18 september 2012
Bron: Haarlem-Oost.Vandaag.nlTekst en impressies: De Wijde Blik (gemeente haarlem + corporaties)
De aanpak van de Slachthuisbuurt wordt echt tastbaar met de twee
bouwprojecten aan de Hannie Schaftstraat/Schipholweg die binnenkort van
start gaan. Op 1 oktober start de bouw van de Hof van Sevenhuijsen. Een
maand later start de verkoop van de Hof van Dumont.
De nieuwbouw bestaat uit drie delen, waarvan er nu twee gaan starten.
Aan de kant van de Schipholweg hebben ze een stedelijk karakter, daar
zitten de meeste appartementen. Aan de Hannie Schaftstraat hebben de
bouwblokken juist een lagere bebouwing. Hier zitten de
eengezinswoningen. Sfeervolle binnentuin
Gezien vanaf de Prins Bernhardlaan is de Hof van Sevenhuijsen het eerste bouwblok. Aan de Schipholwegzijde komen 68 huurappartementen, boven een begane grond met bedrijfs-/kantoor en commerciƫle ruimten zoals winkels. Aan de andere zijde van het blok bevinden zich 24 eengezinswoningen (20 koop, 4 huur) die gericht zijn op de Slachthuisbuurt. Alle woningen liggen rond een sfeervolle binnentuin en hebben een eigen buitenruimte.
Aan de zijkant van de bouwblokken bevindt zich de toegang naar de afsluitbare stallinggarage met 96 parkeerplaatsen. De 20 eengezinswoningen van het Hof van Sevenhuijsen die nu in verkoop zijn, worden - afhankelijk van het opleverniveau - aangeboden met een koopsom vanaf € 229.000,- v.o.n. (exclusief parkeerplaats).
Amsterdamse School
Het tweede bouwblok, Hof van Dumont, bestaat uit 11 eengezinswoningen (koop) en 88 appartementen (41 koop en 47 huur). Ook deze woningen grenzen aan een fraaie, gezamenlijke binnentuin. Bijzonder zijn de meegemetselde balkons aan de appartementen, die doen denken aan de architectuurstijl Amsterdamse School. Van dit blok zijn zowel de eengezinswoningen als de appartementen in verkoop. Ze hebben allemaal een eigen parkeerplaats in de overdekte garage. De koopsommen worden nog definitief vastgesteld, maar aanmelden als belangstellende is nu al mogelijk via www.slachthuisbuurt.nu.
Tijdelijke buurtactiviteiten
Voorbij de Hof van Dumont blijft het terrein voor het derde bouwblok nog even onbebouwd. Dit terrein wordt geschikt gemaakt voor tijdelijke activiteiten voor de buurt, bijvoorbeeld rond de start bouw. Meer informatie over de woningen is te vinden op www.slachthuisbuurt.nu.
Zo te zien ziet het er heel aardig uit, en kunnen oud en nieuwe bewoners weer gaan genieten van hun nieuwe en beter geisoleerde woningen.
BeantwoordenVerwijderenHoop dat zij die aan het plantsoentje gaan wonen net zo'n mooie uitzicht hebben als dat wij toen hadden.
Over dat plantsoentje hoor je eigenlijk niets meer van, net als dat beeld "als het er nog staat.
Ben benieuwd hoe het na een paar jaar er uit ziet als ik weer eens Haarlem binnen rijd.
Ron M
Als ik zo naar dat hoge gebouw kijk met zijn ronde hoek, "tja, lijkt het inderdaad op een gebouw die je in Amsterdam tegenkomt, wel apart vindt ik.
BeantwoordenVerwijderenAls het er zo komt uit te zien als op de foto's wordt het wel mooi.
Dat vind ik ook Ron. Ik ben benieuwd hoe het er in werkelijkheid uit gaat zien.
BeantwoordenVerwijderenNoach staat er nog steeds zag ik vorige week. Misschien mag hij blijven ?
BeantwoordenVerwijderenHet mooie van zo'n 3 D print, is dat je een veel realistischer en mooier beeld krijgt, van hoe het ongeveer gaat worden.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat de appartementen aan de Schipholweg-kant wellicht duurder zullen zijn dan de appartementen, kijkend op het nieuwe plantsoen.
Als ik zo'n appartement zou betrekken, zou ik toch ten alle tijde voor de 1e optie kiezen. Maar dat is niet aan de orde. (Veel te duur!)
Het beeld van Noach is wijk-bepalend, maar is zo smerig geworden en verweerd, dat een zeer goede beeldhouwer dit beeld netjes dient op te knappen.
Maar daar zal de Gemeente, in overleg met de wijkraad, nog wel over gaan discussieren, over hoe en wanneer.
Het lijkt mij niet ondenkbaar, dat het beeld toch tijdelijk met sokkel en al naar een atellier overgebracht zal moeten worden voor een algehele restauratie en opknapbeurt.
Het zou ook kunnen dat het beeld een nieuwe plek in de nieuw aan te leggen wijk gaat krijgen.
Immers; ik vond (en vind) het altijd wel een beetje ''achteraf'' staan, aan de rand van de wijk.
Het verdient, vind ik, een prominentere plaats, namelijk - mogelijk - midden in het plantsoen? Maar blijven moet het absoluut! Gebeurt ook wel.
Grtx,
Ron.
Ach...ik vond het wel meevallen de lokatie van het beeld.
BeantwoordenVerwijderenJe moet wel weten "dat weet jij ook wel"Ron, dat in de jaren 60/70 de buurt er veel netter bij lag dan in de laatste jaren voor de sloop.
Ook het plantsoen lag er heel anders en mooier bij, verzorgt en goed onderhouden, met rozenstruiken aan de straatkant.
Nu daar alles weg is, oogt het anders als voorheen in onze goeie tijd en lijkt het alsof het beeld op een achteraf staat.
Ron, als ik het mis heb "Oke, maar zo zie ik het weer.
Groetjes.
Ron M.
1e punt, Ron, reflecteert je eigen mening, die je uiteraard zondermeer mag uiten. Ik kan mij je mening overigens wel voorstellen. Het hangt er vanaf hoe je er tegenaan kijkt. Dus begrijp je.
BeantwoordenVerwijderen2e Punt: zondermeer mee eens! De kaalslag heeft op dat veldje erg toegeslagen. Dat maakt dat het beeld nu een eenzame ''roepende'' in de woestijn is, omdat het erg in negatieve zin contrasteert.
Vroeger ging het, inderdaad, meer op in het gehele beeld (figuurlijk gezien) van een keurig aangelegd plantsoentje met veel groen. Zo staat het mij en anderen uit de buurt zeker nog op het netvlies. Maar zal, naar ik aanneem, terugkomen.
Grtx,
RON.
Voor diegenen die nog geinteresseerd zijn in de bouwvoorbereidingen van de 1e bouwfase in de Hannie Schaftstraat, deze meet recente update.
BeantwoordenVerwijderen(Met, in hoofdezaak, Ron M en Ed, is nog maar een kleine kern overgebleven?! Hoe leuk begon het, hoe stil eindigt het? Het is niet anders!)
Afgelopen week is de eerste fase dan officieel van start gegaan, op de hoek Richard Holkade / Hannie Schaftstraat. Nieuwe hekken geplaatst.
Bulldozers zijn de grond aan het egaliseren, nadat het terrein met zand op de juiste hoogte is gebracht. Vers zand ligt als 'n bed gespreid.
Volgende actie zal zijn, dat er binnenkort een heimachine wordt opgesteld dat het fundament van de eerste rij woningen stevig erin zal slaan.
Dat wil zeggen; de palen. Het fundament zelf zal door betonvlechters etc. worden gelegd. Maar er is weer actie te zien, dus nu komt er schot in.
Het 2e gedeelte van de Hannie Schaftstraat komt pas veel later aan bod. Dat betekent dat de ondernemers in de Hannie Schaftstraat-winkels voorlopig nog wel hun bedrijf kunnen uitvoeren.
Geen gemakkelijke klus, want sinds de sloop van de flatwoningen derven ze flink wat inkomsten! Zo is slager Tom Leeuwenburg ruim 800 klanten kwijtgeraakt. Gelukkig compenseert de lage huur van die winkels wel wat, maar ze merken het wel!
Echter met de komst van nieuwe woningen zal dat wel weer voor een flink deel kunnen herstellen. De winkeliers krijgen voor het zo geleidelijk mislopen van inkomsten zoals ze dat hadden voor de sloop geen enkele compensatie, zo begreep ik.
Het wordt gevoegd onder de tendentieuze noemer: ''ondernemers-risico''. Vreemde toepassing, want die sloop verhoudt zich niet, mijns inziens, met dat begrip. Dus is het roeien met de riemen etc.
Het is zeker voor ze te hopen dat klanten weer terugkomen, want de bedrijfsruimte onder de nieuwe woningen, dadelijk, gaat aan huur zeker flink veel meer kosten. Om hun bedrijfwinst te kunnen genereren zijn ze dus absoluut van nieuwe klanten afhankelijk! Maar zal weer aantrekken.
Ik denk, dat als er vol op gebouwd wordt in de Hannieschaftstraat, dat de arbeiders ook wel een en ander zullen kopen, maar dat zal alleen flessen Cola of zoiets zijn.
BeantwoordenVerwijderenIn de zomer maanden zal er gerust wel veel flessen worden verkocht aan de werklui "lijkt mij.
Dat het nu wat rustig is op de site komt denk ik dat het wat minder spannend is geworden, mede dat de flats er niet meer staan.
Je hoort ook niets meer van dealers en junks die in de kelders hun gang konden gaan.
