Zo was het toen... Haarlem Oost

______________________________________________________________________

De foto's in de berichten zijn meestal verkleind weergegeven.
Door op de foto te klikken kan dan een groter formaat foto worden bekeken.
______________________________________________________________________


dinsdag 31 augustus 2010

Huuropzegging Hannie Schaftstraat


De sloop van de oude flats gaat nu toch echt dichtbij komen.


Onlangs hebben de bewoners van een huurwoning van Ymere in de Hannie Schaftstraat een brief ontvangen over de huuropzegging van hun huidige woning.
________________________________________

Tekst: Ymere

Woont u in een woning van Ymere in de Hannie Schaftstraat in de Slachthuisbuurt? Dan heeft u onlangs een brief ontvangen over de huuropzegging van uw huidige woning.

Deze formulieren moeten zes maanden voor de sloop in het bezit zijn van woningcorporatie Ymere. Bewoners van de Hannie Schaftstraat moeten de formulieren uiterlijk 15 september 2010 terugsturen. In verband met de sloop van uw woning moet u vóór 1 februari a.s. uw huidige woning hebben verlaten.


Vallende takken in de straat


Tekst: Jaqueline Schadee
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost

De Richard Holkade ligt bezaaid met takken en bladeren. Afgelopen vrijdag viel een tak van meer dan 20 centimeter doorsnede bijna op een man, die met zijn dochtertje langs het water liep.

Ook een aantal fietsers werd op een haar na geraakt.,,Het is hier levensgevaarlijk”, zegt buurtbewoner Paul Wijngaarden. Vanuit zijn huis aan de Catherina van Rennesplaats ziet hij de metershoge populieren op de kade heen en weer zwiepen. ,,Zelfs zonder wind vallen de takken ervanaf.”

Zijn buurman Jos Holt valt hem bij. ,,Het is hier wachten op dodelijke ongelukken. Als je zo’n tak van tien meter op je hoofd krijgt, overleef je het niet. Ik ben ook een paar keer bijna geraakt – en dan let ik nog goed op!” Holt weet het zeker: de bomen zijn rot: ,,Anders vallen die takken toch niet?”

Volgens de gemeente hoeft hij zich geen zorgen te maken. ,,De algemene gezondheid van de populieren is goed. Ze zijn vorig jaar nog nagekeken”, vertelt een woordvoerster. ,,Maar het blijven populieren. Dat zijn nu eenmaal hoge bomen die veel wind vangen. Zeker bij harde westenwind.”

Ivo Lute van Boomverzorging Mense bv hangt met zijn bakje hoog in de bomen langs de Zomervaart. Vorige week nog heeft hij met zijn collega alle lindes langs de Richard Holkade gecontroleerd. ,,De populieren zijn pas over een paar jaar weer aan de beurt. Ze zijn gezond, dus zullen niet omvallen. Maar ik snap best dat omwonenden zich zorgen maken – ik zou de bomen heel graag willen nalopen. Want al die slagregens, onweersbuien en windstoten van de afgelopen dagen zijn niet normaal voor augustus. En met zulk extreem weer vallen er meer takken dan anders.”


maandag 23 augustus 2010

Zo was het Toen: Zuid-Oosterkerk


Tekst: Anneke de Nobel
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost
Foto: via Marry Spijkerman


Een mooi zicht op de nieuwbouw in de Slachthuisbuurt. De Richard Holkade en Willem Pijperstraat liggen er gloednieuw en kaarsrecht bij, er wordt hard gewerkt om de buurt een beetje toonbaar te maken.

Zo midden jaren 50 was de omgeving van de Prins Bernhardlaan een grote bouwput. De woningbouwvereniging Patrimonium bouwde zo’n honderd portiekflats met drie- en vierkamer-woningen. Op deze foto, die Marry Spijkerman mij toestuurde, is te zien hoe de grond bouwrijp wordt gemaakt. Kwamen daar de schooltuinen niet?

Op de achtergrond het kerkje van Ir. Boeijinga, dat nu net verlaten is door de krakers en waar Pré Wonen begint met de verbouwing tot kantoorruimte. De kerk is behouden gebleven terwijl het in eerste instantie op de nominatie stond om te worden gesloopt.

Ik heb vernomen dat er vleermuizen in huizen die niet gestoord of verjaagd mogen worden. Als de verbouwing klaar is, komt op het plantsoentje voor de kerk het buurtkunstwerk ‘De Haarlemse Bollen’ te staan,waar de kunstenaars Hannes Kuiper en zijn vrouw Christine Peursum nu nog aan werken in De Hamelink.

Groet van Anneke

14 juni 2010

________________________________________


  1. Ed Post zegt:

    Op de voorgrond zijn de paaltjes uitgezet voor de flats in de Hannie Schaftstraat, welke nu ook weer gesloopt gaan worden.
    De schooltuinen kwamen iets meer naar links achter de zandheuvels.
    O, ik moet naar huis, mijn moeder staat op het balkon te zwaaien!!!

  2. Anneke zegt:

    mijn E-mailadres staat verkeerd weergegeven,achter nobel komt 1,dus a.de.nobel1@kpnplanet.nl.Ik kreeg ook al geen mail de laatste tijd.Groet van Anneke.

  3. gcnswart zegt:

    Heb gehoord dat de eerste flats, van deze kwaliteit gebouwd werden in Siberie, en dat, zonder issolatie, 35 graden onder nul.
    gelukkig gaan deze tochttunnels weg.

  4. Ron zegt:

    Ach, u overdrijft het wel een beetje, meneer Swart, vind ik! Mocht er wat sprake zijn geweest van enige lichte ”natuurlijke ventilatie”, dan was dat zomers in ieder geval een erg aangename!

    Het huis ”ademde” en was niet zo ”potdicht” geisoleerd, zodat je regelmatig met pijn in je hoofd liep. (Gebeurt tegenwoordig nogal eens!)

    En als het ‘s winters dan eens keiharde stormde met lage hele temperaturen… mmmwahhgg… dan legde je wat kranten-proppen voor de deur-kieren, en zo… Of je deed dikke gordijnen dicht!

    Dan werd er hete chocolademelk gemaakt door moeders…, zette je de kolenkachel lekker hoog en kroop je dicht tegen elkaar aan, of ging ervoor liggen… Dat gevoel heb ik nooit meer zo gevoeld.

    Nou, IK heb nooit last van enig ”wind-tunnel-effect” wat u beschrijft, gehad, hoor! Toen was niet alleen ”geluk nog heel gewoon”, maar ook de bijbehorende romantiek! Beetje kachel opporren..

    Die tijd, dat gevoel, komt nooit meer terug, maar zolang die flat er staat denk ik er nog altijd met weemoed, emotie en een nostalgisch gevoel aan weleer terug en met mij vele flat-bewoners!

    Maar u mag gerust uw mening geven, hoor! Ik wilde slechts eens de leuke ”neven-effecten” van een lichte ”natuurlijke ventilatie” er tegenover zetten… Begrijpt u ook beetje die ”andere kant?”

    Och… hoe vaak stormde het? Dikke geitenwollen sokken aan, of pantoffels en ‘s avonds een kruik in bed… nou, het was best uit te houden, hoor!

    Er zal best enige emotie door mij heengaan, als ik, toevallig, zal zien hoe aanstonds een hydraulische schaar met een bijtkracht van 150 ton in 1 keer mij geliefde slaapkamertje waar ik zoveel huiswerk heb gemaakt kapot zal scheuren… is wel zo!

    Weg tastbare herinnering… Het gaat plaats maken voor huizen met een perfecte isolatie en een ”perfect” opgeschroefde huursom… waar niemand meer met de liften kan spelen en niemand meer cowboytje kan spelen in de ”catacomben” van die flats uit 1953… Weg romantiek… weg tastbare herinnering. Het verschil tussen u en mij… en dat is goed!!!

  5. wil zegt:

    Hallo,
    Ik ben het wel een beetje met Ron eens hoor! Natuurlijk beantwoorden deze flats niet meer aan de eisen van de hedendaagse woningen, maar ik heb daar 20 jaar met veel plezier gewoond. En in het begin dus ook geen kachels in de slaapkamers. De bloemen op de ramen in de winter. Later kregen wij (heel luxe) gaskacheltjes in de slaapkamers. Maar eerst alleen een kolenkachel in de kamer. ‘s Winters de zithoek rond de kachel en ‘s zomers draaiden mijn ouders de boel om en zaten we bij het raam. Ach ja…het was een hele leuke tijd daar. Het zal me spijten als de flats worden gesloopt, maar ik begrijp best dat het nu écht niet meer kan.
    Groeten, Wil

  6. Aad Ipenburg zegt:

    Wat renoveren cv erin en je hebt voor jongelui een prachtige start om te beginnen. Nee slopen en dan nieuwe bouwen. Dan zijn ze voor de meesten niet meer te betalen.Woningbouw verenigingen zijn gewoon verkapte makelaars geworden ze handelen in alle soort woningen tegenwordig. Daar moet de politiek is wat aan gaan doen.

  7. Ed Post zegt:

    Waar heb je dat nu nog, stuifsneeuw in de vensterbank… Dat was over toen we de nieuwe ramen kregen. En dat tochten? Dat had je alleen als weer eens iemand zo gemakzuchtig was om de buitendeur van het trapportaal open te laten.
    Nee, voor ons ex-bewoners (uit de goede tijd) was het daar prima wonen.
    Nu is daar echter een zooitje geworden, maar dat heeft mede gewoon te maken met de soort bewoners die er nu wonen ben ik bang.
    Renoveren, daar hangt een prijskaartje aan wat voor deze flats gewoon veel te hoog is. Slopen is dan nog helaas de beste optie. En nieuwbouw lost verpaupering van zo’n buurt ook op, dat is o.a. ook in Amsterdam West te zien.
    Helaas, het is niet anders.

  8. Ray zegt:

    Ik heb dan wel niet in een van de flats gewoond, maar ik heb uren op het nabij gelegen pleintje en trapveldje versleten. Het was een heerlijke tijd in een prachtige buurt. De heerlijke zomers, de zalige winters. In denk nog vaak aan de tijd terug, en Ron ik kan niet anders zeggen dat je het bovenstaande weer prachtig verwoord heb. En als de flats worden neergehaald, zullen we het moeten doen met onze dierbare herinneringen.
    Ray

  9. Ray zegt:

    Ik heb dan wel niet in één van de flats gewoond, maar ik heb heel, heel wat tijd doorgebracht op het nabij gelegen pleintje en trapveldje. Bij het slopen van deze flats verdwijnt er toch weer een stukje tastbare geschiedenis. Ron, je hebt weer prachtig verwoord. Ik zelf woonde in één van de naast gelegen straten, waar ‘s winters ook de bloemen op de ramen stonden, de wind binnen lichtelijk voelbaar was, maar wat deerde het. Ik denk nog geregeld met plezier aan die tijd terug. Onze rijke herinneringen pakt niemand ons af!
    Ray

  10. Ray zegt:

    Soort gelijk bericht gisteren geplaatst, welke ik niet terug kon vinden. Vandaar vandaag soortgelijk nieuw stuk geschreven. Zag echter later dat reactie in afwachting is van moderatie. Dus vandaar twee maal geplaatst. Excuus.

  11. Ron zegt:

    Bedankt, Ray! Och ja… het is nu ook weer niet zo dat ik gelijk die ”man met Bugatti”, destijds, in huilen zal uitbarsten, als aanstonds die flat(s) worden gesloopt met een hydraulische schaar van de firma van Beelen, Bottelier, of wie dan ook?

    Het is precies wat Wil en Ed, in hun bijdrage, elders in dit blok,ook terecht hebben opgemerkt. Het kan gewoon niet meer zo.

    De huidige ergonomie, een term dat de mate van comfort markeert en vroeger niet eens bestond bij mijn weten, dus wat er tegenwoordig aan eisen aan woningen, ook sociale huurwoningen, worden gesteld, zijn zoveel hoger dan deze flats ooit kunnen bieden, dat slopen de beste optie is.

    Rationeel gezien natuurlijk helemaal waar, maar ja… onze herinneringen drijven nu eenmaal niet op ratio, maar op pure emotie. Het was er… we woonden daar in een van die flats, of zoals in jouw geval dicht in de buurt. Beleefden van alles.

    We hebben gespeeld. We maakten plezier. We lachten. We huilden, als we weer eens vielen van de klim-rekken of fiets, of zo…

    We baalden enorm, als we zaten te spelen in de zandbak, op het pleintje, en tijdens het spelen de palm van je hand weer bruin werd gekleurd, met bijbehorende penetrante geur, omdat je vol in een hoop katten-stront had gegrepen zodat je je spel moest onderbreken om je handen te wassen.

    Dat soort details. Die herinneringen gekoppeld aan die van de flat en de buurt, tja… ze zullen nooit meer verloren gaan.

    Zeker niet zolang ze worden opgetekend door mensen, buurtbewoners, (niet alleen ik die kennelijk ”gezegend” is met een nog, in aanleg, aardig functioneel en redelijk ”fotografisch lange termijn-geheugen” dat beslist verder reikt als slechts ”twee megapixel”, om de hier spontaan ontstane ”woord-spelende metafoor” ietsje ”door te trekken”)

    Dus ook anderen die daar nog steeds mede van kunnen getuigen weten nog genoeg herinneringen ”naar boven” te halen… Zeker!

    Een heerlijke tijd… Dadelijk ”voltooid verleden tijd”… Tijd voor wat anders? ”Het wordt tijd zeggen anderen weer. Hoogste tijd zeggen weer anderen… Voor alles is wat te zeggen en getuigd van de juistheid van hun conclusies… Maar die tijd van toen komt niet meer terug… De flats hebben hun tijd gehad! Maar de herinneringen blijven we koesteren en die zijn TIJDLOOS!

    Met vr.gr,

    RON.

  12. Ron Magielsen zegt:

    Ik heb in de hannieschaft gewoont op nummer 158 2hoog.
    Dat was in de jaren 60/70.
    Was bevriend met Sjon de Wit, Andre Tullenaar, Ron Spee, Fred Spee, Henk Bierman, Jhon v.d.Wel
    Jefrie Rademaker en Jos Weers.
    Voetballen op het grasveld en dan weer op je zodemieter krijgen van de wijk agent.
    Pvc pijpen pikken toen Schalkwijk werd opgebouwd, van die pijpen maakte wij weer pijl en boog van.
    Elke zondag naar de speeltuin Kindervreugd, Tarzan films kijken. Weet nog wel dat wij een bandje hadden, gingen in de kelder spelen.
    Dit sloeg nergens op, maar was wel geinig, er zat ook een meisje bij alleen ben ik de naam vergeten.
    Ik ben nog in 2010 wezen kijken in de buurt, wat is het daar achteruit gegaan met de buurt.
    In de tijd dat ik daar woonde, zag het er 100 keer beter uit.
    Maar wat een geweldige jeugd heb ik daar gehad.
    Hoop ooit nog eens contact te krijgen met een van de namen die daar hebben gewoont.
    Als iemand mij herkent mail me maar.
    r.magielsen@quicknet.nl

  13. Aad Ipenburg zegt:

    IK weet het niet zeker of het de zelfde Andre Tullenaar is maar die ik bedoelde was leraar op een basis school in Hoofddorp. En die is een paar maanden geleden overleden.

  14. Ron Magielsen zegt:

    Beste Aad.
    Het zou zo maar eens kunnen.
    Ik heb ze vanaf 1974 niet meer gezien of gesproken.
    In 1974 ben ik verhuist naar Heerhugowaard.

  15. Ardy Henneman zegt:

    Beste Ron en Aad,

    De Andre Tullenaar die jullie noemen was inderdaad leraar in Hoofddorp en is op 15 november j.l. overleden na een kortstondige ziekte. Ik ken Andre vanaf de tijd dat hij in Schalkwijk woonde en ben 34 jaar bevriend met hem geweest. We missen hem erg.

  16. Ron Magielsen zegt:

    Beste Ardy.
    Gecondoleerd met je vriend en veel sterkte.

  17. Aad Ipenburg zegt:

    Verschillende van mijn kinderen hebben bij Andre in de klas gezeten dat was de bosrank in Hoofddorp.



woensdag 4 augustus 2010

Winkels uit het verleden

Bron: Website Wijkraad Slachthuisbuurt

Tijdens één van mijn zoektochten op het internet kwam ik op de website van de Wijkraad Slachthuisbuurt onderstaande lijst van winkels in de Slachthuisbuurt tegen. Regelmatig hoor ik discussies over wie in welke winkel zat, en onderstaande lijst kan bij dit vraagstuk een prima hulpmiddel zijn.

Overigens heb ik geconstateerd dat dit stuk niet volledig is. Aanvullingen worden dan ook zeer op prijs gesteld en kunnen onderaan deze pagina worden ingediend.

Groet, Ed Post.


____________________________________________________


Winkels in de Slachthuisbuurt


Update: 12-08-2006 / Straat: Winkelnaam: Soort winkel: Naam Eigenaar: Bijnaam Beroep: Jaar:

Bernard Zweersstraat 2 Oosterkwartier HKC

Byzantiumstraat (hoek Corn. Van Noordestraat) 18 Heijboom Groentewinkel
Byzantiumstraat (hoek Corn. Van Noordestraat) 18 Brusee Groentewinkel
Byzantiumstraat (hoek Corn. Van Noordestraat) 18-zw De Vries Mw.
Byzantiumstraat (hoek Corn. Van Noordestraat) 18-zw Leo Braam Fysio Therapie Haarlem Oost
Byzantiumstraat (hoek Corn. Van Noordestraat) 20 Best Bakker
Byzantiumstraat (hoek Corn. Van Noordestraat) 20 Schavemaker Bakker
Byzantiumstraat (hoek Corn. Van Noordestraat) 20 Tullenaar Bakker
Byzantiumstraat (hoek Corn. Van Noordestraat) 20 Verkerk Bakker
Byzantiumstraat (hoek Corn. Van Noordestraat) 20 Momenteel 3 appartementen
Byzantiumstraat (hoek Schalkwijkerstraat) 23-zw Co-op Kruidenierswinkel
Byzantiumstraat (hoek Schalkwijkerstraat) 23-zw Meisje met de blonde haren Café
Byzantiumstraat (hoek Schalkwijkerstraat) 2-zw Scheerder Bakker
Byzantiumstraat (hoek Schalkwijkerstraat) 2-zw Eckhardt Stomerij / Ladders ophalen
Byzantiumstraat (hoek Schalkwijkerstraat) 2-zw Van Tricht Radio reparatie
Byzantiumstraat (hoek Schalkwijkerstraat) 2-zw Momenteel Woonhuis
Byzantiumstraat (hoek Vijfhuizerstraat) 17 Huurkantoortje woningbouw ver.
Byzantiumstraat (hoek Vijfhuizerstraat) 17 van de Vooren Kruidenierswinkel
Byzantiumstraat (hoek Vijfhuizerstraat) 17 Momenteel Woonhuis
Byzantiumstraat (hoek Vijfhuizerstraat) 28 Maarten Sigarenwinkel / Bibliotheek
Byzantiumstraat (hoek Vijfhuizerstraat) 28 Schackmann Juwelier
Byzantiumstraat (hoek Vijfhuizerstraat) 28 Lex ten Dam Juwelier
Byzantiumstraat (hoek Vijfhuizerstraat) 28 Momenteel Woonhuis
Byzantiumstraat Co-op Bakkerij
Byzantiumstraat Salvage Calamiteiten
Byzantiumstraat Nu woonhuizen
Byzantiumstraat 1 Co-op Kruidenier
Byzantiumstraat 3 Booms Meubels & Gordijnen Siem van de Werff
Byzantiumstraat 3 Simon Foto Studio
Byzantiumstraat 5 Kossen Vleesrijders Gebommedeerd
Byzantiumstraat 7 de Peperbus Kruiden / Specerijen
Byzantiumstraat 9 De Pater Manufacturen
Byzantiumstraat 9 Barten Manufacturen
Byzantiumstraat 9 Brusee Groentewinkel
Byzantiumstraat 9 Turkse groentewinkel
Byzantiumstraat 11 Voogd Huisarts
Byzantiumstraat 11 Rezelman Dr. Huisarts De Fietsenmaker
Byzantiumstraat 11 Brummelkamp Huisarts
Byzantiumstraat 15 Joop Scheerder Hengelsport
Byzantiumstraat 15 Kacem Kapsalon
Byzantiumstraat 15-17 De Sleutel Ijzerwaren / Huishoudelijk Kordelaar
Byzantiumstraat 17 De Hobbyrette Petra?
Byzantiumstraat 17 Duama Turkse Supermarkt
Byzantiumstraat 24-rd. Mw. Verzijl-Greebe Heilgymnastiek / Massage
Byzantiumstraat 24 Starink M. Paramedisch Collektief
Byzantiumstraat 26 Put Wasmachine / Huishoudmach.
Byzantiumstraat 26 Put Fietsen

Cornelis van Noordestraat (hoek Friezenstraat) 2 Steenkist Groentewinkel
Cornelis van Noordestraat (hoek Friezenstraat) 2 Rosbach Kruidenier
Cornelis van Noordestraat (hoek Friezenstraat) 2 Steenkist Garen en Band winkel
Cornelis van Noordestraat 17 zw. Schotvanger Groente pakhuis
Cornelis van Noordestraat 46 Cliteur Toneel Kapper

Emostraat 41 van Eerden Kruidenier
Emostraat 41 Nu Woonhuis

Diederikstraat 13 Huurkantoor "Het Oosten" Momenteel woonhuis

Dubbele Buurt 2e huis vanaf het bruggetje over Zomervt. Terpoorten Fietsenwinkel/reparatie/Taxi
Dubbelebuurt Aan de waterkant Westerman Boerderijtje
Dubbelebuurt Aan de waterkant Goes Schoenmaker
Dubbelebuurt Aan de waterkant Wolf Schoenmaker
Dubbelebuurt Aan de waterkant Goos Visboer
Dubbelebuurt Aan de waterkant Marchand Aannemer
Dubbelebuurt Aan de waterkant Scheffer Piet Houtbewerking
Dubbelebuurt Aan de waterkant van Roode Ab Houthandel

Graafschapstraat (hoek Schalkwijkerstraat) De Graaf Kruidenier
Graafschapstraat (hoek Schalkwijkerstraat) Rauza de Graaf Orgelschool

Hannie Schaftstraat 1 Co-operatie Kruidenier
Hannie Schaftstraat 1 Nedersticht Kruidenier
Hannie Schaftstraat 1 Andalusie Groentewinkel
Hannie Schaftstraat 5 Wiggeren van Supermarkt
Hannie Schaftstraat 5 Nedersticht Groentewinkel
Hannie Schaftstraat 7 Bike Trend Fietsenwinkel
Hannie Schaftstraat 7 Fiets Fan Aat Fietsenwinkel
Hannie Schaftstraat 9 De Kat Supermarkt
Hannie Schaftstraat 9 Fa. Dammers Huishoudelijke artikelen
Hannie Schaftstraat 9 Rosalinde Bloemenwinkel H.van der Linde
Hannie Schaftstraat 13 Fa. Dammers Melkwinkel
Hannie Schaftstraat 15 Combi Shop Huishoudelijke artikelen
Hannie Schaftstraat 150 Everybody Buurtsportcentrum
Hannie Schaftstraat 17 Ami Manufacturen Fam.Vink
Hannie Schaftstraat 17 Kinderfysiotherapie / Haptonomie Justine Schouten
Hannie Schaftstraat 17 Witte Wolwinkel `´t Swarte Schaep Breiwol Mw.Mok
Hannie Schaftstraat 17 Wolwinkel Breiwol Mw. Wigman
Hannie Schaftstraat 17 Carels Broodwinkel
Hannie Schaftstraat 23 Hannie Schaft Broodjeszaak Broodwinkel
Hannie Schaftstraat 23 Kleding / modezaak
Hannie Schaftstraat 25 Sigarenmagazijn ´t Rokertje. Sigarenwinkel Roodbol Sr.
Hannie Schaftstraat 25 Rob Roodbol Sigarenwinkel Roodbol Jr.
Hannie Schaftstraat 31 Het zonnetje van Haarlem Zonnestudio
Hannie Schaftstraat 31 De Winter Drogistgerij
Hannie Schaftstraat 31 Sikking Drogisterij
Hannie Schaftstraat 31 2e hands winkeltje
Hannie Schaftstraat 33 Straathof Sr. Slager Straathond
Hannie Schaftstraat 31 Straathof Jr (Gerard) Slager
Hannie Schaftstraat 31 De Waakvlam Huurdersvereniging
Hannie Schaftstraat 33 Tom Leeuwenburg Slager
Hannie Schaftstraat 39 Drukwinkeltje Drukkerij
Hannie Schaftstraat 39 De Block Radio & Televisie winkel
Hannie Schaftstraat 41 Houben Kapper
Hannie Schaftstraat 41 Indigo Dames & Herenkapper
Hannie Schaftstraat 47 My Home Woninginrichting
Hannie Schaftstraat 7 Bike Trend Fietsenwinkel
Hannie Schaftstraat 7 Staat momenteel leeg
Hannie Schaftstraat 9 Fa. Dammers Huishoudelijke artikelen
Hannie Schaftstraat 9 Rosalinde Bloemenwinkel H.van der Linde
Hannie Schaftstraat 9 Staat momenteel leeg

Hof van Egmond (hoek Arnulfstraat) 45 Hulsebosch Kruidenier
Hof van Egmond (hoek Arnulfstraat) 45 Dreijer Bloemenwinkel
Hof van Egmond (hoek Arnulfstraat) 45 Momenteel Woonhuis
Hof van Egmond (hoek Arnulfstraat) 53 Beelen (Hooij) Drankenwinkel
Hof van Egmond (hoek Arnulfstraat) 53 ? Behang & Verfwinkel
Hof van Egmond (hoek Arnulfstraat) 53 Hoogland Fietsenwinkel
Hof van Egmond (hoek Arnulfstraat) 53 Scheffelaar Vloerverwarming
Hof van Egmond (hoek Arnulfstraat) 53 Teerenstra Aannemer
Hof van Egmond (hoek Diederikstraat) 1-3 Lieshout N.G. van Melkhandelaar 1927
Hof van Egmond (hoek Diederikstraat) 1-3 Hulsebos Zuivelwinkel
Hof van Egmond (hoek Diederikstraat) 1-3 Vink Zuivelwinkel
Hof van Egmond (hoek Diederikstraat) 1-3 Ijzerman Zuivelwinkel
Hof van Egmond (hoek Diederikstraat) 1-3 Momenteel Woonhuis
Hof van Egmond (hoek Diederikstraat) 2 Bos Groentewinkel
Hof van Egmond (hoek Diederikstraat) 2 Bouwens Groentewinkel
Hof van Egmond (hoek Diederikstraat) 2 van de Putten Groentewinkel
Hof van Egmond (hoek Diederikstraat) 2 Kaandorp Groentewinkel
Hof van Egmond (hoek Diederikstraat) 2 Momenteel Woonhuis

Hofmeyerstraat 1 Jukes Melkhandel
Hofmeyerstraat 1 Heeren Melkhandel
Hofmeyerstraat 1 van Bakel Melkhandel
Hofmeyerstraat 1 van Bakel nu Diamantboorbedrijf

Kruistochtstraat (hoek Damiatestraat) 29 G.van der Weÿden Kruidenier
Kruistochtstraat (hoek Damiatestraat) 3b. Huibens Kapper
Kruistochtstraat (hoek Damiatestraat) 3b Hezius Dames en heren kapper
Kruistochtstraat (hoek Damiatestraat) 3b Ciska Kapper
Kruistochtstraat (hoek Emostraat) 11 Blom Melkzaak
Kruistochtstraat (hoek Emostraat) 11 Stolwijk Melkzaak
Kruistochtstraat (hoek Emostraat) 11 Kuijk Slagerij
Kruistochtstraat (hoek Emostraat) 11 Koenen ? Kilogigant
Kruistochtstraat (hoek Emostraat) 11 Traiteur a la carte Traiteur
Kruistochtstraat (hoek Emostraat) 11 Zijlmans Catering
Kruistochtstraat (hoek Godfried v.Boulionstraat) 1 Webbe - Middag Kruidenier / Groentewinkel
Kruistochtstraat (hoek Godfried v.Boulionstraat) 1 Spijker Vleesmachines Werkhoven
Kruistochtstraat (hoek Godfried v.Boulionstraat) 1 Momenteel Woonhuis
Kruistochtstraat (hoek Graaf van Wiedstraat) 54 van Rijn Sigarenwinkel / postkantoortje
Kruistochtstraat (hoek Graaf van Wiedstraat) 54 Peter Leyfeldt Dierenarts
Kruistochtstraat (hoek Graaf Willemstraat) 51 Hilbers Groentewinkel
Kruistochtstraat (hoek Graaf Willemstraat) 51 Kraaienhagen Groentewinkel
Kruistochtstraat (hoek Graaf Willemstraat) 51 Bike Sportive Fietsenwinkel
Kruistochtstraat (hoek van Keulenstraat) Stolwijk Melkwinkel
Kruistochtstraat (hoek Zomervaart) 3 Co-op Kruidenier
Kruistochtstraat (hoek Zomervaart) 3 Café Looman Leo & Irma, Piet
Kruistochtstraat (hoek Zomervaart) 3 Turks of Marokaans Café ?
Kruistochtstraat ? Verzekeringsagent
Kruistochtstraat 3 Wesselink Groentewinkel
Kruistochtstraat 3 Maison Joke Dames Kapper
Kruistochtstraat 3 Bijzonder Dames Kapper

Merovingenstraat (hoek Slachthuisstraat) 76 Intveld Groentewinkel
Merovingenstraat (hoek Slachthuisstraat) 76 De Groot Drogist
Merovingenstraat (hoek Slachthuisstraat) 76 Sterk Drogist Nekkie
Merovingenstraat (hoek Slachthuisstraat) 76 Clément Drogist
Merovingenstraat (hoek Slachthuisstraat) 76 Hoorweg Dierenarts
Merovingenstraat (hoek Slachthuisstraat) 76 Mieke's Buurtsuper Buurtsuper Mieke
Merovingenstraat (hoek Slachthuisstraat) 76 Mieke's 2e hands kleding
Merovingenstraat (hoek Slachthuisstraat) 78 Martens Zand, zeep, soda - olie
Merovingenstraat (hoek Slachthuisstraat) 78 Klaver Zuivelwinkel 1939 1968
Merovingenstraat (hoek Slachthuisstraat) 78 Woonhuis
Merovingenstraat (hoek Slachthuisstraat) 78 Momenteel afgebroken

Nijlstraat (hoek Kruistochtstraat) 68 Dr. Wildschut Huisarts
Nijlstraat (hoek Kruistochtstraat) 68 Huurkantoortje Ons Belang
Nijlstraat (hoek Kruistochtstraat) 68 Verhagen & Polak. Aannemers grondwerken
Nijlstraat (hoek Kruistochtstraat) 68 Momenteel Woonhuis
Nijlstraat 1 Nedersticht Slager De eendjes
Nijlstraat 1 van Dansik Slager Mario van Dansik
Nijlstraat 1 Kantoor
Nijlstraat 23 Prent Electrazaak

Patriarchstraat (hoek Zomerstraat) 42 Joop Wijdeman Sigarenwinkel

Pepijnstraat 2 Schotvanger Groentewinkel
Pepijnstraat 2 van Tiel Groentewinkel
Pepijnstraat 2 Onze Woning Huurkantoortje
Pepijnstraat 2 Autorijschool

Saracenenstraat 2 Terpoorten Bakkerij
Saracenenstraat 2 De Graaf Behang, Verf en Peterolie
Saracenenstraat 4 Van Egmond Melkboer
Saracenenstraat 4 Sier Melkboer

Schalkwijkerstraat (aan de waterkant huis stond vrij) Snoepwinkeltje
Schalkwijkerstraat (hoek Graafschapstraat) 2 De Graaf of Bijster ? Sigarenwinkel
Schalkwijkerstraat (hoek Graafschapstraat) 2 Betlem Sigarenwinkel
Schalkwijkerstraat 9 Peltenburg Houthandel
Schalkwijkerstraat D'yserinck Olievaten reinigen
Schalkwijkerstraat 11-a Vlucht B. van der Melkverkoper 1900
Schalkwijkerstraat 11-b Vallenduuk B. Voermansknecht 1900
Schalkwijkerstraat 11-c Houtkamp T.J.C. Schilderknecht 1900
Schalkwijkerstraat 11-d Vlist H. van der Scheepstimmerman 1900
Schalkwijkerstraat 13 Scheffer Houthandel
Schalkwijkerstraat 13 Scheffer Keukenstudio BV.
Schalkwijkerstraat 13-c van Roode (de andere) Kistenmakerij
Schalkwijkerstraat 13-c van Roode (de andere) Snackbar
Schalkwijkerstraat 13-b Ab van Roode Houthandel
Schalkwijkerstraat 13-b Doe Land van Roode Doe het zelf zaak
Schalkwijkerstraat 13-d Sigarenzaak Dochter van Umans Wester
Schalkwijkerstraat 13-d van Rooden Snackbar
Schalkwijkerstraat 149 Deka Supermarkt
Schalkwijkerstraat 151 Kwikfit Bandenservice
Schalkwijkerstraat 17-zw Unilever Uitdeelpunt
Schalkwijkerstraat 17-zw Pakhuis van Tjade Petri Tjade Petri
Schalkwijkerstraat 17-zw Tjade Petri Verf winkel
Schalkwijkerstraat 21 Luijken Electrawinkel
Schalkwijkerstraat 23 Coop. De Vooruitgang Kruidenier
Schalkwijkerstraat 25 Beunder Tuin benodigdheden
Schalkwijkerstraat 25 Dasia Sportwinkel
Schalkwijkerstraat 25-27 Heeremans Garage
Schalkwijkerstraat 29 Den Hollander Schildersbedrijf
Schalkwijkerstraat 47-zw Goossens Kapper

Slachthuisstraat (hoek Corn. Van Noordestraat) 15 zw. Stut Sigarenwinkel
Slachthuisstraat (hoek Corn. Van Noordestraat) 15 zw. Zijlstra Schrijfwaren / bibliotheek Manke Tinus
Slachthuisstraat (hoek Corn. Van Noordestraat) 15 zw. ? Pedicure
Slachthuisstraat (hoek Corn. Van Noordestraat) 15 zw. Momenteel Woonhuis
Slachthuisstraat (hoek Karolingenstraat) 58 Koster F.A.. Luiting Manufacturen 1929
Slachthuisstraat (hoek Karolingenstraat) 58 Otto Breiwol Twee zusters
Slachthuisstraat (hoek Karolingenstraat) 58 Zuidweg Meubelstoffering
Slachthuisstraat (hoek Karolingenstraat) 58 Wijkwinkel
Slachthuisstraat (hoek Karolingenstraat) 58 Summer 2e hands televisies
Slachthuisstraat (hoek Karolingenstraat) 58 Damen Fietsenwinkel
Slachthuisstraat (hoek Karolingenstraat) 58 Fietsenwinkel In de Slachthuisstr. Fietsenwinkel
Slachthuisstraat (hoek Karolingenstraat) 60 Van Thijn & Bakker Slager
Slachthuisstraat (hoek Karolingenstraat) 60 Fabel Slager
Slachthuisstraat (hoek Karolingenstraat) 60 Piet Schouten Slager
Slachthuisstraat (hoek Karolingenstraat) 60 Dennis Herenkapper
Slachthuisstraat (hoek Karolingenstraat) 60 Momenteel Woonhuis
Slachthuisstraat (hoek Keizer Karelstraat) 12 Domburg Kruidenier
Slachthuisstraat (hoek Keizer Karelstraat) 12 Leenders Buurtsuper
Slachthuisstraat (hoek Keizer Karelstraat) 12 Koene Zonnestudio Golden Beauty
Slachthuisstraat (hoek Keizer Karelstraat) 12 Dennis Herenkapper
Slachthuisstraat (hoek Keizer Karelstraat) 14 Kitseroo Groentewinkel
Slachthuisstraat (hoek Keizer Karelstraat) 14 De Boer - Kitseroo Drankenwinkel
Slachthuisstraat (hoek Keizer Karelstraat) 14 Kitseroo Speelautomaten
Slachthuisstraat (hoek Kruistochtstraat) 103 Charité Bakker
Slachthuisstraat (hoek Kruistochtstraat) 103 Theel Kapper
Slachthuisstraat (hoek Kruistochtstraat) 103 Priester Kapper
Slachthuisstraat (hoek Kruistochtstraat) 103 Momenteel Woonhuis
Slachthuisstraat (hoek Pladellastraat) 112 Sandifort Sigarenwinkel
Slachthuisstraat (hoek Pladellastraat) 112 de Prie Sigarenwinkel
Slachthuisstraat (hoek Pladellastraat) 112 Evenhuis Sigarenzaak/ Patat Bijartikelen
Slachthuisstraat (hoek Pladellastraat) 112 t Hoekje Snackbar Fam.Stok
Slachthuisstraat (hoek Pladellastraat) 112 De Smulhoek Snackbar
Slachthuisstraat (hoek Pladellastraat) 112 De Smulsmurf Snackbar
Slachthuisstraat (hoek Saracenenstraat) 53zw Luiting Sigarenwinkel
Slachthuisstraat (hoek Saracenenstraat) 53zw Jonker Sigarenwinkel
Slachthuisstraat (hoek Saracenenstraat) 53zw Cicero Drukkerij
Slachthuisstraat (hoek Schalkwijkerstraat) 1 Hart Bakker
Slachthuisstraat (hoek Schalkwijkerstraat) 1 Verkerk Bakker
Slachthuisstraat (hoek Schalkwijkerstraat) 1 Elmed Fitnes apparatuur
Slachthuisstraat (hoek Schalkwijkerstraat) 61 Bijster Sigarenwinkel
Slachthuisstraat (hoek Schalkwijkerstraat) 61 van Tricht Televisie reparatie
Slachthuisstraat (hoek Schalkwijkerstraat) 61 Momenteel Woonhuis

van Keulenstraat (hoek Vier sterrenstraat) 2 van der Aar Melkwinkel
van Keulenstraat (hoek Vier sterrenstraat) 2 Drukkerij Cicero Drukkerij
Van Keulenstraat 59 De Bazar Snoepwinkel Lutikhuizen
Van Keulenstraat 59 De Driesprong Fam. Steenkist
Van Keulenstraat 59 Tweedehands spullen

Vijfhuizerstraat (hoek Dorreboomstraat) 7 Goossens Dameskapper
Vijfhuizerstraat (hoek Dorreboomstraat) 7 Kapsalon Loes Fortgens (man Dansschool)
Vijfhuizerstraat ? Hamersveld Autosloperij / Onderdelen VW
Vijfhuizerstraat ? Veldhuizen Melkboer
Vijfhuizerstraat ? Michel Oudijzerboer

Willem Pijperstraat 13 Veldhuizen Melkboer
Willem Pijperstraat 13 Smakman Groentenboer
Willem Pijperstraat 13 Rapid Stomen & Verven
Willem Pijperstraat 15 Teerenstra Onderhouddienst Aannemer
Willem Pijperstraat 15 van Leeuwen Slagerij
Willem Pijperstraat 15 Albert Heijn Supermarkt
Willem Pijperstraat 15 Stadstoezicht Wijkteam Oost
Willem Pijperstraat 15 Wijkraad Slachthuisbuurt Wijkraad
Willem Pijperstraat 25 ? Herenkapper
Willem Pijperstraat 25 Momenteel woonhuis
Willem Pijperstraat 3 Buijs Levensmiddelen

Zomerstraat, 2e huis v.a. Vijfhuizerstraat Fietsenwinkel

Zomervaart 144 van der Drift IJssalon / Snackbar
Zomervaart 146 Café de Zomervaart Fam. Hömmels
Zomervaart 146 De Boer Meubels
Zomervaart 148 De Jager Sigarenwinkel
Zomervaart 150 Schous Motorkleding
Zomervaart 154 de Kruijf Herenkapper
Zomervaart 154 Sandman Coffee Shop
Zomervaart 156 Schous Fietsenwinkel

Los handelaren van uit huis Naam:
Arnulfstraat De Graaf Koffie en Thee handel Uit de voorkamer Bezorging per fiets
Barbarossastraat 14 R. Bos Groenten en Fruit 1927
Byzantiumstraat 8 zw. Steenkist A.J. Aannemer
Byzantiumstraat 13 Hengelsportartikelen In de voorkamer
Cornelis van Noordestraat Slager aan huis
Friezenstraat ? ? Schoenmaker uit huis

Friezenstraat 18 van Amstel Groenteventer
Godfried van Bouillonstraat 19 zw Vos Groenteventer
Gouwstraat De Graaf Schoenmaker
Graafschapstraat (hoek Hamelinkstraat) van Mierlo Marktkoopman in Textiel
Karolingenstraat 53 Plomp Loodgieter / Gasfitter
Karolingenstraat 59 Ottenbros Fruithandelaar met handkar Mooie Arebei
Karolingenstraat 60 De Looze Broodventer van Carels
Karolingenstraat 60 Gijs Krombeen Bezorger van Weekbladen
Merovingenstraat 20 Piet Harre Groenteboer met bakfiets
Merovingenstraat 23 De Groot Jan Kolenboer Kolen uit huis
Merovingenstraat 36 Charité Brood & Banket Uit de voorkamer
Merovingenstraat ? Teeuwen & Dochter Bloemenhandel met bakfiets
Nijlstraat 23? Prent Electra
Pepijnstraat 3 Stöver Mevr. Coupeuse
Saracenenstraat 15 Arnoud de Calavom Kleermaker
Siwartstraat 8 van Bakel Autorijschool
Siwartstraat 24 ? Schoenmaker
Slachthuisstraat 25-zw. Koper Schoenmaker
Slachthuisstraat 50-rd Heeren A.H. Snoepwaren
Vijfhuizenstraat ? Van Schoten Fietsenzaak
Vijfhuizenstraat ? Kion Koorddansers Woonde in een caravan
Willem Pijperstraat (Hoek Bastiaanstraat) 106 Loggers Huisarts
Willem Pijperstraat (Hoek Bastiaanstraat) 106 Van Es Huisarts
Willem Pijperstraat (Hoek Bastiaanstraat) 106 Du Bois Huisarts
Zomervaart 82 Westerman Huizensloper
Zomervaart Kok Dijkzeul Schillenboer, 2 broers
Zomervaart Brummelkamp Huisarts
Zomervaart van Bakel Kolenboer


dinsdag 3 augustus 2010

Oude bestemmingsplannen Haarlem Oost

Tekst: Ed Post

Enige tijd geleden kwam ik een aantal oude bestemmingsplannen van Haarlem Oost tegen. Deze bestemmingsplannen zijn nogal groot van formaat zodat ze hieronder verkleind zijn weergegeven. Als je ze aanklikt krijg je de grote versies te zien.
Toch wel leuk om te zien welke plannen de Gemeente Haarlem vroeger had met Haarlem Oost.

Bestemmingsplan Haarlem Oost 14-06-1939


Bestemmingsplan Richard Holkade en omgeving 06-09-1950


Uitbreidingsplan Afronding Haarlem Zuid-Oost Partiële wijziging 1-8-1962


zondag 1 augustus 2010

Aeneas Mackayschool

Tekst: Ed Post


Na de Rehoboth kleuterschool was voor veel kinderen de Aeneas Mackay lagere school het logische vervolg, zo ook voor mij.

1e klas 1964

Even wat persoonlijke feiten op een rij:
Klas 1: juf Bakker, bij haar heb ik schoenveters leren strikken.
Klas 2: juf Tazelaar, tafels van 1 t/m 12 uit je hoofd leren (had zij niet iets met meneer van Zanten uit de 5e klas?).
Klas 3: meneer Lodder, erg fijne leraar, maar helaas in dat schooljaar overleden.
Klas 4: meneer v.d. Ploeg, altijd uitkijken voor z'n lineaal, rookte altijd sigaren en had ook een traporgel.
Klas 5: meneer van Zanten, was erg streng en ik heb ook twee jaar Franse les van hem mogen krijgen, na schooltijd....
Klas 6: meneer Visser, was "hoofd der school".
Op vrijdagmiddag werd altijd het orgel uit de klas van meneer v.d. Ploeg gehaald en boven in de hal geplaatst waarna met de hele school werd gezongen.
Beneden aan weerzijden van de grote trap waren twee ruimtes waarvan de ene werd gebruikt als kantoor voor het hoofd en de andere door de schooltandarts (waar ik gelukkig nooit heen hoefde.) en voor inentingen DKTP.
Iedere schooldag blies meneer Visser altijd op z'n fluit en dan moest je opschieten anders was het hek dicht en moest je aanbellen....
Als de school begon werd altijd een bel geluidt waarna je in rijen moest opstellen om naar je klaslokaal te gaan.

3e klas 1966

6e klas 1969

Vlak voordat de school werd gesloopt in 1985 ben ik nog in de gelegenheid geweest om foto's te maken van zowel de Aeneas Mackayschool als de naastgelegen Rehoboth kleuterschool.
Ik heb de foto's van de Aeneas Mackayschool hieronder geplaatst, die van de Rehoboth kleuterschool staan in het artikel over die school.
Wat mij wel opviel was dat toen ik er op school zat alles zo groot leek, maar in 1985 bleek hoe klein deze school eigenlijk was.
Overigens kwam ik tijdens de fotosessie ook nog een aantal les- en leesboekjes uit mijn schoolperiode tegen.
Ik heb de voorzijde van deze boekjes gescand en hier bij de foto's geplaatst.
Wellicht zit er e.e.a. bij wat herkenbaar is.












Onderstaand de bovenaangehaalde boeken.









Rehoboth kleuterschool

Tekst: Ed Post


Deze school was mijn eerste kennismaking met het schoolgebeuren. Dit gold ook voor veel buurtgenoten. Wie herinnert zich niet juffrouw Vermeulen, en het leuke was dat toen mijn kinderen ruim 25 jaar later naar een andere kleuterschool in Haarlem gingen, juf Burger (ja, ze was inmiddels getrouwd) - Vermeulen daar werkzaam was als invaljuf. Sta je als ouder toch wel even raar te kijken...


Ik heb een hoop oude herinneringen aan deze kleuterschool overgehouden, De toiletten met die lage deurtjes, waaroverheen de juf je in de gaten kon houden. Het bankje in het voorportaal waar je moest wachten als je werd opgehaald. De schoolmelk, wat 's winters in een zinken teil met warm water werd gezet omdat de melk anders te koud was voor onze tere maagjes... Gevolg was dat je dan altijd lauwwarme melk kreeg, wat vond ik dát vies. Ik lust nog steeds geen lauwe melk.... Natuurlijk ook niet te vergeten, het speelplein met zijn klimrek en zandbak. Om die zandbak zat destijds gaas zodat we alleen met toestemming daarin mochten spelen. Degenen die ook op deze kleuterschool hebben gezeten kunnen zich zeer waarschijnlijk ook nog wel die ronde tafels met hoge opstaande rand herinneren waarin water of klei zat. In de klas van juf Vermeulen altijd met houten treintjes spelen, ik maakte hele grote banen welke ik altijd tot mijn spijt weer meteen kon afbreken omdat de lestijd om was.
Overigens was er in die tijd, vanwege de vele kinderen, een tekort aan lokalen, zodat er een lokaal in de Aeneas Mackayschool werd gebruikt. Dat lokaal was direct naast de gymzaal van deze school.

Toen ik in 1985 weer in Haarlem kwam wonen bleek dat de Rehoboth kleuterschool evenals de naastgelegen Aeneas Mackayschool (zie ander artikel over deze school) op de nominatie stonden om gesloopt te worden.
Gelukkig werd ik na wat heen en weer bellen in de gelegenheid gesteld om voordat alles tegen de vlakte ging nog een uitgebreide fotoserie te kunnen maken.










vrijdag 30 juli 2010

Foto's Slachthuisbuurt, omgeving Richard Holkade


In augustus 2008 heb ik naar aanleiding van het feit dat de flats rond de Richard Holkade en de Hannie Schaftstraat gesloopt gaan worden een uitgebreide fotoserie van deze omgeving gemaakt.

Door het aanklikken van onderstaande foto wordt een slide-show van deze fotoserie opgestart.

Veel kijkplezier.

Ed Post.



____________________________________


vrijdag 11 juni 2010

Huurcontract Richard Holkade Nr. 43

Tekst: Ed Post

Onlangs kreeg ik van Ron Hameetman onderstaand bericht en een aantal scans van het oude huurcontract en bijlage van Richard Holkade Nr. 43.

Door de afbeeldingen aan te klikken kunnen ze in groot formaat worden bekeken.

____________________________________

Hallo, Allemaal,

Ik was vanmiddag aan het opruimen, toen ik ineens twee ontzettend leuke en historische documenten tegenkwam. Het ene betreft het ORIGINELE huurcontract, zoals aan de bewoners van de Richard Holkade-flat werd verstrekt door Woningbouw ''De Vooruitgang'', die er zo'n beetje het eerst kwamen te wonen. Deze contracten stel ik voor jullie beschikbaar. Vond het zo leuk!

Leuk de restricties en bepalingen, zoals het trappenhuis schoonhouden en ook het feit dat ''de balkons NIET als ''klopplaats'' voor kleden, etc. mag worden gebruikt, HAHAHAHAHA... (Volgens heeft menigeen TOCH zijn ontbijtlaken daarover uitgeschud, of niet?) Ook leuk dat huurders de waterleiding moesten isoleren. Hebben ze dat ooit gedaan? Bij mijn weten niet, enz.... Leuke is, dat dit huurcontract NIET van mijn ouders is, maar van mijn oom en tante die VOOR ONS in de flat woonden, op nummer 43. De huursom bedroeg in 1954, zo te lezen, 10,40 gulden (per week?)

Tot mijn stomme verbazing staat namelijk de naam van mijn oom KLAAS BRINK erop. Mijn tante Noor en oom Klaas woonden er in 1954... Nou... Ik vond het in ieder geval erg leuk om dit documentje niet alleen voor mijzelf te houden, zoveel jaar na dato, maar ook hierbij voor jullie beschikbaar te stellen. Het past heel goed in onze Richard Holkade-herinneringen en meen jullie hier een groot plezier mee gedaan te hebben. O ja... het kleine tweede documentje is de toezegging, vooruitgaand het huurcontract, wat mijn ouders kregen pal voordat ze de flat, Richard Holkade 43, drie hoog, konden betreden. Dat was per 1 augustus 1961.




dinsdag 4 mei 2010

Zo was het toen: Kermis in Haarlem

Tekst: Anneke de Nobel
Bron: Digitale Wijkkrant Haarlem-Oost

Deze foto van 7 mei 1972, gemaild door Wil Kuipers, geeft een goed beeld van de snelle gelikte attracties en de gestroomlijnde wagens. Wil heeft fijne herinneringen aan deze kermis.

Foto: Ab Treep

De kermis is weer in de stad. Overal zie je de posters en billboards met de aankondiging 15 april: Kermis op de Grote Markt! De tweede kermis op de locatie Zaanenlaan volgt dan een week later. Ik lees niet anders dan "Kermis loopt vol,horeca verpietert". De ondernemers in het centrum zijn niet blij, zij hopen dat de twee weken snel voorbijgaan, liever nog dat de kermis op die plek ophoepelt.

Ik stam nog uit de tijd dat Haarlem vier kermissen telde, te weten op de Markt en daarvoor een eeuw lang op het Verwulft en Gedempte Oude gracht/Nassaulaan, in Noord op de Zaanenlaan, in Schalkwijk op het parkeerterrein van het winkelcentrum en in ons eigen buurtje op de Zomervaart. Deze foto van 7 mei 1972 geeft een goed beeld van de snelle gelikte attracties en de gestroomlijnde wagens.

De foto werd mij gemaild door Wil Kuipers en zij schrijft erbij: ,,Ik heb zulke fijne herinneringen aan deze kermis, vooral aan de Holle Bolle Gijs. 's Avonds ging ie op dubbele snelheid en greep je je vast aan de paddestoel. Lachen natuurlijk. Het was allemaal reuze gemoedelijk, niks geen rotzooi met hangjongeren en politiesurveillance in drie teams van 4-6 agenten, zoals laatst in Haarlem Dagblad was te lezen’.

Groet, Anneke

03 Mei 2010

________________________________________


Aaaa… de kermis in de stad! Welk kind vond dat nou niet prachtig? Herinner mij nog, dat ik in speeltuin Oosterkwartier op de schommel zat.

Ineens kwamen de vrachtauto’s van de kermis binnen en WEG was ik! De oude speeltuin was vergeten. Die schommel ook. De KERMIS trok mijn aandacht en al heel snel was ik bij die vrachtauto’s te vinden. Helemaal gebiologeerd!

Inderdaad; je had heel vroeger ook een hele lange kermis, vanaf het Verwulft tot aan het Kenaupark aan toe. Die in Haarlem Noord, op de Zaanenlaan, is daarvan altijd gebleven.

Zo in de jaren vijftig, meen ik, ontstond tevens de kermis op de zomervaart. Heerlijke tijd! Vooraan de botsauto’s, met die keiharde vrachtwagen-luchthoorns die het begin en einde van de ritten aankondigden en je zowat ‘‘doof’‘ toeterden en thuis goed te horen was.

Dan de Holle Bolle Gijs (officieel ‘‘De Golfbaan’‘ genoemd) van de familie Kreekel. (Anton Kreekel, meen ik.) De eigenaar, of zijn vrouw (ze deden het om beurten) hadden een bal aan een touwtje met een kwast eronder.

Dan mochten kinderen proberen om de kwast van die bal af te trekken en ja hoor! Gratis ritje. Is mij ook ooit eens gelukt, al ‘‘rukte’‘ ik zowat – in mijn fanatisme, het hele plafond naar beneden, hahahaha…

We gaan door. ‘‘Klaar voor onder water’‘. Een boot-attractie dat hevig schudde en waarin je in het pikke-donker kwam te zitten. Dat was erg beangstigend… Alsof je midden op zee in het donker zat.

Verder de nodige gok en schiettenten. Dan stak je de Kruistochtstraat, bij de Nagtzaambrug, over. Daar stond de rest van de zomervaart-kermis. (Beperkt het even tot Haarlem Oost.)

Een prachtige draaimolen van een familie uit Helmond. Daarnaast een schitterende zweefmolen die nooit op ‘‘volle kracht’‘ mocht draaien, want altijd stond die eeuwige lantaarnpaal er pal tegenover in de weg. Wat deden wij. TOCH afzetten aan het binnenste stoeltje, zodat je zowat BOVEN de attractie ‘‘uitvloog’‘, hahaha.

En mijn favouriete attractie, sommige goeie bekenden (buren) van vroeger weten het nog. ‘‘De raketjes’‘. Helemaal inspelend op de ruimtevaart-generatie van toen. (Waartoe ik mijzelf reken, werd 25 april jl. 53 jaar!)

Dat rode gevaarte, ‘‘Typhoon’‘ geheten. Vliegtuig-gondeltjes aan lange armen die omhoog en naar beneden konden. Stuurknuppeltje tussen je benen en ‘‘als de druk’‘ erop kwam, dan trok je dat naar achteren en omnhoog vloog je.

Grootste lol was het om je benen eroverheen te gooien en languit in die gondel te gaan liggen en dan de blauwe lucht met wolken in de rondte te zien draaien.

Ach ja… De kermis van weleer… Zeker die van de Zomervaart… Heerlijke nostalgische herinneringen in dit, helaas, veel te lange verhaal, maar wilde er graag over vertellen.

De zweefmolen-baas helpen met zijn ‘‘Zweef-keet’‘, om stoeltjes los te maken en kaartjes op te halen van clienten. Kreeg je zelf weer een rits vrijkaartjes… Zo kermisten wij, jongeren van toen, heel gewiekst en eindeloos.

