Zo was het toen... Haarlem Oost

______________________________________________________________________

De foto's in de berichten zijn meestal verkleind weergegeven.
Door op de foto te klikken kan dan een groter formaat foto worden bekeken.
______________________________________________________________________


vrijdag 9 november 2012

Voortgang Zuid-Oosterkerk

9 november 2012
Door: Ed Post
Tekst: Ron Hameetman
Foto's: Ed Post

De aanpassingen in de Zuid-Oosterkerk zijn door het grote venster ook goed te zien.


Ik vind het nog steeds ''gezicht-storend'' van buitenaf, die hoge nieuwe opbouw binnenin, maar oké; het past binnen de nieuwe bestemming en kan zo weer verwijderd worden, mocht die kerk ooit weer zijn oorspronkelijke bestemming terugkrijgen, hetgeen zeker niet in de lijn der verwachting ligt! Daarvoor is de tijd te veel veranderd.


De bouw is begonnen!!

9 november 2012
Door: Ed Post
Tekst: Ron Hameetman
Foto's: Ed Post


Sinds eergisteren staat er een enorme heimachine van de firma Vroom de funderingspalen te slaan voor de eerste huizenrijen van het nieuwe woonproject in de Hannie Schaftstraat.


Precies op de plek waar de eerste flat stond is men begonnen met hei-werkzaamheden. Het heien geschiedt daar middels een zeer schone, effectief en ook zeer beproefde methode. (Daterend uit de jaren '60.)
 


Een groot hydraulisch heiblok ramt een ijzeren paal ongeveer 20 meter de grond in. Het kost weinig moeite, want de fundering rust op de 2e zandlaag. Dan wordt er een ijzeren vlechtwerk in die paal gezakt. (dat vormt de bewapening voor de betonnen paal, dat zich erna vanzelf vormt.).
Vervolgens wordt er met een kubel (is in de bouwwereld een vat waarin verse beton naar de stortplek wordt gehesen om daar gelost te worden) beton gestort in de vulopening van die pijp.


Als dat zit, trekken twee zware haken de pijp weer uit de grond.Dat gebeurt door het heiblok ''tegenwaarts'', met pulserende snelle klappen, ditmaal te laten ''trekken'', zodat die mal weer gebruikt kan worden voor de volgende stort. Dus geen aanvoer van ''pre-fabricated'' betonnen palen, maar wel een enorme betonmolen die de hele dag beton staat te mixen.


Een boeiend gezicht. Het systeem ziet er zeer solide uit, dus de nieuwe huizen komen zeer stevig verankerd op de bouwgrond te staan. Het is wel even afzien voor de mensen aan de overkant van de Hannie Schaftstraat. Maar het trillen lijkt mee te vallen. Herrie maken doet dat heien altijd. Ze beginnen al om 7:30 uur.

Er valt weer wat te zien, zij het nogmaals voor de geïnteresseerden. Ik ben daar, van oudsher, één van want het heeft mij altijd al geboeid. Mijn blikveld beperkt zich niet alleen tot de sloop.

Nostalgie, vind ik, moet ook parallel op kunnen gaan met de nieuwe tijd! Je moet de vooruitgang niet tegen willen houden, ''for good times sake''. Als je daar oog voor hebt, valt er wat te beleven. Voor mij tenminste absoluut wel.


Winkels weer bezet

9 november 2012
Bron: Wijkkrant Slachthuisbuurt
Foto's: Ed Post


Het is haast weer als vanouds. Alle winkelpanden in de Hannie Schaftstraat zijn weer in gebruik.
Er is een grote diversiteit aan winkeltjes gekomen naast de aloude winkeliers die tot nu toe dapper
stand houden.


Naast een slager, kapper, tabaks- en lectuurzaak, snackbar, de fysiotherapie, bewonersvereniging De Waakvlam en het 5e Kwartier is er nu ook o.a. een kringloopwinkel, een cadeauwinkel en een zaak in kleding.
Ook zijn er ouderwetse grammofoonplaten te koop, die het hart van de liefhebber toch weer even sneller laten slaan met hun zo karakteristieke kraakjes en pitjes. Bij sommige soorten muziek is dit vaak meer te waarderen dan het “perfecte” geluid wat een cd voortbrengt. Menig DJ zal hier ook zijn slag kunnen slaan, lekker scratchen!


Via het Interimbeheer, de groep die zich bezig houdt met alles wat betrekking heeft op de Zuidstrook tussen
de sloop en de nieuwbouw, zijn er bomen teruggeplaatst in de Hannie Schaftstraat bij de winkels. Daar waren bomen gerooid, maar dat was een misverstand, ze hadden moeten blijven staan tot de winkels ook gesloopt worden. Herplaatsen van de bomen die tussen de flats stonden was te kostbaar, maar er is een mooie andere oplossing gevonden n.l. bomen in bakken. Deze kunnen naar behoefte verplaatst worden en later in de nieuwbouw een vaste plek krijgen.



Nieuwbouw Hartekampgroep



9 november 2012
Bron: Wijkkrant Slachthuisbuurt
Foto's: Ed Post


Aan de Richard Holkade Verrijst nieuw gebouw voor huisvesting van cliënten van De Hartekamp Groep.
Het gebouw biedt plaats aan 48 cliënten van de Hartekamp in Heemstede. Zij gaan wonen in 8 groepswoningen (6 cliënten per woning). De groepswoningen liggen op de begane grond, de eerste en de tweede verdieping. Ook komen er 11 cliënten afkomstig van kleinschalige woonvoorzieningen in de wijk. Deze cliënten gaan wonen in 1-persoonsstudio’s op de tweede verdieping. Behalve een woonfunctie heeft het gebouw ook een dagbestedingfunctie.


Het gebouw ligt aan de rand van de Slachthuisbuurt, vlak naast de Zuid-Oosterkerk. De gemeente Haarlem heeft plannen in voorbereiding om deze buurt op de te knappen. De Richard Holkade is een rustige, brede weg met bomen en water. Aan de andere zijde van het gebouw ligt de Kogellager en de Diepenbrockstraat, een straat met rijtjeshuizen.


Het gebouw van de Hartekamp Groep vormt één geheel met een appartementencomplex aan de kop van het gebouw.
 

Dit appartementencomplex, dat is ontwikkeld door Pré Wonen, heeft een eigen entree en omvat 16 koopappartementen voor starters op de woningmarkt. Het gebouw kan gekenmerkt worden als een soort “Haarlems Hofje” in een modern jasje, met een stedelijke uitstraling aan de buitenkant en een interne, gemoedelijke sfeer in de binnentuin.
Naast de balkons, die gekoppeld zijn aan de huiskamers van de woningen, is er op de eerste en de tweede
verdieping een gemeenschappelijke buitenruimte aanwezig. De eerste paal voor de bouw is in december 2011 de grond in gegaan. De verwachtte oplevering van het gebouw is tweede kwartaal 2013.


dinsdag 18 september 2012

Bouw Hannie Schaftstraat gauw van start



18 september 2012
Bron: Haarlem-Oost.Vandaag.nl
Tekst en impressies: De Wijde Blik (gemeente haarlem + corporaties)


De aanpak van de Slachthuisbuurt wordt echt tastbaar met de twee bouwprojecten aan de Hannie Schaftstraat/Schipholweg die binnenkort van start gaan. Op 1 oktober start de bouw van de Hof van Sevenhuijsen. Een maand later start de verkoop van de Hof van Dumont.
De nieuwbouw bestaat uit drie delen, waarvan er nu twee gaan starten. Aan de kant van de Schipholweg hebben ze een stedelijk karakter, daar zitten de meeste appartementen. Aan de Hannie Schaftstraat hebben de bouwblokken juist een lagere bebouwing. Hier zitten de eengezinswoningen.


Sfeervolle binnentuin
Gezien vanaf de Prins Bernhardlaan is de Hof van Sevenhuijsen het eerste bouwblok. Aan de Schipholwegzijde komen 68 huurappartementen, boven een begane grond met bedrijfs-/kantoor en commerciële ruimten zoals winkels. Aan de andere zijde van het blok bevinden zich 24 eengezinswoningen (20 koop, 4 huur) die gericht zijn op de Slachthuisbuurt. Alle woningen liggen rond een sfeervolle binnentuin en hebben een eigen buitenruimte.
Aan de zijkant van de bouwblokken bevindt zich de toegang naar de afsluitbare stallinggarage met 96 parkeerplaatsen. De 20 eengezinswoningen van het Hof van Sevenhuijsen die nu in verkoop zijn, worden - afhankelijk van het opleverniveau - aangeboden met een koopsom vanaf € 229.000,- v.o.n. (exclusief parkeerplaats).


Amsterdamse School
Het tweede bouwblok, Hof van Dumont, bestaat uit 11 eengezinswoningen (koop) en 88 appartementen (41 koop en 47 huur). Ook deze woningen grenzen aan een fraaie, gezamenlijke binnentuin. Bijzonder zijn de meegemetselde balkons aan de appartementen, die doen denken aan de architectuurstijl Amsterdamse School. Van dit blok zijn zowel de eengezinswoningen als de appartementen in verkoop. Ze hebben allemaal een eigen parkeerplaats in de overdekte garage. De koopsommen worden nog definitief vastgesteld, maar aanmelden als belangstellende is nu al mogelijk via www.slachthuisbuurt.nu.

Tijdelijke buurtactiviteiten
Voorbij de Hof van Dumont blijft het terrein voor het derde bouwblok nog even onbebouwd. Dit terrein wordt geschikt gemaakt voor tijdelijke activiteiten voor de buurt, bijvoorbeeld rond de start bouw. Meer informatie over de woningen is te vinden op www.slachthuisbuurt.nu.







dinsdag 19 juni 2012

Zuid-Oosterkerk half jaartje later weer bewoond



19 juni 2012
Bron: Haarlem-Oost.Vandaag.nl
Tekst: Richard Stekelenburg




SLACHTHUISBUURT - De voormalige Zuid-Oosterkerk aan de Richard Holkade krijgt een half jaartje later dan gepland een nieuwe bewoner. Het Haarlemse softwarebedrijf ProActive denkt komend najaar zijn intrek in het gebouw te kunnen nemen.


De verhuizing stond aanvankelijk gepland voor dit voorjaar. De verbouwing van de voormalige kerk blijkt echter meer tijd te vergen dan was voorzien.
Vijf jaar geleden leek het kerkgebouw, een ontwerp van architect Boeyinga, niet meer aan de sloophamer te kunnen ontkomen. Het pand stond leeg, een nieuwe huurder leek niet voorhanden en de noodzakelijke renovatiekosten zouden aanzienlijk zijn.

Nadat Haarlems Dagblad onthulde dat de Zuid-Oosterkerk op een concept monumentenlijst stond, keerde de kansen voor het gebouw. De gemeenteraad drong er vervolgens bij de wethouder op aan alles op alles te zetten om het te behouden. De toekomst van de kerk werd veiliggesteld toen woningcorporatie Pré Wonen het gebouw kocht.
ProActive huurt het pand straks. Bij het bedrijf werken nu achttien mensen. ProActive richt zich vooral op middelgrote en grote organisaties binnen het onderwijs, de gezondheidszorg en de kinderopvang.

woensdag 2 mei 2012

Woonvergunning en brief huurverhoging Richard Holkade Nr. 19


2 mei 2012
Door: Ed Post


Het is hier even een tijdje stil geweest na de sloop van de flats aan de Hannie Schaftstraat. Behoudens wat opruimwerkzaamheden van puin valt er momenteel ook niets te melden.

Enige tijd geleden was op deze blog een aantal stukken betreffende de flatwoning van de familie Hameetman op de Richard Holkade geplaatst.
Dit soort stukken uit vervlogen jaren zijn altijd leuk om te zien, en nu mogen wij ons ook gelukkig prijzen met de woonvergunning van de familie Spits uit 1953, én als toetje ook nog een stuk van 11 februari 1954 waarin wordt medegedeeld dat de huur met 40 cent per week zal worden verhoogd.

Door de afbeeldingen aan te klikken kunnen ze in groot formaat worden bekeken.

Met dank aan Wil Spits.