Zo was het toen... Haarlem Oost

______________________________________________________________________

De foto's in de berichten zijn meestal verkleind weergegeven.
Door op de foto te klikken kan dan een groter formaat foto worden bekeken.
______________________________________________________________________


dinsdag 31 augustus 2010

Vallende takken in de straat


Tekst: Jaqueline Schadee
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost

De Richard Holkade ligt bezaaid met takken en bladeren. Afgelopen vrijdag viel een tak van meer dan 20 centimeter doorsnede bijna op een man, die met zijn dochtertje langs het water liep.

Ook een aantal fietsers werd op een haar na geraakt.,,Het is hier levensgevaarlijk”, zegt buurtbewoner Paul Wijngaarden. Vanuit zijn huis aan de Catherina van Rennesplaats ziet hij de metershoge populieren op de kade heen en weer zwiepen. ,,Zelfs zonder wind vallen de takken ervanaf.”

Zijn buurman Jos Holt valt hem bij. ,,Het is hier wachten op dodelijke ongelukken. Als je zo’n tak van tien meter op je hoofd krijgt, overleef je het niet. Ik ben ook een paar keer bijna geraakt – en dan let ik nog goed op!” Holt weet het zeker: de bomen zijn rot: ,,Anders vallen die takken toch niet?”

Volgens de gemeente hoeft hij zich geen zorgen te maken. ,,De algemene gezondheid van de populieren is goed. Ze zijn vorig jaar nog nagekeken”, vertelt een woordvoerster. ,,Maar het blijven populieren. Dat zijn nu eenmaal hoge bomen die veel wind vangen. Zeker bij harde westenwind.”

Ivo Lute van Boomverzorging Mense bv hangt met zijn bakje hoog in de bomen langs de Zomervaart. Vorige week nog heeft hij met zijn collega alle lindes langs de Richard Holkade gecontroleerd. ,,De populieren zijn pas over een paar jaar weer aan de beurt. Ze zijn gezond, dus zullen niet omvallen. Maar ik snap best dat omwonenden zich zorgen maken – ik zou de bomen heel graag willen nalopen. Want al die slagregens, onweersbuien en windstoten van de afgelopen dagen zijn niet normaal voor augustus. En met zulk extreem weer vallen er meer takken dan anders.”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten