Zo was het toen... Haarlem Oost

______________________________________________________________________

De foto's in de berichten zijn meestal verkleind weergegeven.
Door op de foto te klikken kan dan een groter formaat foto worden bekeken.
______________________________________________________________________


vrijdag 23 september 2011

Boetes voor afvalstort Slachthuisbuurt


23 september 2011
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost


Bewoners die vertrekken uit de te slopen woningen, moeten hun overtollige huisraad deponeren in enkele grote containers. Wie het toch op straat gooit en betrapt wordt, betaalt een boete van honderden euro’s.


Dit is een van de maatregelen om de Slachthuisbuurt schoon, heel en veilig te houden tijdens de vernieuwing van de buurt. De corporaties Elan Wonen, Pré Wonen en Ymere, de gemeente Haarlem en de Wijkraad Slachthuisbuurt werken daarbij samen met Spaarnelanden (reiniging), Villex (tijdelijke verhuur), Context (buurtbeheer) en de politie Zuid-Kennemerland.

Extra containers
Grote delen van de Slachthuisbuurt liggen er goed bij. Lastig is het vooral in de Hannie Schaftstraat en het eerste stukje van de Merovingenstraat. Een groot deel van de Hannie Schaftstraat is al gesloopt en bevindt zich achter hekken. Maar een klein deel wordt nog bewoond door enkele bewoners. De binnentuinen daar zijn deze week schoongemaakt doordat er veel illegaal huisraad is gedumpt, ondanks de extra containers die zijn geplaatst. De overlast is tijdelijk, zodra de laatste bewoners vertrokken zijn, gaat er ook om dit deel zo snel mogelijk een hek. Naar verwachting kan rond half oktober het hek om het laatste blok heen.

Schoonmaak
In de Slachthuisbuurt is er afgelopen anderhalf jaar extra intensief schoongemaakt. Door de crisis is daarvoor sinds de zomer minder geld beschikbaar. Inmiddels is er wel weer tijdelijk extra schoonmaak ingezet.

Boompjes
De sloop was tijdelijk gestaakt, vanwege een aannemer die failliet ging. De vertraging bedraagt een paar weken. Bij de sloop kwamen ook de boompjes van de binnentuinen beschikbaar. De Interim Beheer Groep maakt zich er hard voor dat die terugkeren in bomenbakken bij de winkels. Zo krijgt de winkelstrip een fraaie groene uitstraling.

Bron: gemeente en corporaties

dinsdag 20 september 2011

Lichte vertraging sloop Hannie Schaftstraat


20 september 2011
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost


De sloop van de oude portiekflats langs de Schipholweg staat sinds de bouwvak stil. Transverko uit Rijswijk ging onverwacht failliet. Ymere en Elan Wonen hopen zeer binnenkort een nieuwe sloper te kunnen presenteren.


Aannemer Transverko is afgelopen april begonnen met de sloop van de woningen aan de Hannie Schaftstraat. De eerste maanden is de aannemer voortvarend te werk gegaan en liep de sloop volgens schema. ,,Het kwam voor ons dan ook als een verrassing toen we hoorden dat Transverko failliet was, en de sloop per direct heeft beëindigd.”

Aan het woord is projectontwikkelaar Marjolein Hofstede van Ymere, die spreekt namens alle partijen. ‘We waren erg tevreden en hadden dit niet verwacht.’ De corporaties hebben echter niet stil gezeten en zijn in de bouwvak op zoek gegaan naar een nieuwe aannemer.

‘Op dit moment zijn we in de afrondende fase met een partij die de sloop weer gaat oppakken.’ Het zoeken naar een nieuwe aannemer betekent wel dat de werkzaamheden niet meteen na de vakantie hervat konden worden. De projectontwikkelaar: ‘ We schatten in dat het traject een kleine vertraging heeft opgelopen van zo’n zes tot acht weken.’

‘We lopen hier tegen een muur aan’


20 september 2011
Door: Marij
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Tekst: John Oomkes. Foto: Sanne Tiebie


,,Het is hier net een ghetto”, zegt Miriam Christiaans (35), terwijl ze zich een weg baant door op straat rondslingerend oud huisraad. Naast de te slopen flats langs de Schipholweg, en opzij van de Merovingenstraat, hoopt de compost zich verontrustend op.


Een kleine tachtig meter verderop werkt Miriam, met haar vader Rob Christiaans (65), in de voor wijkbewoners bekende interieurspecialist My Home. Ze vormen onderdeel van een kleine winkelgalerij langs de Hannie Schaftstraat. Sommige middenstanders, zoals Robs vader, zijn hier neergestreken in 1958/1960, toen dit deel van de Slachthuisbuurt werd neergezet als een afsluitend onderdeel van de Wederopbouw.

,,Het lijkt nu veel op de ‘Wederafbraak”’, zegt Rob zachtjes. Als we teruglopen naar zijn zaak, passeert een groepje opgeschoten jongeren achter ons langs. Ze mikken met succes enkele ramen in van de twee laatste flats die op de nominatie staan om gesloopt te worden.

Twee appartementen vertonen nog uiterlijke kenmerken van bewoning. Dat blijkt juist te zijn, zeggen buurtbewoners, want de ontruiming verliep hier gehaast. Ismaïl, een Turkse Nederlander van een jaar of vijftig, die hier alleen nog langs komt op zijn post op te pikken, huivert bijna zichtbaar. ,,Ik ben gelukkig weg, maar de laatste paar nachten dat ik hier doorbracht, waren afschuwelijk.” Hij vertelt over toenemende drugsoverlast, dealers en prostitutie.

De plannen die gemeente en vooral de corporaties Ymere en Elan Wonen in petto hebben voor Slachthuisbuurt-Zuid zijn ambitieus – daar is iedereen het over eens. De winkeliers zien hun vertrouwde rijtje winkels langs de Hannie Schaft tegen 2015 tegen de vlakte gaan. ,,Maar het kan ook 2016 worden”, zegt Rob Roobel die hier sinds jaar en dag een sigarenzaak runt. ,,Ik heb een optie op één van de nieuw te bouwen nieuwe winkels langs de Schipholweg, maar de vierkante meterprijs daar wordt veel hoger dan hier. Dus…”
Zover is het bij lange na niet. Naast de onzekerheid op middellange termijn is die op korte termijn nog onbevredigender.

,,Ruim nou eerst eens de boel zorgvuldig op in deze buurt”, zegt Mirian Christiaans terwijl haar vader wijst op een overvolle zeecontainer die al anderhalve week staat te wachten op aflossing door een lege. ,,Binnen afzienbare tijd zal ik toch moeten besluiten of ik My Home kan en wil overnemen van mijn vader. Onze omzet is door het wegtrekken van een paar honderd huishoudens al veel minder dan wat ie was. Klanten die ik bel zijn stomverbaasd dat we hier nog zitten. Maar we moeten nog twee jaar overbruggen voor we op de Schipholweg volop draaien. En ik moet er wel van kunnen bestaan.”

vrijdag 2 september 2011

Fotoshoot Richard Holkade e.o.


2 september 2011
Door: Ed Post


Na een lange regenachtige periode scheen vandaag eindelijk weer eens de zon. Een mooi moment om er op uit te trekken en een fotoshoot te maken rond de Richard Holkade.

Nu stond op de Digitale Wijkkrant Haarlem Oost het houten bruggetje over de Zomervaart in de belangstelling vanwege een algehele renovatie. Voor mij dus een mooi startpunt. Overigens heb ik nooit geweten dat dit bruggetje 'Genestetbrug' heet, en daar ben ik zeker niet de enige in...

Vroeger lag er een ander bruggetje, en dan moest je altijd tussen de kleine huisjes op de achtergrond door om bij het bruggetje te komen. Als kind zijnde kwam ik heel vaak over dit oude bruggetje omdat ik aan de andere kant een tante had wonen. Nu is dit bruggetje afgebroken en werd er naast deze huisjes een nieuw bruggetje gebouwd (en inmiddels ook weer gerenoveerd). Helaas heb ik van het oude bruggetje geen foto's, dus als iemand mij daar aan kan helpen, heel graag.

Van dit bruggetje linksaf de Richard Holkade op, en meteen weer een mooi fotomoment, Het eind van de Gouwwetering. Hier moet vroeger dus een molen hebben gestaan (zie eerder artikel over Romolen), maar daar is helemaal niets meer van te zien.

Links aan de overkant stond op de plaats van het lichte appartementencomplex tot 1985 de Aeneas Mackay lagere school, waar ik 6 jaar van mijn jonge leven heb mogen doorbrengen.

Voor mijn gevoel was vroeger de Richard Holkade een heel brede straat, maar nu is duidelijk te zien dat het maar een gewoon straatje is. Wel nog steeds met die imposante grote bomen, en ik moet er dan ook niet aan denken als deze bomen er niet meer zouden zijn.

Ook die eenvoudige Gouwwetering (Go) blijkt een fotografisch juweeltje te zijn...

Natuurlijk mag ook het huidige kippenbruggetje niet ontbreken. Dit bruggetje is toch altijd een heel belangrijke doorgang voor ons oude buurtje geweest.

Als laatste onderdeel nog wat opnames van de sloop van de flats in de Hannie Schaftstraat. Zoals bekend is de sloopaannemer Trasverko uit Rijswijk failliet (zie: Sloopaannemer Hannie Schaftstraat failliet), maar ik zag wel een bord hangen met daarop de naam Beelen. We mogen dus hopen dat de sloop snel zal worden voortgezet, want dat restant is toch wel een triest gezicht.