5 augustus 2011
Door: Ed Post
De Nederlandse Spoorwegen en Haarlem Oost. Wat heeft dit met elkaar te maken buiten het gegeven dat de Hoofdwerkplaats van de NS (nu NedTrain) in Haarlem tegen Haarlem Oost is gelegen? Nou, best wel veel. Na de Tweede Wereldoorlog waren er bij de Hoofdwerkplaats van de NS in Haarlem veel vacatures, welke onder andere werden opgevuld door NS medewerkers van andere NS werkplaatsen in Nederland, zoals Zwolle en Utrecht.
Groepsfoto Draaierij NS 50-er jaren Groepsfoto Draaierij NS 50-er jaren Deze overgekomen medewerkers moesten natuurlijk ook gehuisvest worden, maar dat was in het na-oorlogse Nederland, waar veel woningnood heerste, niet zo makkelijk. Het gebeurde dan ook dat NS medewerkers tijdelijk bij inwoners van Haarlem 'in de kost' gingen. Zo ook mijn vader, die uit Zwolle was overgekomen.
Toen in 1953 de flats rond de Richard Holkade en Henriëtte Bosmanstraat werden opgeleverd had de NS een overeenkomst weten af te sluiten dat een deel van deze nieuwe flatwoningen werden toegewezen aan eerdergenoemde medewerkers van de NS en hun gezinnen. Zo gebeurde het dat deze flats een relatief hoge bezetting van NS medewerkers (onder elkaar veelal 'spoorazen' of 'spoorkezen' genoemd) hadden.
Familie Spijkerman (1954), Richard Holkade 55 Ook mijn vader kreeg een flatwoning toegewezen op de Richard Holkade, en na oplevering van de flat werd ons gezin de trotse bewoners van nummer 53, op de 4e etage, alwaar een prachtig uitzicht was over het naast het Slachthuis gesitueerde weiland, schooltuintjes en verderop de Slachthuisbuurt.
Het uitzicht vanaf ons balkon in de 60-er jarenHet uitzicht vanaf ons balkon over de Richard Holkade in de 60-er jaren Ik was toen zelf nog niet geboren, maar de flats in de Hannie Schaftstraat, welke momenteel weer gesloopt worden, en deels de daar tegenoverliggende laagbouw bestonden toen nog niet.
Oude foto van het zuidelijke deel van de Slachthuisbuurt. In 1953 stonden de gebouwen langs de Schipholweg (onderaan de foto) hier nog niet Het uitzicht moet volgens mij dan ook riant zijn geweest, aangezien ook Schalkwijk nog niet bestond, en je zeer waarschijnlijk de schepen door het Spaarne moet hebben kunnen zien varen.
Bewoners Richard Holkade In die jaren heerste er nog een grote saamhorigheid, en zochten de NS medewerkers en hun gezinnen veelal contact met elkaar, men ging bij elkaar op visite, er werd op elkaars kinderen gepast en verjaardagen en feesten als Sinterklaas werden veel met elkaar gevierd.
Sinterklaas met andere bewoners in 1963 Verjaardag van mijn zus in 1965Verjaardag van mijn zus in 1965 Frappant detail is dat zelfs nu nog, na bijna 60 jaar, nazaten van deze NS medewerkers nog steeds contact met elkaar hebben... Deze contacten ontstonden natuurlijk ook met de overige bewoners, en ook hier komt het voor dat er nu nog contacten bestaan met nazaten, maar mijn ervaring is dat dit toch minder is. Hoe het ook zij, de saamhorigheid die men toen kende zou nu ondenkbaar zijn.
In die tijd werd door de bewoners ook wekelijks het trappenhuis geschrobd en de ramen gelapt (wat overigens ook in het huurcontract stond). Daar hoef je nu niet meer mee aan te komen...
Momenteel worden de flats in de Hannie Schaftstraat gesloopt, zodat de eerdergebouwde flats rond de Richard Holkade en Henriëtte Bosmanstraat ze voorlopig nog overleven. Ik schrijf 'voorlopig' omdat ook zij op de nominatie staan om gesloopt te worden.
Voor veel oud-bewoners is deze sloop best wel aangrijpend, en je ziet dan ook dat in diverse media op internet men (weer) contact met elkaar zoekt, en dit alles gezamenlijk beleeft. Ook deze Blog site is hier een gevolg van.
Sloop Hannie Schaftstraat (2011)
Straks ook verleden tijd. Richard Holkade (2011) Straks zijn alle flats gesloopt en gaat onze oude buurt een nieuw tijdperk in. Maar de herinneringen blijven, en het is mooi om dit met elkaar te kunnen delen.