9 november 2012
Bron: Wijkkrant SlachthuisbuurtFoto's: Ed Post
Het is haast weer als vanouds. Alle winkelpanden in de Hannie Schaftstraat zijn weer in gebruik.
Er is een grote diversiteit aan winkeltjes gekomen naast de aloude winkeliers die tot nu toe dapper
stand houden.
Naast een slager, kapper, tabaks- en lectuurzaak, snackbar, de fysiotherapie, bewonersvereniging De Waakvlam en het 5e Kwartier is er nu ook o.a. een kringloopwinkel, een cadeauwinkel en een zaak in kleding.
Ook zijn er ouderwetse grammofoonplaten te koop, die het hart van de liefhebber toch weer even sneller laten slaan met hun zo karakteristieke kraakjes en pitjes. Bij sommige soorten muziek is dit vaak meer te waarderen dan het “perfecte” geluid wat een cd voortbrengt. Menig DJ zal hier ook zijn slag kunnen slaan, lekker scratchen!
Via het Interimbeheer, de groep die zich bezig houdt met alles wat betrekking heeft op de Zuidstrook tussen
de sloop en de nieuwbouw, zijn er bomen teruggeplaatst in de Hannie Schaftstraat bij de winkels. Daar waren bomen gerooid, maar dat was een misverstand, ze hadden moeten blijven staan tot de winkels ook gesloopt worden. Herplaatsen van de bomen die tussen de flats stonden was te kostbaar, maar er is een mooie andere oplossing gevonden n.l. bomen in bakken. Deze kunnen naar behoefte verplaatst worden en later in de nieuwbouw een vaste plek krijgen.
De middenstand is in tegenstelling tot de Willem Pijperstraat, met uitzondering van Groenteman Jos Smakman, geheel uitgestorven.
BeantwoordenVerwijderenDe Hannie Schaftstraat heeft het meervoudig overleeft. Dat is uniek te noemen. Niet ieder pand wordt door winkels bezet, maar de zaken die er zitten weten zich nog aardig te redden.
De kapperszaak, ooit voortgekomen uit de kapperszaak van Houben, doet het goed. My Home is vertrokken. Toch bevindt zich wederom, meen ik, er een geheel nieuwe woninginrichtingszaak.
Rob Roodbol bemand nog altijd iedere dag de tabac en literateurzaak. Een ''erfenis'' van zijn vader, Roodbol senior. De rijzige kalende man die je altijd glazig, doch vriendelijk aankeek als je als kind om 'n bommetje vroeg.
''Wil je er ook een rolletje klappertjes bij?'' Was dan de logische vervolgvraag, want ja; dat ding voor de deur omhoog gooien, zonder knal,
dat schoot natuurlijk ook weer niet zo erg op!
Zijn zoon Rob lijkt veel, qua uiterlijk, op zijn vader. En nog altijd is het wekelijks gezellig loten kopen en de TV Gids (Mikrogids.) Steevast dan even een praatje maken. Dat maakt het leuk! Die persoonlijke aandacht vind je nog.
Ja; de rest van de ondernemers aldaar ken ik niet zo goed, vrees ik. Ik ben nog nooit in de shoarmazaak geweest, maar ontving onlangs een folder. ''De Oase'' heten ze. O ja? Ja! Mooi!
Men maakt en verkoopt heerlijke dingen. Idee voor als ik 'n keer geen zin heb om eten te ''Magnetronnen''. De waakvlam zegt mij niets. Die ''rommelzaak'' is ook 'n grappig winkeltje.
Bij de voorganger van dit bedrijfje heb ik weleens iets verkocht op audiogebied, wat ik overhad. Had ik weer 'n paar tientjes. Beetje ''ritselen''. Een leuke ''snuffelzaak'' is dat.
Het is te hopen dat deze ondernemers een nieuwe start kunnen maken als ''de overkant'' eenmaal klaar is. Het zal alleen een gigantische toer worden om de dan fors hogere winkelpachtsommen te betalen. Dat zal meer dan het dubbele zijn.
Op basis van de huidige ''leegstroom'', wat gemiddeld 800 klanten kost, kan daar natuurlijk nooit niet tegenop verdiend worden. Het is nu goed te merken dat de flatbewoners er weg zijn!
Men redt het nog net, maar dat is alleen te danken aan de zeer lage pachtsommen die voor de oude winkelgallerij wordt gevraagd.
Echter; wie weet hoe het nog gaat lopen als over een paar jaar met een nieuw elan deze en nieuwe ondernemers de nieuwe bewoners van de Hannie Schaftstraat gaan voorzien in behoeften?
Sommigen gaan met pensioen zoals de sympathieke Tom Leeuwenburg, de Slager. Anderen (ook nieuwe slager) komen terug. Maar dat duurt nog zeker tot 2015. Dan is de buurt-metamorfose kompleet!