Maar wie weet, als de Holkadeflats aan de beurt zijn zal er gerust wel weer praatstof over het toetsenbord waaien, denk je ook niet.
Dan zullen de winkeliers in de Pijperstraat ook minder omzet hebben.
Fijn weekend allemaal.
Welke winkeliers zitten er nog in de Willem Pijperstraat? Dat is alleen Jos Smakman. Verder zitten er alleen nog de dierenambulance en een of ander kantoor. Maar goed; we zullen het zien.
BeantwoordenVerwijderenOverigens zullen de winkeliers van de Hannie Schaftstraat echt niet rijk worden van die paar flessen cola meer of minder van die werklui, hoor, of van een broodje Shoara of Kebab van die nieuwe Shoarmazaak. Dat schiet dus echt niet op.
Nou, Ron; ik denk toch, ook als de Richard Holkadeflat en de ''achter-flats'' gesloopt gaan worden, dat het hier toch om een paar mensen, hier, blijft draaien, hoor. Was 'n ''opleving''.
Ik denk dat ik wel weet waar dat door komt, maar daar onthoud ik mij van. Boeit me niet. Wie mee wil doen doet mee en wie niet die dan maar niet! ''Halleluja, dikke neus'' zeg ik altijd maar...
Grtx,
RON.
Tja, het is momenteel inderdaad even wat rustig, maar dat viel ook te verwachten. Het doel van deze blog is om materiaal te verzamelen en te bewaren voor diegenen die interesse hebben hierin. En dat lukt best wel redelijk goed als ik kijk naar het aantal pageviews wat we hebben. Het is gewoon waarschijnlijk dat men weinig tot geen interesse heeft om hier iets te schrijven. Het zij zo.
BeantwoordenVerwijderenEven een update voor geinteresseerden; sind eergisteren staat er een enorme heimachine van de firma Vroom de funderingspalen te slaan voor de eerste huizenrijen van het nieuwe woonproject in de Hannie Schaftstraat.
BeantwoordenVerwijderenTer info, met name, voor Ron Magielsen; PRECIES op de plek waar jouw flat stond zijn ze begonnen met hei-werkzaamheden. Het heien geschiedt daar middels een zeer schone, effectief en ook zeer beproefde methode. (Daterend uit de jaren '60.)
Een groot hydraulisch heiblok ramt een ijzeren paal ongeveer 20 meter de grond in. Het kost weinig moeite, want de fundering rust op de 2e zandlaag. Dan wordt er een ijzeren vlechtwerk in die paal gezakt. (Dat vormt de bewapening voor de betonnen paal, dat zich erna vanzelf vormt.)
Vervolgens wordt er een kupel (kubel, weet de term niet helemaal precies) beton gestort in de vulopening van die pijp. Als dat zit, trekken twee zware haken de pijp weer uit de grond.
Dat gebeurt door het heiblok ''tegenwaards'', met pulserende snelle klappen, ditmaal te laten ''trekken'', zodat die mal weer gebruikt kan worden voor de volgende stort. Dus geen aanvoer van ''pre-fabricated'' betonnen palen, maar wel een enorme betonmolen die de hele dag beton staat te mixen.
Een boeiend gezicht. Het systeem ziet er zeer solide uit, dus de nieuwe huizen komen zeer stevig verankerd op de bouwgrond te staan. Het is wel even afzien voor de mensen aan de overkant van de Hannie Schaftstraat. Maar het trillen lijkt mee te vallen. Herrie maken doet dat heien altijd. Ze beginnen al om 19.30 uur.
Er valt weer wat te zien, zij het nogmaals voor de geinteresseerden. Ik ben daar, van oudsher, een van want het heeft mij altijd al geboeid. Mijn blikveld beperkt zich niet alleen tot de sloop.
Nostalgie, vind ik, moet ook parallel op kunnen gaan met de nieuwe tijd! Je moet de vooruitgang niet tegen willen houden, ''for good times sake''. Als je daar oog voor hebt, valt er wat te beleven. Voor mij tenminste absoluut wel.
De nieuwbouw naast het Zuidoosterkerkje schiet ook al enorm op! Niet te geloven hoe snel dat is gegaan. De aanpassingen in de Zuidoosterkerk zijn door het grote venster goed te zien.
Ik vind het nog steeds ''gezichts-storend'' van buitenaf, die hoge nieuwe opbouw binnenin, maar okay; het past binnen de nieuwe bestemming en kan zo weer verwijderd worden, mocht die kerk ooit weer zijn oorspronkelijke bestemming terugkrijgen, hetgeen zeker niet in de lijn der verwachting ligt!Daarvoor is de tijd veranderd.
Ron, ik heb bovenstaand stuk van je verwerkt in een aantal nieuwe berichten inclusief zojuist door mij gemaakte foto's.
BeantwoordenVerwijderen