Totdat pa op zijn brommertje aan kwam rijden met de vraag ‘‘of mijn bed’‘ ook maar naar de kermis gebracht moest worden, want ik zat er zowat de hele dag, hahahaha…

Dat was het, zomaar een reeks herinneringen.

Met groetjes aan allen,
Ron - 03 05 10 - 12:28

Wat een leuk verhaal Ron. Mooie herinneringen.

Groetjes van de Wijkkrant
Wijkkrant - 03 05 10 - 13:58

Dank, Wijkkrant! Graag gedaan! Een oproep, bij deze, aan lezers… heeft iemand nog een foto van door mij bedoelde ‘‘Raketjes’‘, dus van die attractie ‘‘Typhoon’‘ genaamd thuis liggen?

Ik heb geen enkele foto ervan. Ben benieuwd of iemand er ‘n foto van heeft, kleur of zwart-wit en dan, hier, in een URL wil zetten?

Zou heel erg leuk zijn! Niet alleen voor mij, maar voor een ieder die deze, vooral met name bij jongens erg gewilde attractie, ook nog goed herinnert en menig ritje draaide voor, pakweg, 50 cent de rit? (Kosten nu, per rit, gemiddeld 2 euro! Ja, ja… de tijden zijn veranderd, helaas!) Alvast en evt. dank!
Ron - 03 05 10 - 15:03

Nog 1 keertje (korte) reactie op het item; Haarlem Oost Kermis. Wat schetst mijn verbazing?

We hadden het over de bekende ‘‘Holle Bolle Gijs’‘ attractie, met die steunpilaar in de vorm van een grote Paddestoel in het midden?

Laat die attractie NOG bestaan. Op deze nostalgische kermis-site is deze attractie weer terug te vinden:
http://www.kermis-nostalgie.nl/pages/att..

Zoals te lezen valt, heeft die attractie helemaal gedemonteerd jarenlang zo opgeslagen gelegen. Onlangs helemaal gerestaureerd en het werkt weer! Anno 2010!!! Wat ONTZETTEND leuk om dat te vernemen! (En nu mag een ander weer herinneringen hierover ophalen, hahaha!!!)

Groetjes,
Ron - 03 05 10 - 15:48

Geweldig Ron, die site van “mijn” Holle Bolle Gijs. helemaal zoals hij vroeger was. Ook de beesten en de paddestoelen. Helemaal identiek. Zó leuk om dit weer te zien !! Het kostte in onze tijd trouwens een kwartje om te mogen draaien. Al mijn kwartjes verdwenen dus in de kas van deze draaimolen. Vooral ‘s avonds. Dubbele snelheid en met knipperende verlichting werden we in de rondte geslingerd. En maar hopen dat je er niet uitviel. En vooral niet op de beesten zitten maar op de paddenstoeltjes.
Onder de url een kleine collage van de twee kermisfoto’s die ik kreeg van Marry.

Anneke, de foto die bij het stukje staat klopt niet. Als je hem aanklikt komt wel de goede foto te voorschijn.
wil (Email) (URL) - 03 05 10 - 16:18

Leuk verhaal Ron. Ja, de Holle Bolle Gijs, daar zat ik vaak…. En zoals gezegd, in de avond na 20:00 uur ging dat ding harder en was het verboden terrein voor de kleinere kinderen. Dan moest je je goed aan zo’n paddenstoel vast houden, anders vloog je er uit…. En dan toch proberen die kwast aan die bal te pakken. Ja, dit was toch wel één van mijn favorieten.

Overigens Ron, ik vraag me af of jouw foto dezelfde is als die op de Zomervaart stond, hij lijkt er wel erg veel op. Ik heb nog een foto toegevoegd van “onze Holle Bolle Gijs”.

Redactie, kunnen jullie de foto bij het verhaal van Anneke aanpassen? Staat zo raar, een uitvaartstoet en het dan over de kermis hebben…
Ed Post (Email) (URL) - 03 05 10 - 16:36

HAHAHA!! Leuk Wil, twee zielen één gedachte…
Ed Post (Email) (URL) - 03 05 10 - 16:37

Hier is nog veel meer over de Holle Bolle Gijs te vinden. http://www.wald-idylle.nl
Ed Post (Email) (URL) - 03 05 10 - 16:57

Nog even; er is maar op 1 manier achter te komen Ed (Wil, anderen…) ik zal, dadelijk, eens een mailtje sturen naar dat contact-adres van de huidige eigenaar van de Wald Idylle. (Vermoedelijk nieuwe naam i.p.v. Holle B. Gijs.)

Dan vraag ik of de vroegere eigenaar ‘‘Anton Kreekel’‘ (bijnaam??? O nee, dat was Japie Krekel, hahahaha… laat maar…)heette. Nee, grapje… Ik zal vragen of hij kan bevestigen dat deze attractie degene is die wij bedoelen en in de jaren zestig op de Haarlemse Zomervaart stond. Misschien kent hij de geschiedenis ervan? Dan weten we het zo!
Ron - 03 05 10 - 18:12

Ja hoor! Luistert en huivert, Ed! De foto, door jou in zwart wit geplaatst (die bekende foto) van de Holle Bolle Gijs is precies dezelfde (!!!) 100 procent, als die op de site, die je nota bene zelf opgaf.

Lees maar bij het blokje ‘‘Historie’‘. De attractie stamt uit 1910 en heeft jarenlang opgeslagen gelegen bij een Antiek-handelaar in Antwerpen.

De attractie was vroeger van Antoon en Mieke Kreekel, uit Apeldoorn. Het klopt als een bus en we praten hier echt over exact dezelfde attractie. Hij was (en gelukkig IS) uniek en weer perfect gerestauraard. Gaaf, he?

Ja, ik deel jullie enthousiasme! Zou de Typhoon ook nog bestaan? Heb al gegoogeld, uiteraard, maar niks meer kunnen vinden… Maar ‘‘dit’‘ vind ik toch uniek en onze nostalgische gevoelens heeft weer even op deze regenachtige dag van ‘‘weemoed’‘ versterking toch weer een aangename impuls gekregen!
Ron - 03 05 10 - 18:29

Volgens mij is het dezelfde als vroeger.Alleen de middenkolom kan ik me niet herinneren. Ik weet wel dat de kwast die je eraf moest trekken aan de rechterkant hing als je met je gezicht naar het kaartjesloket stond. Dat ding werd bediend door de vrouw/man die achter het loketje zat. Dat ging met een touwtje via een katrolletje. Soms sneuvelde de hele boel als we iets te enthousiast werden. Soms waren ze heel lief en lieten ze de kwast expres laag hangen bij een jongen of meisje dat niet zo gehaaid was. Dat vond ik altijd zó schattig !! Ron, ga jij maar eens op onderzoek uit. Ik ben benieuwd.
wil (Email) - 03 05 10 - 18:37

Nog even ….. Het was trouwens een kwartje per rit en 5 ritten voor een gulden. Dit schiet me nu weer te binnen.
wil (Email) - 03 05 10 - 18:51

In mijn (heel) jonge jaren stond de grootste kermis op het “Phoenixterrein”. Dat braakliggende gebied bevond zich tussen de Gonnetstraat en de Parklaan (het gedeelte naast de Ketelaar-MULO).
Het is nu een stukje bedrijventerrein.
Bram Verheul - 03 05 10 - 19:03

Klopt, Bram! Daar heb ik mijn vader ook over gehoord! Phoenixterrein, Schalkwijk, Grote Markt, Raaks… Zaanenlaan en Zomervaart, waren allemaal plaatsen waar de kermis stond. Alleen de Grote markt en de Zaanenlaan hebben hun oorspronkelijke plek mogen behouden.

Overigens nog even Wil (Ed, etc.) dit:

Dat waren nog eens aanbiedingen wat je noemt, Wil!? En niet kinderachtig doen! 7 a 8 volle minuten zat je erin! Dat kwastje zat met een magneetje aan die bal vast, meen ik mij weer goed te herinneren.

Maar ik hield het tuitje van die bal (liep uit in een tuitje waar die kwast met een magneetje aan vast zat) onwrikbaar met mijn knuisten vast, nu weet ik het ook weer!

Dus Mieke Kreekel moest, toen ik ‘m eens te pakken kreeg, het HELE TOUW laten vieren om mij die kwast eraf te laten rukken, HAHAHAHAHA...

En ik schreeuwen.. ‘‘IK HEB ‘M, IK HEB M,’‘Ja ja… je mag blijven zitten, straks,’‘ HAHAHA... Nou, alsof je de JACKPOT won!!!

Herinner me alles weer! Antoon Kreekel, weten jullie dat ook nog, zat altijd met een hoed op in de kassa. Hij leek een beetje, in mijn herinnering, op ‘‘Malle Pietje’‘, precies die hoed!

Zal ik nooit vergeten. Nou, wat een leuke herinneringen komen weer boven zo, he? Kost me moeite om mij in te houden. Maar het was er!

We hebben het allemaal beleefd en er enorm van genoten. Tegenwoordig zijn dit soort attracties te ‘‘lievelijk’‘, maar voor ons was DIT de kermis!

Het werkt nog steeds als geheel zelfstandige attractie en vinden we, gelukkig, niet in de efteling terug! (Zou daar wel passen, toch?)
Ron - 03 05 10 - 19:08

Ja ,Erg jammer maar er wordt aan gewerkt dus hopelijk is binnenkort de goeie weer te zien,die heeft er trouwens wel even opgestaan,anneke.
anneke de nobel (Email) - 03 05 10 - 19:08

Speciaal voor jou Ron, hier een gevonden foto van de Typhoon. Zo te zien was dit in 1960 in Zwolle.
Ed Post (Email) (URL) - 03 05 10 - 19:55

En hier nog een foto van de Typhoon…
Ed Post (Email) (URL) - 03 05 10 - 19:56

En om het af te leren nog een laatste exemplaar.
Ed Post (Email) (URL) - 03 05 10 - 19:59

GEWELDIG!!! PERFECT, ED!!! Precies zoals in mijn herinnering… DOWNLOADEEE....HAHAHA... Bedankt! Leuk, man!

Groetjes,
Ron - 03 05 10 - 20:11

Na enig speurwerk kwam ik ook nog een krantenartikeltje tegen over de kermis op de Zomervaart uit 1971.
Ed Post (Email) (URL) - 03 05 10 - 20:18

In de Beeldbank van het Noord-Hollands archief (zie url) zijn fraaie kermisplaatjes te vinden. Zoek naar “kermis haarlem”. Dan zie je ook dat de kermis op nóg meer plaatsen heeft gestaan.
Bram Verheul (URL) - 03 05 10 - 20:20

Leuk Ed die foto’s van de “raketjes” zoals wij ze noemden. Wat een attraktie zeg !! Pffff… Zou je nu eens mee moeten komen. Hoe hoog ging dat ding nou helemaal. Hebben jullie al op de Grote Markt gekeken deze week? Daar staat een “draaimolen” die we vanuit ons appartement in Schalwijk kunnen zien draaien.
wil (Email) - 03 05 10 - 22:16

Ik heb gezien dat iedereen zich de kermisfoto toe-eigent en zijn/haar naam erbij zet.
Het is prima dat men de foto gebruikt op andere websites, maar ik wil wel gezegd hebben dat de foto is gemaakt door de heer Ab Treep. Hij woonde tegenover de kermis op de Zomerkade en maakte de foto vanuit zijn huis. Ik kreeg de foto via Marry Spijkerman die hem op haar beurt weer van zijn dochter Janny heeft geleend.
wil (Email) - 03 05 10 - 22:33

Ja, ik begrijp wat je bedoelt, Wil. Je hebt gelijk! Inzake HERPLAATSING van onze foto’s op een andere website, ongeacht van wie of door wie dan gebezigd, is het wel zo netjes, vind ik, om de oorspronkelijke eigenaar VOORAF om toestemming voor die herplaatsing te vragen, zodat DIENS naam duidelijk erbij vermeld kan worden en geen eigen namen als ‘‘vermeende eigenaar’‘ eronder verschijnen. Dat kan niet!

(Al is het, sec. genomen, niet juridisch strafbaar. Er rust immers geen copyright op dit soort van particuliere URL foto’s, anders plaats je ze niet. Gaat om het principe!)

Bij downloading voor PRIVE-opslag (!) is er natuurlijk niks aan de hand! Reken maar dat die nieuwste kermis-foto’s meteen mijn speciale historische kermisfoto-map ingingen, ook die Raketjes-foto’s door Ed geplaatst Dank! Mooi! Dat vind ik geweldig en wist niet van het bestaan van die historische foto’s af!

Zit dus in mijn p.c.! Maar daar blijft het dan ook. Maar als foto’s van mensen door site-eigenaren, ‘‘doodleuk’‘ en zonder toestemming worden HER-plaatst, (zonder bronvermelding erbij van wie ze zijn), ja; dan gaat er iets, nogmaals, flink scheef en is niet wenselijk!
Ron - 04 05 10 - 00:37

Leuk deze reactie’s over de kermis. Bij de Rakketjes/Typhoon heb ik zelf jaren,als ze in Haarlem kwamen) geholpen met opbouwen, kaartjes ophalen enz. Samen met Jaap zijn achternaam weet ik zo snel even niet(Jaap werkt/werkte bij de technischedienst van het KG. De eigenaar van de molen was Antoon Brantenaar. Die samen met zijn vrouw en zoon Toon en een mee reizende knecht de zaak runde. Moeder Brandtenaar in de kassa en de mannen voor de techniek.Het gebeurde wel dat er een slang knapte dan stond de boel stil.Even geen inkomsten. Dan een paar grote vloeken over de Zomervaart en werd alles super snel hersteld. Kaartjes op halen en dan snel in een lege raket springen, benen over de rand en stoer doen. Jaren later toen ik zelf kleine kinderen had. Heb ik mevrouw Brandtenaar gesproken in de uitspanning Oud Valkeveen. Antoon sr was inmiddels overleden. En met haar tweede man hadden zij deze uitspanning. Niet meer reizen maar een vaste plek. Net als zoon Toon die op de Beekse Bergen een grote atractie had. Even met haar wat herinneringen opgehaald over de kermis op de Zomervaart waar ze graag kwamen.
Peter Ransijn - 04 05 10 - 00:46

De eigenaren van de Raketjes en de Golfbaan waren familie. Antoon Brandtenaar en Mieke waren broer en zus. En ze kwamen inderdaad uit Apeldoorn. Waar ze ook de winterstalling hadden. Ja Bram de kermis op het Phoenixterrein en een klein stukje Parklaan. Ook de plek voor het Circus(o.a. Circus Bever) Later ging de kermis naar de Ged. Oude Gracht, Nassaulaan en Zijhuize. Ook op het Teijlerplein heeft de kermis even gestaan. Ik heb daarvan nog een foto van een molen met echte pony’s die hun rondjes eindeloos moesten lopen.
Peter Ransijn - 04 05 10 - 01:07

Leuke reactie, Peter! Opmerkelijk hoe verhalen, op zo’n site als deze, in ‘‘elkaar kunnen grijpen’‘.

Okay! Dus Mieke Kreekel en Anton Brandtenaar waren broer en zus. Ja, die kermismensen bestaan vaak uit hele families.

Namen als Reemer, Sipkema en Van der Veen zijn naamsbegrippen die je vaak op de kermis tegenkomt.

Nog even attractie Typhoon (de Raketjes.) Ik herinner me nog heel goed die hele batterij van toeters op het dak van de kassa. Prachtig!

Werkte met een ‘‘repeteer-schijf’‘. Als de rit begon, of eindigde, dan klonkt er altijd een luid en vrolijk: ‘‘ta-ta-ta-ta-tilidie-ta-ta. Zo ongeveer. (Kan niet precies nadoen, hahaha.)

Je hoort dat geintje nog weleens op auto’s. Leuk dat melodietje. Zit nog in mijn hoofd, kun je nagaan wat een indruk dat op me maakte.

Nog 1 dingetje over de Typhoon. Ja, dat er weleens hydraulische slangen knapte, dat was natuurlijk inherrent aan de enorme hydraulische druk van, schat in, 140 bar, wat er op die cylinders stond om die armen omhoog te duwen. En die slangen bewogen ook altijd, dus er stond altijd, stel ik me voor, ‘‘torsie’‘ op.

Overigens herinner ik mij dat er op de Zomervaart ook, paar keer, een heel ander soort ‘‘Raketjes’‘ attractie stond. Bij die vliegtuigjes zat de knuppel (meer een stang) aan de buitenkant van de gondel.

Vond ik niet zo mooi als de Typhoon. Allemaal draaiende stoboscoop-schijfjes op de middenas, voorzien van simpele 2 fase wasmachine-motortjes die ze rond lieten draaien. Dat was wel mooi om te zien. Ik herinner me levendig!

Ter afsluiting: heel eerlijk gezegd vond ik attractie ‘‘de Raketjes’‘ van de Nassaulaan / later Raaks, nog mooier! Die ging namelijk niet op oliedruk (hydrauliek) maar werkte op PNEUMATIEK (luchtdruk.)

Dat gaf een enorm gesis en in die grote gele bussen,daar zaten zware mechanische veren in, dus als je weer daalde deinde je, net als een bungy-jump elastiek, weer halverwege omhoog.

Die vond ik, eerlijk gezegd, nog mooier. Maar we waren op de zomervaart maar wat blij, als jongeren, met ‘‘onze’‘ Typhoon. De foto van Ed is dan ook geweldig.

Weet alleen niet uit welk jaar het is. Denk begin jaren zestig? Heel erg leuk! En die oude zweefmolen op die foto. Heel leuk is, dat zoals het in mijn (en ook jullie) hoofd zit, dat het precies nog zo klopt met de foto’s.
Ron - 04 05 10 - 10:19

Die foto dateert uit de 50er jaren Ron.
Ed Post - 04 05 10 - 10:46

Helaas is de naam van de heer Treep,de maker van de foto verloren gegaan…..Ook mijn e-mailadres en tel.nr.staan niet vermeld bij het artikel-jammer-Groet van Anneke.
anneke de nobel (Email) - 04 05 10 - 10:55

Ik herinner me de zweefmolen nog heel goed. Ik zat er in met een vriendinnetje en het begon te regenen. Er waren niet veel mensen op de kermis en de man van de “zweef” liet ons maar doordraaien. Helemaal ziek en drijfnat kwamen we er eindelijk uit. We hebben ons aan de muur van de huizen vast moeten houden, zo draaierig waren we! En koud!!! Naar mijn idee heeft die man ons wel een kwartier laten draaien.
Letty - 04 05 10 - 12:05

En gelijk maar een zak oliebollen meegenomen, Letty? HAHAHA... Ook een mooie herinnering aan de kermis, maar in dat geval wel minder leuke!

Ed, bedankt voor je info! en Anneke… Voel je maar niet ‘‘schuldig’‘ hoor. Ben je mal! Ken je niet persoonlijk, maar je lijkt mij een integere vrouw en je bijdragen zijn leuk!

Ja, dat fotootje van de Holle Bolle Gijs is inmiddels legendarisch geworden, he? Tja… Wald Idylle heet ‘ie nu… ‘‘What’s in a name?’‘ Verhaal blijft, gelukkig, hetzelfde!

Morgen, bevrijdingsdag. nog 1 keer de Zaanenlaan over en dan is het weer ‘‘business as usual’‘. Maar die fijne herinneringen aan de Zomervaart-kermis leven nog bij velen van ons.

Het stond jarenlang centraal in het buurtleven van toen, van ons; ‘‘Haarlem Oosterlingen’‘... En versnaperingen zat! Van der Drift deed, als ijsmaker /verkoper, goede zaken!

Die vond de kermis voor zijn deur geen probleem, lijkt mij! Weet iemand waarom ineens de kermis van de zomervaart vertrok en er wegbleef? Dat is mij nooit duidelijk geworden. Werd het te druk? Heeft me altijd erg verbaast!
Ron - 04 05 10 - 12:57

Ron, op je laatste vraag weet ik het antwoord niet. Wel herinner ik me dat de kermis na vertrek van de Zomervaart nog enkele keren op het Van Zeggelenplein heeft gestaan.
Bram Verheul (Email) - 04 05 10 - 15:31

Ik zie dat inmiddels de naam van de heer Treep is toegevoegd. Mijn opmerking gold niet deze website trouwens. Ik zag de foto o.a. terug op de website Wald Ydille met de de tekst “Foto Justin Groot” er op. Dat vind ik dus niet zo netjes. Dat de foto daar staat vind ik overigens prima hoor, er rust geen copyright op.
Verder is het weer heel gezellig zo op de site van Haarlem Oost.
Zeg Ron, dat toetertje van die raketjes weet ik me nog héél goed te herinneren. Het kwam direkt weer boven borrelen.
wil (Email) - 04 05 10 - 17:21

Ik heb zojuist in hun gastenboek het verzoek gedaan om het bijschrift bij de foto van Ab Treep aan te passen. Ben benieuwd.

Overigens zat zijn zoon Klaas bij mij in de klas op de lagere school en kwam ik daar vaak over de vloer. Zijn oudere zus kende ik natuurlijk ook.

Zo, en nu op naar de volgende leuke berichten.
Ed Post (Email) - 04 05 10 - 17:34

“Ik zag twee beren” Wie heeft ze ook gezien? ik denk dat het eind jaren vijftig geweest is op de kermis aan de zomervaart.
De namen van deze beren weet ik nog Tosca en sylvia.
Vechten met de beer stond er met grote letters op de tent. Ik ben nooit binnen geweest, dus wat er precies gebeurde weet ik ook niet.
Misschien kan zich iemand dit nog herinneren. Er mocht iemand uit het publiek komen vechten, dat weet ik nog wel. En de beren zaten in een soort kooi buiten de tent , je kon er zo langs lopen. het zal wel niet erg diervriendelijk zijn geweest.

Marry
Marry Spijkerman (Email) - 04 05 10 - 19:44

Ik heb het niet gekend, Marry. Hoorde mijn vader weleens vertellen over ‘‘Vechten met de beer’‘... Maar dat zal wel een ongelijke strijd zijn geweest met die beesten in een kooi, want als die dieren ‘‘los’‘ zouden staan, zou IK niet op die kermis te vinden zijn geweest, HAHAHA... (Liever een levende laffaard dan een dooie held, nietwaar?)

Maar denk dat het, wellicht, verkleedde kerels waren in een beren-pak? Anders riekte het, inderdaad, naar dierenmishandeling en zou dit ‘‘Koren op de Molen’‘ zijn geweest voor de Partij voor de Dieren’‘... Gegarandeerd!

(Met Marianne Thieme voorop die ze hoogst persoonlijk zou hebben bevrijd, hahaha…)
Ron - 04 05 10 - 21:41

(Dat laatste dus even in mijn fantasie, natuurlijk, want die Partij bestond toen nog niet… Dit terzijde!

Maar had een leuke confrontatie geweest, als het wel zo was. Even als grapje bedoeld.) Maar okay.

En Bram; je hebt gelijk; op het Van Zeggelenplein is, inderdaad, ook enige malen de Kermis gehouden en zelfs, herinner ik mij nog, paar keer bij de Koudehorn. Dat was best nog een grote kermis!
Ron - 04 05 10 - 21:44

Hee Ron,

Buiten de tent in de kooi waren het echte beren, maar zoals ik al zei wat er binnen in de tent voor beren tevoorschijn kwamen wwet ik ook niet .

Marry
Marry (Email) - 04 05 10 - 21:48

Die beren weet ik me niet te herinneren. Wel de dikke dames. Weten jullie dat nog? Voor zover ik weet zijn ze één keer op de Zomervaart geweest. Het waren een moeder en een dochter. De vader van het gezin was de spreekstalmeester. Ze zaten samen op een podium in een kermistent achter een dik koord. Daar mocht je ze dan bekijken en werden de maten van de omvang van o.a. armen en benen gegeven. Als de kermis dicht was dan deden ze boodschappen bij ons achter bij de winkels. De moeder zat in een rolstoel, want die kon van vettigheid niet meer lopen. De vader was trouwens een heel schriel mannetje.
Een heel wonderlijk gezin dus.
wil (Email) - 04 05 10 - 21:56

Marry, “Vechten met de beer” kan ik mij wel herinneren, maar ook ik ben nooit binnen geweest.
Ron, van de Koudehorn kan ik me alleen de groente- en fruitmarkt herinneren.
Bram Verheul (Email) - 04 05 10 - 23:33

Dan is DIE kermis van je ‘’‘harde schijf’‘ af, Bram (hahaha…) Nee, serieus; die kermis is ‘n paar keer echt daar gehouden, meen zo eind jaren zeventig / begin jaren tachtig.

Dus niet voor het politiebureau, wellicht begrijp je me verkeerd, maar dat 1e stuk. (Als je vanaf de Oostvest de Catharijnenbrug opdraaide, LINKS. Weet je het nu weer?)

Ze moesten toen van de Raaks weg omdat, meen ik nog te weten, daar een Parkeergarage moest komen die inmiddels ook alweer is gesloopt.

Toch vond ikzelf die Nassaulaan-kermis de allermooiste die Haarlem ooit heeft gehad. Het ‘‘slingerde’‘ helemaal vanaf het Verwulft, de hele Gedempte Oude Gracht af, zo naar het Kenaupark.

Het Reuzenstad stond, weet ik nog, pal voor drukkerij De Spaarnestad voor de deur. Er stond een prachtige zweefmolen op een soort van getrapt podium. Op het Noordhollands archief heb ik, inderdaad Bram, hele mooie foto’s gezien van die beroemde Nassaulaan-kermis.

In vergelijking daarmee, was de Zomervaart-kermis een gezellig ‘‘Partijtje onder ons’‘, maar wat hebben we ons daar toch heerlijk mee vermaakt.

En dat levert natuurlijk weer heerlijk leesvoer en ‘‘schrijf-stof’‘ op voor ons, jonge ‘‘Haarlem Oosterlingen’‘ van toen! Senioren van nu.

Waar blijft de tijd… De ‘‘Holle Bolle Gijs’‘ heeft een verjongingskuur gehad, zo weten we nu, en wij zijn de leeftijd der toegang tot die attractie ontgroeid.

Ja, het kan wel, maar dan moet je nu, op onze leeftijd, ‘‘een neut’‘ op hebben om niet in de gaten te krijgen dat je dan gigantisch ‘‘voor lul’‘ zou zitten op die paddestoeltjes of beesten, HAHAHAHA... (Zie het zo voor me. Wil op een paddestoel, Marry ernaast. Ed en ik vechtend om die kwast, hahahaha… Dat zou ik winnen, want ben langer als hij en ruk ‘m d’r zo af, net als toen hihi… Effe fantasietje.)

Ik ‘‘doorspek’‘ mijn stukjes graag met humor.. Ach; wat een merkwaardige paradox kan het leven vaak toch opleveren, he? Het is geweest!

Laten we onze herinneringen vooral spuien en koesteren, net als die overgebleven Holle Bolle Gijs / annex Hobbelende Geit / annex Wald Idylle, die met zoveel liefde is gerestaureerd en nog altijd mag blijven draaien. Wat een geluk dat ze ‘m terugvonden.

Uit 1910 stamt die molen. ‘t Is wat! Dan moet een stoommachine, destijds, die attractie nog hebben aangedreven, vraag ik me nu ineens af!
Ron - 05 05 10 - 00:31

Ron, zonder neut zou het ook nog wel lukken hoor, ik weet natuurlijk niet of jij nog aardig kras bent haha.
Dat zou leuk zijn, de jeugd van toen nu met z’n allen in de holle bolle gijs.
Ik zat trouwens nooit op die paddestoel maar op de grond met mijn armen om de steel, dan wist je zeker dat je er niet uitzwiepte.

Wat ik mij ook nog kan herinneren is een ton waar motorrijders in rond gingen, stond je boven de uitlaatgassen naar beneden te kijken. De dikke dames van Willy weet ik niets meer van, mijn lange termijn geheugen is toch nog redelijk goed dacht ik zelf.
Marry.
Marry (Email) - 05 05 10 - 10:17

Ja Ron de kermis heeft inderdaad op de Koudehorn gestaan. En ook op de tijdelijke parkeerplaats aan de Ged. Voldersgracht bij de Raaks. Op de zomervaart vechten met de beer een boxtent, een autobaan enz.Het goktentje van Joop Peterson, (die woonde op het Hof van Egmond)met ronddraaiende vliegtuigjes. Als je op de knop drukte viel een pen naar beneden. En had je misschien een prijs. De kleefwand met motorrijders. Zoeen stond er ook wel op de Ged. Oude Gracht. Een hele mooie kinderdraaimolen, met orgel, uit Helmond.
Peter Ransijn - 05 05 10 - 10:37

Ik heb met veel plezier de reactie op het Artikel gelezen. Dit komt voornamelijk omdat ik in bezit ben van de Holle bolle gijs (wald-idylle) Ik heb deze golfbaan 6 jaar geleden gekocht en met vele hulp van vijwilligers gerestaureerd.
Normaal heb ik een kermis of acht in Brabant maar wil heel graag ook eens een kermis meedraaien op de zaanenlaan. Dit was in de tijd van A. Kreekel een hele gezellige kermis ( toen nog op de Zomervaart). Deze informatie heb ik van oudwerknemers van A. Kreekel
Dus hoe meer mensen de holle bolle gijs het leuk zouden vinden hem nog een keer op de kermis van zaanenlaan te hebben des te sneller kom ik er naar toe.

voor meer info kun je kijken op mijn website http://www.wald-idylle.nl of neem contact met me op als je nog meer informatie wil.

Hans Fabrie,
Hans Fabrie (Email) - 05 05 10 - 11:06

Ja, ik heb het goed, he? Je hebt het over die draaimolen. Precies, Peter, dat moet diezelfde draaimolen, lijkt mij, zijn geweest die later op de Zomervaart kwam te staan. Was ook zo’n mooie! Heel rijk gedecoreerd met schilderijen.

Die familie kwam ook uit Helmond. (Dezelfde?) Zit ff te denken hoe ze ook alweer heetten… ‘‘Dauphin’‘ zoiets??? Die typische naam komt tevoorschijn. ‘‘Dauphin’‘ uit Helmond, meen ik.

Op de Zaanenlaan staat, trouwens, ook een leuke draaimolen met orgel… Maar achter een paar niet werkende sierpijpjes ontwaardde ik al snel 2 geluidsboxen met draaiorgelmuziek…

Weer een illusie armer… Lieflijkheid van zoete draaiorgelklanken wint het thans van decibellen-’‘terreur’‘... Maar dat is de tijd!

Alles moet tegenwoordig ontzaglijk ‘‘bonken’‘, ‘‘hengsten’‘ en ‘‘stampen’‘. Ik gruw ervan, die dreunende luidsprekers.. Word er gek van!

Vooral omdat ik, als audio-hobbyist, vreselijk precies op de geluidsafstelling ben, maar dat even terzijde. Bij mij mag het NIET bonken!

En Marry zat op de grond in de Holle Bolle gijs met je armen om de steel? Dat kan nooit de ‘‘steel’‘ van die grote Paddestoel dat het dak omhoog hield zijn geweest, he? Dan had je wel heeuuulll lange armen moeten hebben, hahaha..

Ja, die eigenaar van de Wald Idylle zou eens moeten weten welke leuke herinneringen wij hier spuien over zijn prachtig gerestaureerde aankoop…

Lag weg te rotten op een Antiek-opslagplaats in Antwerpen… hoe BESTAAT HET? Maar goed… je hoeft niet in sprookjes te geloven, de decoratie kennende, om te beseffen dat e.e.a. schitterend is gerestaureerd…

En nog dit; Marry. Peter zei het net al. Die attractie, die ‘‘ton’‘ met een motorrijder, heette de ‘‘Kleefwand’‘, inderdaad, of ook wel ‘‘Steile-wand races’‘ genoemd. En die enorm stinkende uitlaatgassen waren zeker erg! Niet best voor je gezondheid. Maar het was gaaf!
Ron - 05 05 10 - 11:08

Marry, jouw korte termijn geheugen is meer dan goed. Beter dan dat van mij. Maar gelukkig wist Tom het ook nog van de dikke dames. Die beren kon hij zich niet herinneren, maar het kan zijn dat hij toen nog niet in Haarlem woonde.
Wat betreft die paddestoelen, ik begon altijd heel dapper erop, maar binnen de kortste keren lag je op de grond je vastklampend aan zo’n ding. Anders vloog je er geheid uit.
Lijkt me leuk Ron, met z’n allen in de Holle Bolle Gijs. Hoe ouder hoe gekker ☺.
wil (Email) - 05 05 10 - 11:09

Sorry ik bedoel je lange termijn geheugen. Ach ik word ook een dagje ouder.
wil (Email) - 05 05 10 - 11:14

Zeker, Wil! Zou geinig zijn, he? Even voor Hans Labrie. Wat een leuke reactie!!! Hans, ik adviseer je contact op te nemen met Ed Mense. Hij is DE Kermis-coordinator in Haarlem. Misschien kan hij dat eens organiseren voor volgend jaar, of zo? Leuk, zo’n nostalgische attractie ertussen. Zou toch moeten kunnen?

Wie weet mag je inschrijven van hem? In januari zijn de kermis-inschrijvingen in Haarlem altijd. En met die unieke attractie maak je, wellicht, een reeele kans. Even een tip!

Op de site http://www.kermishaarlem.nl kun je zijn contact-adres vinden. Maar ik zou het geweldig vinden, net als de andere mensen op deze site en gegarandeerd nog veel meer die deze stukjes met plezier hebben gelezen of hun eigen herinneringen aan je attractie hebben! Justin Groot werkt, trouwens, ook met Ed Mense samen! Succes en wellicht mogen we je volgend jaar in Haarlem begroeten en je gerestaureerde attractie bewonderen… Zou erg leuk zijn!
Ron - 05 05 10 - 11:27

Sorry, Hans FABRIE... Neem me niet kwalijk.
Ron - 05 05 10 - 11:28

Dit is de correcte site: http://www.kermis-haarlem.nl/
Ron - 05 05 10 - 11:29

Even over een andere attractie op de Zomervaartkermis. Kunnen jullie je nog die (kinder)goktent herinneren met die spoortrein? Die tent stond altijd in de buurt van de Holle Bolle Gijs en was eigenlijk niets meer dan een spoor-ovaal met een locomotief met daaraan bevestigd een grote pijl. Men liet dan die locomotief rondjes rijden en dan moest je op een knop drukken waarna de locomotief tot stilstand kwam. De prijs wat die pijl dan aanwees had je dan gewonnen….
Heel simpel, maar als gediplomeerd treinengek was ik er niet weg te slaan….
Ed Post (Email) - 05 05 10 - 12:10

Haha. Ook op deze site staan de beruchte foto’s van de heer Treep. weer met een andere naam erbij. Ik lig er niet wakker van, maar toch….
Groetjes !!
wil (Email) - 05 05 10 - 12:12

Zeker wat een leuke reactie, nog 1 keer met z’n allen in dat ding en dan op top snelheid na zevenen.
Over geheugen gesproken, dan is er 1 de beste dat is Ron hij heeft volgens mij een fotografisch geheugen tot in de kleinste details.

En dan was er nog de schiettent, ik weet helemaal niet of zoiets nog bestaat ik kom nooit meer op de kermis, dat vond ik zo leuk om naar te kijken, hoe die jongens op de steeltjes van een bloem, ( dat waren van die witte pijpjes die dan stuk geschoten werden) een bloem konden bemachtigen. Deze deden zij dan in een knoopsgat dat stond natuurlijk heel stoer.
Marry
marry (Email) - 05 05 10 - 12:17

Wil, ook naar die andere site heb ik een email gezonden.
Van Hans Fabrie van http://www.wald-idylle.nl had ik inmiddels een reactie ontvangen dat hij het onderschrift op zijn website gaat aanpassen. Daarvoor mijn hartelijke dank.
Ed Post (Email) - 05 05 10 - 12:30

Ja leuk dat treintje Ed! daar heb ik heel wat geld naar toe gebracht, je moest altijd iets eerder op het knopje drukken, want hij reed nog ongeveer 10cm door dan had je weer een stuk nougat.

Over die kermisfoto,s ik denk niet dat mijn oom Ab Treep zich hier over in zijn graf zal omdraaien. Wil, maak je hierover maar niet druk.
Marry
Marry (Email) - 05 05 10 - 12:32

Ja, Marry, de schiettent… Wij als jonge cowboygekken waren natuurlijk verzot op de schiettent, maar dat was destijds best wel duur, en zo’n magazijntje met van die koperkleurige ronde kogeltjes was je zo doorheen. Ik vroeg mij ook altijd af of die geweerlopen niet een beetje krom waren…
Dan altijd proberen om die witte kalkpijpjes er af te schieten om zo’n mooie bloem te bemachtigen. Later op de Schalkwijkkermis kon je ook jezelf fotograferen door op een kastje te schieten. Was ook leuk. Mijn vrouw was er ook een kei in, die won altijd grote pluche beesten met schieten.
Ed Post (Email) - 05 05 10 - 12:36

Eigenlijk waren wij zeer verwend met de Zomervaartkermis. We zaten destijds direct naast de kermis op de Aeneas Mackayschool, dus direct na schooltijd meteen de kermis op… Ja, ik heb er wat rondgezworven. Dan is het toch jammer dat er zo weinig foto’s bekend zijn van deze kermis.
Ed Post (Email) - 05 05 10 - 12:40

Maar Ed vergeet niet , als er mensen zijn die foto’s gemaakt hebben, een generatie ouder zijn dan wij.
Heleboel leven misschien niet meer, computeren niet, kinderen wonen ergens anders, gaat er een hoop verloren.
Die kermisfoto’s van oom ab kwam ik ook bij toeval tegen in overijsel waar wij oude foto’s aan het kijken waren.
Aan de zomervaart had je ook nog de cake walk ik weet niet of ik het helemaal goed schrijf, stond naast de botsautootjes. Dat was meer een loop attractie over allerlei banden.
En niet te vergeten de hijskraantjes deze stond altijd naast ijssalon Drift, ik heb daar wat een goudkleurige wekkertjes uitgehaald,die kon je dan weer omruilen voor een andere.
Op de hoek de snoepkraam, nog een lekkere kaneelstok voor je naar huis ging, helemaal blut
volgende dag weer.
Marry
Marry (Email) - 05 05 10 - 13:28

Zeg Ron, je denkt toch niet dat ik op mijn ouwe dag nog om die paddenstoelen ga hangen toch? Ik zie ons al helemaal liggen. Pfffffffffff doe maar ff niet.
Marry ik maak me niet druk en mail er ook niet achteraan (daar heb ik zo mijn knechtjes voor he Ed?) Ik vind het alleen niet netjes.
Ik had op een gegeven moment een vriendje, geen idee meer wie, die kon heel goed schieten. Ik had een enorme bos van die bloemen. Daar liep ik dan de hele avond mee te flaneren. Errug he ???
wil (Email) - 05 05 10 - 13:34

De Cake-Walk kan ik me op de Zomervaart niet herinneren, wel op de Zaanenlaan.

Die hijskraantjes, en ook die soort klokken, van die plateaus met zo’n ronddraaiende pijl wat leek op een klok. Als je dan op een knop drukte ging die pijl stoppen, maar hij draaide altijd nog een stukje door, waardoor de kans groot was dat je nét naast een stip terecht kwam en dus niets won… Mijn zus Margreet kwam altijd met allerlei klokjes thuis, die ze met die dingen had gewonnen. Op een gegeven moment mocht ze niet meer meedoen omdat ze teveel klokjes won.

En nog zo’n kinder-attractie, die watergoot met van die plastic eendjes er in. Die moest je er uit vissen, en dan zat er een nummer onder wat correspondeerde met een prijs.
Ed Post (Email) - 05 05 10 - 13:40

Your wish is my command Wil. Ik kijk daar toch iets ander tegenaan, andermans foto gebruiken prima, maar niet je eigen naam erbij zetten.
Ed Post (Email) - 05 05 10 - 13:42

Trouwens, die hijskraantjes Marry, dat was best nepperij. Ik kon het niet zo goed en de horloges zaten in gladde lange doosjes. Die vielen er altijd uit en de wekkertjes lagen altijd midden in andere rommel zodat je ze bijna niet te pakken kreeg. Er was wel een jongen die het heel goed kon. Hij haalde de ene na de andere wekker eruit. Toen mocht ie niet meer van de baas. Treurig toch?
Die Cake-Walk heeft ook een keer helemaal achteraan gestaan op de plek waar ook de raketjes wel stonden.
Volgens mij, hebben we met z’n allen vandaag niks te doen zo te zien.
wil (Email) - 05 05 10 - 13:43

Helemaal mee eens Ed !!!
wil (Email) - 05 05 10 - 13:44

O dat verhaal van die klokjes zal Margreet zijn geweest. Dat wist ik dus niet meer. Ik ging ook wel met haar naar de kermis. Ja ja, lange termijn geheugen he ??
wil (Email) - 05 05 10 - 13:46

Helaas liepen er in die tijd weinig vaders met camera’s rond op de kermis. De vader van Ron was één van de weinigen. En ook ging men niet vaak speciaal naar de kermis om daar foto’s te maken, zo goedkoop was dat allemaal ook niet. Maar nu in het digitale tijdperk zie je dat het maken van foto’s toch van groot historisch belang is.
En nee Wil, ik denk dat alleen Ron nog op de kermis rondhangt….
Ed Post (Email) - 05 05 10 - 13:48

Inderdaad Wil een saaie dag,we hadden wel met z’n allen naar de kermis kunnen gaan haha. Hadden we wel een dikke portemonaie mee mogen nemen, de prijzen liggen ietsje anders tegenwoordig.
Nog even over die hijskraantjes, ik haalde er ook teveel wekkertjes uit, het hele huis stond vol met die dingen. ik hield op een gegeven moment maar die gouden zocht de mooisten er uit, omdat ze gewoon niet meer naar je toe kwamen. Ja…dat was zeer klant vriendelijk.
Nu ga ik naar mijn moeder.

marry
Marry (Email) - 05 05 10 - 14:02

Ron, ik kan ook maar niet op de naam komen van de eigenaar van de draaimolen uit Helmond. Ik kan dit niet uitstaan. Zijn het dan toch de jaren? Het was vader, moeder, zoon en dochter. Ik zie de zoon nog zo staan met zijn leren tas op zijn buik. Heel veel jaren hebben ze met deze molen op de Zomervaart gestaan. Een pracht. Als je bij zo,n molen als de raketjes werkte/hielp dan had je de muziekband een maand later nog in je heeft zitten, nummer voor nummer zat in je hoofd gestampt.
Peter Ransijn - 05 05 10 - 16:09

die molen was van nico dauphine uit helmond
emile (Email) - 05 05 10 - 18:04

emile bedankt voor de informatie.

groet Peter
Peter Ransijn - 05 05 10 - 18:21


In je heeft zitten, mag in je Hoofd zitten zijn. Mijn ogen worden ook al slechter zeker? Sorry.
Peter Ransijn - 05 05 10 - 21:39

Sorry dat ik aan deze gezellige bijeenkomst, vandaag, niet kon deelnemen, maar ben de hele dag, vanaf 12.00 uur vandaag tot net, bezig geweest om een nieuw aangekochtte (na ja… 3 jaar oud, overgenomen van een computer-kameraad van me) p.c. te installeren en te fine-tunen. Dat kostte heel veel tijd. Dus even kijken wat jullie allemaal erbij hebben geschreven…

Leuk, Peter, dat je – via Emile (bedankt, Emile!!!) aan de naam Dauphin uit Helmond bent gekomen. Dat was dus de eigenaar van die prachtige draaimolen op de Zomervaart.

Ik zat er niet ver naast met Dauphine… (Fotografisch geheugen, Marry??? Ja, dus… Het zit nog goed op mijn ‘‘harde schijf’‘ opgeslagen, maar soms raakt het weleens aardig ‘‘gefragmenteerd’‘, hoor, dus dan moet ik ook weleens zoeken, HAHAHAHAHA...

Ja, Ed. Mijn vader kiekte graag en zeker ook kermisfoto’s van Hetty en mij. Kijk maar even op de Haarlemse Kermissite… Zie je dat kleine jongetje zitten in het blokje ‘‘historie’‘... Dat ben ik dus, in die brandweerauto in een draaimolen op de Nassaulaan-kermis.

Ook die knaap op dat fietsje, gezeten in een draaimolen, ben ik… iets ouder. Denk zo’n jaar of 7 a 8 jaar. En laat DAT nou die draaimolen van Nico Dauphine zijn, want dat plaatje is geschoten op de Zomervaart!!!

Ed heeft het over een spel met een draaiende wijzer en dan drukte je op een knop en stopte die wijzer. (Die vaak voorbij het prijsje schoot, die je graag wilde hebben, hahaha…)

Dat spel heette Rotary, meen ik. Dan had je nog die bekende Bulldozers die muntjes wegschoven en ineens had je weer een handvol munten, die in het bakje vielen. Leuk spel. Kon je je uren mee vermaken, tot je er ‘‘ziek’‘ van werd en maar je prijs ging halen.

Dat hijskranen-spel met die ‘‘grijpertjes’‘ waren de Holy-Cranes… Meestal was de ‘‘grijp-kracht’‘ zodanig matig, dat je zelden ‘‘beet’‘ had. Pats… kwartje weg en daar ging dat ding weer naar z’n begin-positie… Maar ik heb eens een wekker, op de Zaanenlaan, met die grijpkraantjes eruit ‘‘gevist’‘.. (Kwestie van geluk, hoor, want ben niet zo fortuinlijk…)

En Wil ziet zichzelf niet meer op een paddestoel in de Holle Bolle Gijs zitten? Ach, Wil; een flinke neut op en je merkt er niks van… Goeie tip voor als je eraf valt… Trek, bijvoorbaad, even een spijkerbroek, of zo aan… Val je wat discreter, hahahahaha…

Want ja, Wil, misschien komt de Wald Idylle volgend jaar naar de Zaanenlaan. Zou best leuk zijn. Mmm… nou ik ga sowiezo lekker daar kijken en een praatje met Hans Fabrie maken. Laat maar komen die attractie, hartstikke leuk!

Op de zomervaart is, in mijn herinnering, nooit een cake-walk geweest. Wel op de Zaanenlaan en de Nassaulaan, etc. Maar ik kan mij vergissen, hoor. Ik kwam daar pas in 1961.

Een kinderattractie met een spoortrein herinner ik me niet meer, Ed! Maar ja… jij als treinliefhebber zal daar zeker menig uurtje hebben gespeeld bij die attractie!

Nog 1 anecdote en dan ga ik maar eens ‘‘ter bedde’‘. Vader, moeder, mijn zusje en ik gingen eens naar de Zaanenlaan. Ze wilde de Cake-walk in, maar BUITEN-0M, die dansende trappen op.

Ze bleef, halverwege, steken en ik zag alleen die twee benen, op verschillende treden, op en neer gaan, want ze kon niet verder komen en dorst ook niet meer naar beneden. Helemaal in paniek en ik stond te JANKEN van het lachen.

Pa kwaad, want ‘‘ik moest mijn zus niet zo plagen’‘, maar ja, Jezus…hahaha… Het was geen gezicht, die dansende benen van die mislukte trappen-beloop, naar boven toe…
Ron - 05 05 10 - 23:38

Terwijl jullie in Holland liggen te slapen zit ik hier (USA)te lezen de verhalen over de kermis op de Zomervaart. Ik ben er vermoeid van maar het heeft weer veel herinneringen op gebracht. “Holle Bolle Gijs”, zweefmolen, enz. Was er ook niet een olliebollen kraam, grote schommel? En was er ook niet later de drum met 2 motor duivels. Ik geloof dat het Duitsers or Oostenrijkers waren. Mijn herinneringen zijn 50 jaren oud, de verhalen hier boven brengen vele weer naar boven. Ja met alle ellende van na WW2
was het toch een goede tijd om op terug te denken. Zoals eerder gezegd niet veel politie en een vervelende jeugd. We gingen naar de kermis voor het plezier niet om rotzooi te schoppen.
Keep the stories coming.
Groetjes uit de USA, John Jordan-Nijlstraat
John Jordan (Email) - 06 05 10 - 02:44

Leuk dat er ook eens andere mensen hun herinneringen vertellen, zelfs uit de USA.
Ja een oliebollen kraam was er ook, vlak bij de brug stond deze. Maar een grote schommel weet ik niks van.

Maar Ron de cake-walk stond er echt hoor, heeft er jaren gestaan ( vond ik niet zo veel aan ) ben er 1 keer in geweest.
Gr. Marry
Marry (Email) - 06 05 10 - 08:58

Ja, ja… ik geloof je, Marry. Maar ik kon het mij niet herinneren, wellicht omdat het iets voor mijn (Richard Holkade) tijd was, snap je? Heb, in mijn herinnering, geen Cake-walk gekend, omdat ik pas in 1961 op de flat kwam wonen. Was ‘ie er toen nog? Hoor ik wel even.

Ik zal mijn stukjes weer iets korter houden, want heb vaak moeite mijn herinneringen te ‘‘kanaliseren’‘. Trouwens; waar blijven andere mensen van, bijvoorbeeld, de Richard Holkade en omgeving? Ze mogen ook bijdragen, dan draait het niet telkens om dezelfde namen…

Even korte herinnering, dan. Herinneren jullie die attractie ‘‘The Para-troopers’‘ nog? Stond 1 keertje op de plek van de zweefmolen. Een draaimolen in schuine stand met reuzenrad-achtige gondeltjes aan armen.

Het draaide snel rond en je kwam boven de daken van de huizen uit, van diegenen die toen het 2e deel van de zomervaart bewoonden.

Was een leuke attractie. The Para-troopers. En het opbouwen, opzich, was al een feest! Kris-kras auto’s met opleggers, of bak-wagens en dan kon ik urenlang het opbouwen gadeslaan. Precisie-werk hoor!

De centrale as van de draai en zweefmolen moest altijd exact waterpas opgesteld worden. Werd met een kraantje overeind gezet en dan maar meten en ‘‘opvullen’‘ met plankjes, totdat de as helemaal stabiel en strak waterpas stond.

Daarna kon de draagconstructie, de draagarmen en, tenslotte, de prachtige decor-stukken in worden gehangen. Die olieverf-schilderijen waren, opzich, al van een schitterende kwaliteit. Die panelen zouden het in een museum niet slecht doen. Prachtig beschilderd waren die molens. Tegenwoordig gaat het opbouwen erg snel.

Die attracties staan, kant en klaar, op verrijdbare vaste onderstellen met wielen. Kwestie van ‘‘stempelen’‘ uitklappen, gondels monteren, spanning en hydrauliek aansluiten en je kan zo’n 6 uur later beginnen met je attractie. Dat had je vroeger allemaal niet. Dat ging zoveel langzamer… Wat een tijd, he?
Ron - 06 05 10 - 10:27

Tja, we zitten pas aan de 75 reacties…....
Foto’s willen we zien!! Ik heb zo’n beetje het hele internet afgestroopt, maar kan niets meer vinden. Ben daar niet de enige in, ook E. Mense van http://www.kermis-haarlem.nl probeert overal foto’s vandaan te krijgen.

Gisteravond was ik bij een oude vriend (en oud-buurtgenoot) van me en hebben we het ook nog even over de Zomervaartkermis gehad. Hij kwam zelf ook met de attractie “Vechten met de beer”. Volgens hem was dat gewoon een hele grote sterke kerel waar je mee moest vechten (worstelen). De Cake-Walk kon hij zich niet herinneren.

Die Para-Troopers kan ik me ook niet herinneren, die goktent met die bulldozers wel. Je had aan de voorkant zo’n metalen sleuf waar je je munten in moest laten rollen en die draaibaar was, zodat je kon mikken waar die munt moest vallen. Ja, daar kon je heel wat geld aan uitgeven. Ik heb een foto van zo’n ding bijgevoegd.
Ed Post (Email) (URL) - 06 05 10 - 11:32

Was die Para-Trooper zoiets als op bijgaande foto Ron?
Ed Post (Email) (URL) - 06 05 10 - 11:46

Dat is ‘m precies, Ed! Die molen bedoelde ik. Stond ‘n keer op de plek van de zweefmolen, of ernaast, maar wel op het tweede gedeelte.

Ik heb, trouwens, een heel leuk fotootje van mijzelf teruggevonden, in de zweefmolen op de zomervaart. In volle ‘‘vlucht’‘ genomen. Moet even kijken hoe ik het kan uitvergroten. Anders stuur ik ‘m wel even door naar jou.

Als je wilt, Ed, mag je die even vergroten en in een URL plaatsen voor me, okay? Leuk dat je die foto vond! Je bent daarin wel creatief!
Ron - 06 05 10 - 12:01

Ed, het waren ECHTE BEREN! ik ruik ze nog. Maar wat ik al eerder zei, wat er in die tent tevoorschijn kwam weet ik ook niet. Ze stonden ter hoogte van dat heren kappertje aan de zomervaart.

Gr. Marry
Marry (Email) - 06 05 10 - 13:49

Klopt, dat zei hij ook, buiten echte beren in een kooi, maar binnen een grote kerel….
Ed Post (Email) - 06 05 10 - 13:52

Die foto van mijzelf in de zweefmolen houden jullie nog heel even tegoed. Het komt eraan.

Moet even een apart onderdeel van mijn scannerprogramma installeren. Die staat er niet op, kwam ik ineens tot de ontdekking.

Ga wel ff puzzelen. Ik scan altijd ‘‘rechttoe, rechtaan’‘ documentjes. Dat lukt.

Dus moet deze ‘‘Provinciaal’‘ z’n hersens even wat dieper laten gaan met foto-bewerkingen en hoe je foto’s groter krijgt tijdens een scan, zonder dat e.e.a. ‘‘dichtslaat’‘ van de pixels en je niks meer ziet, behalve ‘‘blokjes’‘. (ben ik nooit zo mee bezig. Puzzel wel ff.)
Ron - 06 05 10 - 14:24

Even nog een mededeling. Ik heb zojuist Ed Mense, de kermis-coordinator van de Gemeente Haarlem, een mail gestuurd en vertelt over onze site, hier, de herinneringen aan de Zomervaart-kermis en vooral gewezen op de attractie die daarin een middelpunt neemt.

De Holle Bolle Gijs, oftewel thans; Wald Idylle. Ik heb voorgesteld (gevraagd) of hij wil overwegen om deze attractie van Hans Fabrie, volgend jaar, op de Zaanenlaan een plek wil geven.

Dus als Hans Fabrie dit leest; Hans, ik heb geprobeerd een ‘‘lans’‘ voor je te breken! Wellicht neemt hij contact op. Het email-adres is: info@kermis-haarlem.nl

Nou, mij benieuwen of hij wat voelt voor een synthese dussen een vleugje nostalgische kermis van ‘‘toen’‘ / versus modern. Meer kan ik niet doen.
Ron - 06 05 10 - 19:13

Ik herinner me ook weer de kleding uit die tijd,lakjassen hadden we.Wit waren ze,ongelooflijk,dat ik daar nu op kom.En aan de HOLLE Bolle Gijs heb ik ook de herinnering van s avonds loeihard gaan en dat iedereen over elkaar viel.Prachtig!!!!!Groetjes, Ina

Ina - 08 05 10 - 13:27


Goedemiddag,

Ik lees hier over de kermis in Haarlem en met name over de Holle Bolle Gijs.

Nu ben ik waarschijnlijk van een jongere generatie ( 40 jaar ) maar ik zelf heb de kermis op de Nassaulaan niet meegemaakt, waarschijnlijk mocht ik daar dan niet komen.

De andere kermissen heb ik wel meegemaakt, maar mijn Holle Bolle Gijs stond op het van Zeggelenplein en daar zie ik niemand over schrijven.
Het lijkt mij toch sterk dat jullie dat dan niet hebben meegemaakt.

Groetjes Marcel

Marcel - 23 05 10 - 10:27