel gezeten die Ron hier boven aangeeft. En Jos Smakman heeft In de Willem Pijperstraat nogsteeds zijn winkel. Alleen is de winkel niet zoveel meer open.

  9. Aad Ipenburg zegt:

    Bedankt Peter maar waar zat dan de eerste kapper Houben dan ook in de Willem Pijperstraat?.
    Zat My Home daar ook niet op de hoek.of was dat de Hannie Schaftstraat.

  10. Ed Post zegt:

    My Home zit op de hoek in de Hannie Schaftstraat. Kapper Houben zat daar vlak naast.

  11. Peter Ransijn zegt:

    My Home (op de hoek van de Pladellastraat) en Roodbol zijn de enigste winkels die er al vanaf de opening van de winkelgalerij nog zijn. De andere winkels zijn diverse malen van eigenaar veranderd. We hebben op de (oude) anderen site’s over Haarlem Oost of de Slachthuisbuurt de namen van deze winkels al vaak voorbij zien komen. Ik heb alles van de Hannie Schafstraat op zien bouwen achter mijn ouderlijkhuis. En als kind velen stenen e.d. mee lopen sjouwen met de bouwvakkers. Iets eerder ook met de stenen van de flats rond de Willem Pijperstraat, zo klein als ik toen was toen. Mooie tijd was dat.

    Gr. Peter

  12. Peter Ransijn zegt:

    1x toen is voldoende.

  13. Ray zegt:

    Hi Ron, weet je dat Fam. Blom (Ellie(y) en Piet) vanuit de Willem Pijperstraat naar de wagenweg zijn gegaan en daar hun onderneming hebben voortgezet. En ja wel, wat ik me heb laten vertellen heeft een dochter van de familie Snoek, wie altijd in zaak werkzaam is geweest, enige tijd terug de zaak overgenomen.

    Gr.,
    Ray

  14. Ron zegt:

    Ik herken dat, Peter. Toen ik een jaartje of 13 a 14 was, weet niet meer precies, heb ik nog een klein stukje meegeholpen aan de bouw van het pand aan de Schipholweg, van die Brittish Leyland / Rover dealer / garage, naast de Aldi.

    Ik mocht toen, weet ik nog, de betonmix in een betonmolen gooien en die zware betonmolen even bedienen. Dat ging mis want kon die zware volle molen niet meer ”houden” toen ik het zij-wiel ronddraaide omdat de molen ”gekeerd” moest worden en betonmortel op de grond viel.

    Hoop gemopper van die bouwvakker was het gevolg en ik werd weggestuurd. Hij kon al het zand, grind en zowat erin terugscheppen. Al die ”prut” lag op de grond. (Echt een wonder dat dat gebouw nog staat, haha. Schaamde me rot!)

    Nou, troost je, Peter; niemand zal je vragen die stenen, dadelijk, weer op te ruimen hoor, hahaha… (Ja, tenzij je een ”aandenken” aan de flat wilt hebben, maar zover zou dat bij mij niet gaan. Alles wat dadelijk rest, zijn herinneringen…)

  15. Ron zegt:

    Leuk om te lezen, Ray. Dat zal dan of Petra of Janny Snoek zijn? Ik herinner mij ze nog heel goed. Grote familie uit de Bastiaansstraat. Moeder ”Miep”. (Gek, he? Dat weet ik ook nog.)

    Zonen Jan Snoeks, Ruud Snoeks, Peter Snoeks en dan hun zusjes Janny, Petra en ik meen nog een ”nakomertje”…Weet niet zeker…Petra (of Janny) stond, inderdaad, achter de kassa, al in de Willem Pijperstraat. Ik herinner me ook nog!

    Grtx,

    RON.

  16. Peter Ransijn zegt:

    Nee Ron, stenen hoef ik niet van de flats. Ik heb meer dan dertig jaar in de stadvernieuwing gewerkt. En o.a. de sloop in die jaren in Haarlem geregeld. Ik kan geen puin meer zien. Op de plek waar nu de Aldi staat. Dat was ook onze speelplek. Veel kuilen met water een beetje ruig. Mooie plek om te spelen.

  17. Ed Post zegt:

    Heel herkenbaar Peter, wij hadden bij ons de “bloedkuil”, een braakliggend stuk land aan de Richard Holkade, naast het kerkje. Later is daar de Bernardusschool gebouwd, maar die is ook alweer weg… Dit stukje land was ook rijkelijk voorzien van kuilen en plassen water en konden we daar heerlijk spelen. Regelmatig natte voeten krijgen, een zogenaamde “zeikert” halen.

  18. Ron zegt:

    Jammer dat je niet meer bij de Stadsvernieuwing werkt, Peter! Had je, wellicht, correctie kunnen geven, mogelijk zelfs kunnen bemiddelen met de opdrachtgever n.a.v. die, als ik de berichten goed begrijp, totaal mislukte en blijkbaar in eerste instantie geplande, ”onderhandse aanbesteding” dat de opdrachtgever in deze kennelijk had wilde bewerkstelligen t.a.v. de sloop van de oude Hannie Schaftstraat-flats? Zo interpreteer ik het. Dit overschrijdt, als dat zo is, duidelijk de regels van de N.M.A. Nu ligt het stil.

    Deze aanbesteding moet dus overnieuw, nu correct en voor iedere inschrijver met faire en gelijke kansen op verkrijgen van het sloop-contract. Ondertussen zijn de flats, voor zover leeg, een prooi voor ratten, muizen en verderf…

  19. Peter Ransijn zegt:

    Ik ken de stukken niet. Maar de schoonheidsprijs verdiend het niet. Vroeger deed de gemeente dit op hun verzoek en kosten voor de Woningbouwverenigingen/Corporatie’s. Omdat wij er veel ervaring mee hadden. Nu doen ze het(zo’n 12 jaar) zelf. Wij hadden het ietsje anders gedaan. Dan is het wel duurder, ja dat wel. Maar je haalt een hoop overlast gevaar en ergenis uit de buurt weg. Zeker bij de Brandweer als die steeds moet uitrukken. Dat gaat ze dan vervelen en dat laten ze je dan weten ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten