Zo was het toen... Haarlem Oost

______________________________________________________________________

De foto's in de berichten zijn meestal verkleind weergegeven.
Door op de foto te klikken kan dan een groter formaat foto worden bekeken.
______________________________________________________________________


dinsdag 24 mei 2011

Sloopflats: als een kaartenhuis…


23 mei 2011
Door: Jacqueline
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Tekst & foto’s: Bep Uithol


Maandagochtend was het eindelijk zo ver: het laatste stuk van de sloopflat aan de Hannie Schaftstraat werd door een supergrote kraan aangepakt. Om 11.27 uur zakte het bovenste deel van de flat als een kaartenhuis in elkaar.

Ziezo, dat was het dan. Na twee weken is het eerste deel van de sloop gedaan. Nog vijf van deze flats te gaan. Die zullen hopelijk sneller gesloopt worden dan deze. Er waren in het begin veel problemen die opgelost moesten worden.

Vandaag werd weer eerst met de hand al het hout en ijzer uit het puin verwijderd. Daarna begon het grote werk. De grote kraan die vorige week arriveerde, is hard nodig om de klus te kunnen klaren.

Er kwamen weer veel belangstellenden kijken. De marechaussee deed oefeningen, die ik niet mocht fotograferen. Er werd zelfs expres een brandje gesticht. Daar kwam later ook de brandweer op af. Of dat ook bij de oefening hoorde, weet ik niet.

Ook de jongens van Paswerk kwamen kijken. Zij lijken te verzuchten: moeten we dit allemaal ook opruimen?! Dat lukt ons nooit!

Deze foto’s zijn de laatste van een serie van 38 stuks die ik vandaag maakte. Voorlopig zijn dit de laatste van de sloop…


________________________________________

  1. Ron

    Zo! Aan mij de eer voor de start van een nieuwe serie van reacties, Bep? (Hahaha…) Nee, maar serieus; ik heb het gemist. Was helaas te laat, inderdaad! Het is gebeurd met flat nummer 1!

    Nou, Ron; huis 158, zoals jij het noemde, is ter ziele. Knabbel en Babbel hebben de taak overgelaten aan ”Willem Bever”. Die heeft ”grotere tanden” en is sterker, zoals te zien.

    Mooie actiefoto, Bep! Tja. Nu komt er schot in. Wel wennen, hoor, die grote open plek die nu ineens is ontstaan. Tja… Als je het al je hele leven hebt gekend en ineens krijg je een ander zicht op de Schipholweg. Apart perspectief, zo!

    Een ding is zeker! Als die flats dadelijk plat zijn, krijgen de bewoners aan de overkant van de Hannie Schaftstraat een koude winter, met die wind vanuit het zuidoosten, voordat het weer bebouwd is. Dat zullen ze wel gaan merken…

  2. Ron Magielsen

    Ja, Ron; de foto’s liegen er niet om.
    Eindelijk de eerste flat naar de eeuwige vlakte (letterlijk en figuurlijk) Hahaha.
    Voor de laagbouw bewoners gaat er denk ik, een wereld open, ze krijgen gratis en voor niets, uitzicht op de Schipholweg.
    Maar ze krijgen er ook wat anders bij, ook gratis en voor niets.
    Want, wat dacht je als straks van de zomer alles gortdroog is, en de wind vrij spel krijgt? met al dat stof en fijn zand zal dat geen pretje zijn.
    Nee; daar zullen ze vast niet blij mee zijn.
    Maar goed” de flat is weg, en zoals Willeke Albertie ooit zong “Dag oude woning”.
    Groetjes.
    Ron M.

  3. Bep

    Ja Ron,helaas was je te laat maar je kan het niet altijd voor zijn.Gelukkig zijn er nog foto’s en Jacqueline die ze zo snel op de site zette.Dank hiervoor! (de brandweer oefende niet samen met de marechaussee)

  4. Ron Magielsen

    Mooie foto’s, Mark!

  5. Ron Magielsen

    Bep? jij ook hoor? mooie foto’s

  6. Ron

    Zo, Ed! Je hebt aardig concurrentie gekregen met je foto-series, kerel! Er zijn er nog meer die dat ook mooi kunnen, zoals Mark laat zien, he?

    Alles bij elkaar levert het erg mooie plaatjes op voor de geschiedenis-boeken over de Hannie Schaftstraat zoals het ooit was, wanneer we terug kunnen kijken als de nieuwbouw er eenmaal staat en alles klaar is en dan kunnen vergelijken.

  7. Ron Magielsen

    Wat zal er met het beeld gebeuren!!! wordt het opgeknapt en komt het in de nieuwe wijk te staan.
    Of gaat het net als met de flat’s, de hamer erin.
    Wie weet het.
    Ron M.

  8. Ron

    Dat beeld blijft zeker heel, Ron. Het is een memorabel oorlogs-monument. Het zou een godsschandaal zijn als dat werd gesloopt, of worden verplaatst naar een nieuwe wijk.

    Ik denk dat het daar, mede, is geplaatst, als ”sluitstuk” van, destijds, de voltooiing van de nieuwe wijk. Wie weet kan het weer ”illustratief” daarvoor zijn, als de nieuwe wijk ”straks” klaar is, naast zijn primair bedoelde herdenkingsfunctie!

    Ik vind wel dat een opknapbeurt geen kwaad zou kunnen, want het beeld ziet er erg smerig uit, onder de jarenlange uitlaatgas-rook en andere invloeden, zoals van het weer etc… Vraag me af wie het ooit heeft gemaakt? Was het niet Mari Andriessen? (De maker van o.a. ”De Dokwerker”.)

  9. Ed Post

    Net nog langsgereden. Er zijn nu in totaal 4 kranen aan het werk, en die grote is al weer druk bezig met het wegknabbelen van flat nummer 2….
    Tijd voor een nieuw topic ‘De sloop van flat 2′???

    Ik ben de komende 3,5 weken met vakantie, en kan het dus niet blijven volgen. Maar gelukkig kan ik deze site op Tenerife ook bekijken. :-)

  10. Ron

    Mocht ik je voor die tijd niet meer zien, Ed; ik wens jou en Monique een fijne vakantie toe met mooi weer! Het is weer is er aan het verbeteren.

    Ik ga straks even kijken bij flat nr. 2, want er is weer genoeg te zien, zag ik ook al. Gelukkig is de wind ”de andere kant op”, dus fietspad is safe.

    Groetjes,

    RON.

  11. Ron Magielsen

    Ed, ik wens jullie een fijne vakantie.
    Ron M.

  12. Ron Magielsen

    Ron, het beeld is door Theo Mulder gemaakt, datering 1961.
    Het beeld is Noach met de vredesduif.

  13. Addy

    Klopt als een zwerende vinger, Ron M. Theo Mulder was ooit in de leer bij Mari Andriessen.

  14. Ron

    Kijk; de ”appel” valt dus niet ver van de boom, he? Ik zat aardig ”in de buurt”, hahaha… Mari Andriessen was een geweldig beeldhouwer en leermeester, zo te zien aan dat vredes-beeld.

    Andriessen’s beroemdste beelden zijn ”De dokwerker” in Amsterdam (?) gemaakt, naar aanleiding van de februari-staking in de jaren 40. Een mooi ander beeld, ”Bavo” voorstellend, staat in de Kathedraal Sint Bavo aan de Leidsevaart.

    Een derde erg prachtig beeld dat ik ken van Andriessen is ”Man voor het vuurpeloton” aan de Dreef. Het mannetje dat ”gelaten” met zijn ogen naar beneden staat te kijken, terwijl hij ieder moment gefusileerd kon worden. Dat beeld is zo bijzonder omdat het geen ”pathos” heeft, zegt men. Het is een verstild beeld. Erg mooi gemaakt!

    Overigens, mensen; het gaat nu wel een stuk sneller met die enorme kraan erbij! ”Grote halen, snel thuis” lijkt het nieuwe motto te zijn bij het sloopbedrijf. Ze hebben duidelijk tijd in te halen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten